Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nerez nebo smalt?

Od: alena350® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, pěstuji si takovou libůstku: vyvařuji některé druhy prádla, třeba utěrky. Momentálně potřebuji nové vědro, ve kterém namočené prádlo stavím na plynový sporák a vyvařuji. K výběru jsou dvě přicházející do úvahy varianty: Vědro se smaltovaným povrchem a nerez. (Vědro pozinkované bylo, ale Neosvědčilo se. ) Zkušenosti mám se smaltovaným. Nerez je kupodivu lacinější. Ráda bych požádala o konzultaci, které vědro by více vyhovovalo mým nárokům? Je nerez vhodné používat na vyvařování? Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

2x

Já myslím, že nerez je ideální. Osobně postupně nahrazuji veškeré nádobí nerezem. Je chemicky odolný, neoprýská jako smalt a dobře se čistí. Na vyvařování se tedy hodí,

hodnocení

Je mi ale záhadou, proč je o dost levnější? (Kvůli technologii výroby?)

Možná i kvůli technologii výroby...

Ale "nerez" není definice materiálu..., to je pouze obecný (laický) pojem a není "nerez" jako "nerez". I nerez totiž dokáže "rez-nout"..

Martine, tak to máte pravdu. Hlavně rezaví nerezová struhadla. :-D

st
hodnocení

0x
Lepší je smalt pokud není odřený, poškrábáný. Zkuste si dát do nerezového hrnce vodu na pití na 24 hodin. Potom ji vypít, nebude mít dobrou chuť.
hodnocení

Děkuji za názor, je to velice zvláštní, viděla jsem ty nerez vědra plné hroznů, zdálo se, ze se používají ve vinařství ...a tam by byla změna chuti dost podstatná, ne? OVšem mě nejde o použití na sběr ovoce ci zeleniny, ale o vyvařování prádla na plynovém sporáku. Jak se vám jeví vhodnost?
re4zon
Hodlate pit vyvar z pradla? Asi tezko. Slusny nerez proste nerezne. A jde jen tezko poskodit. Kdyz se poskrabe, pradlu to neuskodi. Kdyz se poskodi smalt, co zbude? Smaltovany hrnec s casti z reznouciho plechu. Smalt totiz take neni definice materialu. A rozhodne neni vecny. Zvlášť dnes..

hodnocení

0x

Když vám náhodou spadne vědro se smaltem, ten odprýskne a vytvoří se rez . Když spadne vědro nerezové, nic se neodprýskne. Tak které je sakra lepší?*co*

hodnocení

0x

Jednoznačně nerez. Proč asi seveškerá potravinářská technologie dělá v nerezu? I když se podíváte do pračky, tak je použit nerez a některé firmy plast.

No, on je taky nerez a nerez. Některý žere i slaná voda. A technologie se ze smaltu nemohou dělat kvůli technologii smaltování.

hodnocení

Díky všem za rady, ještë ušetřím, vědro bude nerezové :).

hodnocení

Dobrý den, našla jsem ještě jednu možnost, galvanizované. Můžu poprosit o hodnocení na vyvařování?

Nerez nebo smalt?
Nerez nebo smalt? #2

hodnocení

0x

Na jakém vařiči to ohříváte?

hodnocení

Na plynovém.

A chcete na něj dávat ten červeně natřený pozinkovaný kýbl?

hodnocení

Galvanizovaný. Je v akci, uplne nejlevnější, aspoň momentálně. Je mi jedno, ze je růžové.
Umíte to posoudit?

Že se na tom bude pálit ta barva Vám nevadí?

hodnocení

Proto se ptám, protoze se v tom nevyznám. Snad je to smysl existence teto poradny, ne? Když píšete, že růžová (libovolna) barva se bude pálit, vrátím se k nerezu.

Dekuji.

I tak bych byl opatrný. Kýbl není určený k ohřívání na plameni. Kdyby začal téct, aby to nezhaslo plamen ..

nov
hodnocení

0x

Zhruba před 41 lety jsem vyvařovala dětské plíny v tomto pařáku na plynovém sporáku zelezodum.cz/... Později sloužil na obarvování různého oblečení.

host

Tak, tak. Na vyvařování plínek i dalšího prádla na vyvářku se používal obyčejný velký 20 litrový pozinkovaný plechový hrnec. Dodnes slouží (i když k jinému účelu). Na eleectrickém jednoplotýnkovém vařiči mezi dvěma cihlami, na kuchyňské plotně, kde se topilo dřevem, v prádelně na Kaborkách (malý sporák na topení dřevem se dvěma pláty na vaření i když byly hlavně na topení), na plynovém sporáku. Vydržel.

Nejhorší je dát si ho plný, pak je velmi, velmi těžký a pradlenka si musí dát pozor, aby se neopařila a nepustit děti z očí a vůbec je nepouštět k vyvářce.

K prádelnímu hrnci patří nejen poklička, ale i velká dřevěná vařečka.

No, v dnešní době máme pračky ..

nov

ra252:no, to zcela jistě tazatelka ví, ne? Přesto sem vložila svůj dotaz... ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]