Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Revize vyhrazených zařízení v domácnostech

Od: jirkazprahy odpovědí: 10 změna:
Jak je to, prosím, s revizemi (např. elektrických, tlakových apod.) zařízeních v domácnostech, tj. u soukromé fyzické osoby, která dané zařízení nepoužívá k žádné výdělečné činnosti? Je někde vyloženě uvedeno, že se tyto revize provádějí jen u firem?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bg
hodnocení

3x
Dle meho nazoru by je meli provadet vsichni ve svem vlastnim zajmu. Nicmene jako soukroma fyzicka osoba jste z pohledu statnich kontrolnich organu (HZS, OIP) v podstate nekontrolovatelny. U podnikajicich fyzickych osob a pravnickych osob je tato povinnost dana pravnimi a ostatnimi predpisy (zakon o pozarni ochrane a dalsi).

iv®
hodnocení

0x
Zdravím, Vy jako obsluha v domácnosti těchto zařízení by jste se měl řídit návodem výrobce. Víc Vás zajímat nemusí. Ve firmách to podléhá zákonům a vyhláškam, případně vnitřním předpisům.

jirkazprahy
hodnocení

Já jsem z toho právě trochu zmatený. Jde mi např. o kompresor se vzdušníkem. U nás ve firmě se na něj dělají pravidelné revize, ale podle slov revizáka se tato povinnost týká jen právnických osob, popř. fyzických osob, které jej využívají k podnikání. Takže kompresor co mám doma v garáži by jeho slov revizi mít nemusel (a ruku na srdce, kdo si doma nechává takovou revizi dělat :) ). Nicméně v návodu ke kompresoru se píše dokonce o 3 typech revizí, které se mají provádět v různých intervalech. Tak teď nevím - bude-li nějaký problém, který bude končit (NEDEJBOŽE) pojistnou událostí, tak mám ze strany pojišťovny smůlu? Rád bych našel nějaký odkaz na zákon, nařízení, vyhlášku..., kde to je výslovně uvedeno.

honzin*

Jirko použijte hlavně zdravý rozum. Toto je jedna z mála rozumných věcí (zavedení vyhrazených zařízení). Závada na elektroinstalaci může někoho zabít nebo můžete vyhořet. Tlaková nádoba a plyn může explodovat a nadělat obrovské škody na majetku a zdraví (životech). Proto to jsou vyhrazená zařízení. Protože by mělo být postižitelné, když se v tom hrabe někdo, kdo k tomu nemá předpoklady. A zároveň odbornost a revize jistou formou záruky, že by mělo být vše OK.

Doma jen vy můžete vědět (měl byste vědět), v jakém stavu tato zařízení jsou. Pokud jste si poměrně jistý, že OK a rozumíte tomu, tak je revize zbytečná. Pokud máte pochyby, tak si ji nechte udělat, i když samozřejmě ani ta není zárukou kvalitní práce...

Nejhorší je žít s tím, že jsem zabil někoho jiného z rodiny třeba... To bych zažít nechtěl. Proto i kutění by mělo mít své meze.

iv®

U kompresoru se opravdu dělají 3 revize - zkoušky, ale to se týká firem. Zkuste si vyhledat nařízení vlády č. 20/2003Sb kterým se stanoví technické pžadavky na jednoduché tlakové nádoby, pak jsou ještě ČSN 690012 a ČSN 690010 které řeší tlakové nádoby stabilní - provozní požadavky a technická pravidla pro používání.

bg

Nařízení vlády 20/2003 Sb. bylo zrušeno. Pro vyhrazená tlaková zařízení platí dosud prastará vyhláška 18/1979 Sb. Jinak dělají se provozní revize (1x ročně), vnitřní revize a zkoušky těsnosti (1x za 5 let), tlakové zkoušky (1x za 9 let) + kontroly pojistného přetlakového ventilu (1x měsíčně) a kontroly manometrů nulováním (1x za 3 měsíce). Na soukromou osobu Vám kontrola nepřijde, v případě nehody nebo úrazu by se v tom pojišťovna rýpat mohla.

hodnocení

0x
tzb-info.cz/...
zakonyprolidi.cz/...
Především se musíte řídit návodem výrobce.
Máte-li barák pojištěný a dojde k pojistné události tak právníci pojišťovny budou dělat vše aby nebylo vyplaceno pojistné.

jirkazprahy
hodnocení

Několik norem, nařízení a vyhlášek jsem prostudoval a všude je uvedeno, že revize mají mít všechna tato zařízení, zajistit si je má provozovatel. Ale nikde není uvedeno, jestli provozovatelem je myšlena jen firma, takže pokud budu akurátní, tak je jím vlastně kdokoliv. Trochu mě to připomíná kontroly spalinových cest, akorát ty jsou mediálně více profláklé.
honzin*

tak znova... Jako na soukromou osobu nemá, z hlediska prevence provozu stávajícího zařízení, na Vás někdo nějakou páku. Změní se to v okamžiku, kdy se něco stane. Půjdete k soudu a třeba sedět, pojišťovna může odmítnout plnit, půjdete se oběsit, až manželce vadná tlaková nádoba ustřelí hlavu. Je to jedno, zda je to VTZ nebo spalinová cesta, nebo bleskosvody.

jirkazprahy
hodnocení

Takže jako soukromá osoba jsem tzv. krytý a nehrozí mi žádný postih, pokud žádnou kontrolu či revizi mít nebudu, vč. komína? Problém je až když se něco stane? Osobně bych to nerisknul a min. ten komín si každoročně nechávám kontrolovat, ale nerad bych něco zanedbal, na druhou stranu nechci dělat zbytečné věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]