Zdravim, chci si udělat obyčejný komposter z fošen a hranolu. Desky nebudu hoblovat. Je dobre to impregnovat bochemitem, aby to tak rychle neshnilo nebo se to do kompostu nehodí? Hlavne tam bude tráva ze sekačky Děkuji za názory
Bedna z prken stačí jen naimpregnovat asfaltovým nátěrem,dovnitř připevnit nopovou folii.Je to na dlouhou životnost.Mám nosný kompostér z prken už 25 let.Ale vlastní biologické zpracování provádím ve dvou sudech ,kam složím vše organické ze zahrady i kuchyně.Občas na to přihodím dvě lopaty zeminyI posekanou trávu,sestřih větviček ze stromů.Za rok obsah naházím do bedny ,rozhrnu a přihodím 5 cm zeminy a důkladně zaleju.Po dalším roce to vsypá vam na povrch zvýšených záhonů..A kolotoč začíná znovu.Jednouv ročně si ještě do koloběhu přidám pytel koňského hnoje.
Bochemit ani nic chemického mi tam nesedí. Co když se vlivem deště vylouhuje do kompostu a zastaví proces tlení? Natřete to např. Luxolem, Luxonolem,Lazurolem a pod, to se vodou nerozpouští
Pod značkou Bochemit sa vyrába viacero prípravkov. Tie, ktoré sú vylúhovateľné (naor. majú účinnú látku kyselinu boritú) nie sú vhodné vôbec. Dažďom sa vymyje, zasviníte pôdu, drevo neochránite. Nevylúhovateľné prípravky (napr. na základe kvartérnych amínov) na tom bydú lepšie, ale stále sa z toho dreva pôsobením poveternosti postupne vylúčia. Natierať drevený kompostér čímkoľvek mi je osobne proti srsti. Maximálne opáliť aspoň z vnútornej strany plynovým horákom. Pomôže to, ale špiní to.
Díky za nápady, já právě to chtěl nechat otevřene, nedavat tam tu nopovku. Zase na druhou stranu pak fošny vydrží pár let a třeba zase měnit, bo shnijou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.