Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení porobetonu

Od: jakubm odpovědí: 15 změna:

Ahoj, prosím o Váš názor. Chystám se zateplovat přízemní přístavbu RD o rozměrech 5x7m. Zdivo je z porobetonu o síle 30cm. Chci použít polystyren o síle 10cm a uvažuji nad šedým kvůli lepším vlastnostem. Několikrát jsem narazil na to, že 10cm na porobeton je málo a může potom docházet ke kondenzaci mezi zdivem a zateplením. Co si o tom myslíte?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud nemáte problém s místem, dejte bílý polyš silnější 15-20cm, nežli šedý. Páč tepelný odpor není o tolik lepší, jak je dražší. Taky dražší lepidla, nesmíte pracovat na slunci s šedým polyšem.

petera*
hodnocení

0x

Nám projektant výslovně řekl, že na pórobeton jedině vatu - kvůli nasákavosti a dalším vlastnostem materiálu je prý nutná difuzní otevřenost ven, ne uzavření EPS. Takže jsme udělali 14 cm vatu.

doplněno 14.05.21 08:10:

Doplním: difuzní otevřenost je nutná v celém souvrství - vhodné lepidlo i omítka (silikát, ideálně).

A jak získáte tu difuznost směrem ven když vatu natáhnete nepropustným lepidlem a pak ještě nepropustnou fasádní omítkou (tedy dva téměř nepropustné materiály).

A ještě maličkost-vata je neskonale více nasákavá než polystyren!

@diesel odvětrávaná fasáda?

diesel, ještě jste zapomněl na penetrace, taky nejsou difuzní...

petera*

@diesel Celé souvrství je difuzně otevřené - běžné lepidlo (dufa, Stěrková hmota A) je vysoce paropropustné, finální vrstva pak silikonová či silikátová omítka. Samozřejmě pokud to někdo zavře akrylátovou, pak se nelze divit...
Ono není bezdůvodné, že i staré domy se doporučuje zateplit pouze vatou či provětrávaně, ale ne EPS.

petera*

@milancukrar Penetrace, stejně jako lepidla mohou a nemusí být paropropustné, přece záleží, co člověk koupí... Samozřejmě, že to jde zmršit, a i podle firmy se najdou lidi, kteří v rámci úspor natáhnou na vatu akrylátovou omítku.

pane Petero,

není bezdůvodné, že i staré domy se doporučuje zateplit pouze vatou či provětrávaně, ale ne EPS
kde se to doporučuje? Proč se v 95% zateplují starší i nové domy jen EPS? Jaký je rozdíl mezi starým a novým domem při použití zateplení?

Asi myslíte vlhké a suché stavby?

Děkuji za poučení a přeji bezdeštivý víkend.

petera*

@milancukrar Měl jsem na mysli obecně doporučené používání paropropustných materiálů při návrhu ETICS u starších staveb, kde zpravidla bývá vyšší vlhkost než ve stavbách nových. Co jsem konzultoval několik projektantů, i u pórobetonu se vždy jasně vyjádřili o tom, že je lepší použít vatu - případný kondenzát, vznikne-li v materiálu či náhodou na rozhraní, se snadno dostane ven.

Jinak pouze zmiňuji, co mi bylo řečeno (z více zdrojů), nemám ani vzdělání ani zkušenosti, abych něco tvrdil sám.

Pane Petero, děkuji za vysvětlení, chápu Vás. Já znám spoustu projektantů, kteří si dosti oponují, ale vždy se domluví. Některý nenavrhne nic jiného, nežli porobeton, jiný pálenou cihlu..

Každý prefetuje jiné.

Přeji hezký víkend.

hodnocení

0x

Je to jedno šedý má možná lepší vlastnosti ale jinak jeho nevýhody převažují práci s EPS.

jaký je projekt na zateplení? i přes 30cm zdivo(Ytong, Hebel, Porfix?) se mim 10cm zdá hoodně málo.

Dokonce jsem se setkal kde toto bylo rovnou v projektové a prováděcí dokumentaci-na porfix tl 25cm stanoveno 20cm EPS 70? 100? Fje to již skoro dest roků nepamatuji si detaily! A jen tak mimo soutěž-jak by mohlo na stěně pod zateplením docházet ke kondenzaci?Logicky musí to být navrženo tak aby rosný bod nebyl na styku oněch dvou materiálů (polystyren a zdivo!)

hodnocení

0x

Myslím si o tom to, že je to třeba posoudit tepelnětechnickým výpočtem

jakubm
hodnocení

Děkuji za názory. Nemyslíte, že je to s tou kondenzací tak trochu přifouknutá bublina výrobců?
Se silnějším polystyrenem něž 10cm už bych měl problém. Okolo jedné stěny mám průchod 70cm a nerad bych jej více zužoval. A také izolace bude navazovat na izolaci stávajícího RD a pokud bych dal silnější jak 10cm, tak už by se tvořil nevzhledný odskok. V projektu výpočet na prostup tepla kontrukcí a rosný bod určitě nemám, počítá se tam s izolací 10cm. Byl bych klidnější, kdyby byla možnost dát aspoň 15cm, ale víc jak 10cm tam asi nedám. Ještě jsem se díval na možnost prodyšného polystyrenu.

kondenzace není bublina, je to fakt, jenže není moc vidět, prot jí lidé nevěří.

Pokud Vám je důelžitý prostor a vzhled, před úsporou financí, dejte slabší vrstvu NEO (šedý polyš)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]