Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastová okna - má smysl měnit?

Od: ji* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,
před rokem jsem koupil starý RD který byl v minulosti (skla dle meziokenního rámečku se zdají vyrobena 2005 + nějaká hodnota 1,4w) plastovými dvouskly, nicméně jejich instalace se mi zdá dosti fušerská, okna jako taková se zdají v pořádku, ale táhne okolo rámu oken (mezi zdí a oknem) u některých oken je vypraskaná omítka a odkrytá montážní pěna - samozřejmě zdegradovaná. Stavební hloubka oken je 60mm.
Otázka zní: má smysl vyměnit za nová trojskla? Může to být nějak znát na tepelném úniku? Přecijen teď jsou okna 70-82mm... Dvě okna se budou měnit určitě jelikož jsou pevná (nechápu proč) tak přemýšlím jestli nevyměnit ještě nějaké (ty nejhorší 2 - koupelna, ložnice) ale tápu zda to má smysl, nebo zda jen zvenku vyškrábat starou pěnu, stříknout novou a zakrýt?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Polož si otázku, zdali chceš mít v baráku ty nejhorší okna?
ji*
hodnocení

Ona ta otázka tak víceméně postavena je... na druhou stranu když se projdu po vesnici tak 70% baráků nemá ani tak "špatná" okna jako já... to že za těch 15 let technologie poskočili, určitě to je lepší o tom nepochybuji, ale nikde nemůžu dohledat, spočítat, jaký efekt by to mohlo mít..

Efekt tj. prostup tepla okny postupně roste, protože se vzácné plyny v mezisklech postupně netěsnostmi vytrácí. Takže si myslím, že se "starými" okny ještě vydržíte, jen provedete lepší začištění kolem a za ušetřené peníze pojedete s rodinou do Chorvatska *smich*

hodnocení

4x

Je to o peniazoch. Viac ako polovica úspechu je v správnej montáži a zapravení. Ak sú aspoň nainštalované kolmo (skontrolujete vodováhou), majú v poriadku kovania a nie sú poškodené, tak to bude skôr o komfortne a zamedzeniu prípadného nadmerného rosenia a vzniku plesní ako o svetaborných úsporách za palivo.

ji*
hodnocení

Okna kolmo jsou, kování ok, těsnění taky ok, pocení, rosení, plísně nic takového není... jen jsou prostě staré, nainstalované naprd (usuzuji z toho že někde vidím pěnu), jemně fouká kolem rámu... asi jediný důvod by byla uspora za topení ale nikde nemůžu dopočítat zda to je vůbec smysluplné..

hodnocení

3x

ze starých oken se dá sestavit slušný skleník - já bych také šel do nových trojskel

doplněno 10.05.21 12:52: "smysl zateplovat" no nazvěme to spíše izolací. Ta v horku pomáhá od venkovních 40°C.Já bych v rekonstrukci domu už šel jedině do trojskla + venkovní žaluzie. Bude hůř - velké výkyvy teplot, tropy v létě... Jen pozor na případné "sítě do oken" - pokud někdo tvrdí, že může dát venkovní žaluzie i sítě, možná to sám neumí.Řešili jsme tento problém 4 měsíce! Reklamace vyřešena "nejde to" a vrátili peníze za sítě do oken *cert*

hodnocení

2x

Zdali ano, či ne, toť bude otázka, na kterou budou různé odpovědi. Páč Vy máte nejhorší okna, co jsou na trhu, tedy byla. Hliníkový rámeček, možná i malá mezera, zkrátka stará okna.

Já bych šel do trojskla. Udělal výběrové řízení, oslovil 10 firem a jedna a jednal. Určitě bych nespěchal s cenou. K tomu je třeba přistoupit s výhledem na ostatní izolace zdí, stropů atd.

doplněno 10.05.21 15:19:

...nevidím smysl zateplovat...

v pořádku, je to Vaše rozhodnutí, klidně opravte ty stará a vyměňte jen dvě za nová, ale už za dnešní standard...

ji*
hodnocení

Dům má zateplené stropy, víc asi nemá smysl - topím kombinací elektro+dřevo (30(za všechnu el v domě)+5tis (dřevo) kč ročně) nevidím smysl zateplovat dokud vstup paliv nevzroste minimálně o 50 spíše o 75%... proto váhám s těmi okny, a taky jen proto že dvě se budou měnit určitě (pevné za aspoň sklopné) a řekl bych že i vyjednávací pozice by byla lepší při třeba 4 oknech než u 2... ale kdo ví zda to má smysl a mohlo by to přinést více než pocit "mám nové okna" a když v -10°C dám ruku k rámu tak neucítím jemný vánek...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]