Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pěstuji si takovou libůstku: vyvařuji některé druhy prádla, třeba utěrky. Momentálně potřebuji nové vědro, ve kterém namočené prádlo stavím na plynový sporák a vyvařuji. K výběru jsou dvě přicházející do úvahy varianty: Vědro se smaltovaným povrchem a nerez. (Vědro pozinkované bylo, ale Neosvědčilo se. ) Zkušenosti mám se smaltovaným. Nerez je kupodivu lacinější. Ráda bych požádala o konzultaci, které vědro by více vyhovovalo mým nárokům? Je nerez vhodné používat na vyvařování? Děkuji.
Já myslím, že nerez je ideální. Osobně postupně nahrazuji veškeré nádobí nerezem. Je chemicky odolný, neoprýská jako smalt a dobře se čistí. Na vyvařování se tedy hodí,
Proto se ptám, protoze se v tom nevyznám. Snad je to smysl existence teto poradny, ne? Když píšete, že růžová (libovolna) barva se bude pálit, vrátím se k nerezu.
Dekuji.
I tak bych byl opatrný. Kýbl není určený k ohřívání na plameni. Kdyby začal téct, aby to nezhaslo plamen ..
Zhruba před 41 lety jsem vyvařovala dětské plíny v tomto pařáku na plynovém sporáku zelezodum.cz/... Později sloužil na obarvování různého oblečení.
Tak, tak. Na vyvařování plínek i dalšího prádla na vyvářku se používal obyčejný velký 20 litrový pozinkovaný plechový hrnec. Dodnes slouží (i když k jinému účelu). Na eleectrickém jednoplotýnkovém vařiči mezi dvěma cihlami, na kuchyňské plotně, kde se topilo dřevem, v prádelně na Kaborkách (malý sporák na topení dřevem se dvěma pláty na vaření i když byly hlavně na topení), na plynovém sporáku. Vydržel.
Nejhorší je dát si ho plný, pak je velmi, velmi těžký a pradlenka si musí dát pozor, aby se neopařila a nepustit děti z očí a vůbec je nepouštět k vyvářce.
K prádelnímu hrnci patří nejen poklička, ale i velká dřevěná vařečka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.