Nejste přihlášen/a.
Snít se musí a je to krásné než žít ze dne na den, ale všechno postupně.
1. Bez manželství žádné další dluhy, stačí co máte nyní.
2. Najít si levnější bydlení nebo se vrátit k rodičům.
3. Co nejdříve splatit auto nebo vyměnit za levnější bez dluhu.
4. Když nechcete hledat jiné zaměstnání, tak oba dva si ke své práci najděte brigády.
5. Až našetříte 20% na hypotéku, tak přetaňte snít a konejte.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Asi zůstaňte u toho snění.
Promiňte, nechápu, když nemáte děti proč nemůžete o víkendu na brigádu? Dále jako automechanik má 23 tis? To má obě ruce v kapsách? Proč nedělá sám na sebe? Proč nemá ŽL a může si v klídku přivydělat k zaměstnání? Atd.
no...je vám 23...to je přesně ta doba kdy musíte zabrat...energii a čas na to máte...lidské tělo se vyvíjí do 25let a pak chřadne..těch 5let na těch 2,5mil je reálných...ale jak tu zaznělo ve 23 si nemůžete s výplatou vyskakovat, to vám jen tak nikdo víc nedá a pokud děláte oba rukama, tak můžete být rádi i za tohle...někde nemaj ani to...
Je-li vyučený automechanik, měl by dělat automechanika. To je jako kdyby někdo vystudoval zubařinu a pak to nedělal a stěžoval si na nedostatek peněz, přitom má vzdělání na to, aby se velice slušně uživil.
Stále se řadím do kategorie mladý, a to je mi něco přes 30, ale neustále mě fascinuje jak má nebo nastávající generace přemýšlí...nejdřív se "okrádá" tím ,že bydlí za draho v nájmu (protože si musí dokázat, že s rodiči to přece nejde a oni jsou samostatní), do toho si pořídí ještě psa (přece nebudu sám, potřebuju společnost) a do toho si koupí auto na splátky (každej má dneska přece moderní auto a nebudu jezdit ve fabii) buh ví na jak dlouho... a z toho chtějí šetřit na předražený pozemky, baráky a byty.. ...
s tím co tu píšete můžete za rok vydělat skoro 0,5mil...pokud to vezmu na 5let tak to je 2,5mil...kdybych veškéré výdaje osekal na to nejnutnější, aby to nebylo jen o chlebu a vodě je možné se dostat na ty 2mil za 5let...ale chce to tvrdou práci, odříkání, pevnou vůli a šetřit...nezávidím to dneska těm co teprve studují...všeci kolem mě se bavili, utráceli peníze za hovadiny, já byl pro ně blázen a žid...já si šel za svým a dneska můžu říct, se mám dobře ne-li líp jak oni...bydlím ve svým, hypotéka mě netíží a výplatu mám jako kapesný..
Jsem na tom podobně - byť něco přes 40
Svou ženu jsem si vzal v jejích 23 letech, když dodělávala vysokou školu. Mimochodem - ona studentka, já zrovna dal výpověď a hledal si jinou práci. Sex až po svatbě - tj. nebylo to kvůli nějakému nechtěnému těhotenstní. Byli jsme spolu šestým rokem ve vztahu (ne na hromádce) a prostě to chtělo udělat ten další krok.
Co mám pár známých, kteří "na hromádce" s jistotou chtěli dům, dítě, psa... tak ti se rozešli pár let po narození prvního dítěte. Soudem řešili jak majetek, tak dítě. Pes se jim oběsil.
Já těch 50 šlupek měsíčně mám, ale na 20% budu, stejně jak ty, šetřit aspoň 10 let. tzn do 35. Abych pak mohl dalších 30let splácet těch zbylých 80%. Nevím proč ti říkají, že máš bydlet s rodiči. Já bych se k těm svým už nikdy nevrátil, to bych radši žil z výplaty na výplatu. Nemohl jsem chodit ven, natož si někoho přivést, musel jsem pomáhat tátovi na zahradě kdykoliv si řekl. nedovedu si přitom ještě pracovat a mít společenský život. Bylo to tam jak ve vězení.
Ještě přidám, že stačí 10% našetřit. A někdo to umí i s 0%. ekonomicke-stavby.cz/...
Ale společnou hypotéku bych opravdu doporučil jen pouze sezdaným párům. Může se stát, že přítel vás po 3 nebo 10 letech opustí a vám zbyde na krku barák.
Já jsme měl výhodu . Pozemek zdědil a postavil dum . Psal jsem si vše od hřebíku po vodovod a vešel jsem se nákladově do 10tis./m2 . Tudíž současné ceny chápu jako systémovou spekulaci , kdy vrchnost nastavila systém , aby se lidé přepláceli jak v dražbě a zvedali ceny . Dnes by asi těžko prošla restituce nebo vrácení církvím.
Především je třeba si uvědomit, že vlastnit nemovitost není pro každého a pokud se podíváte někam dál do světa, najdete mnohem více lidí v nájemním bydlení než je tomu u nás.
V každém případě přemýšlet o svém snu můžete, ale především zkuste najít rezervy, ze kterých naspoříte základ. Buď se výrazně uskromit a věnovat tomu i volný čas, nebo zvýšit o něco příjem. Nebo obojí. Pokud jste si pořídili lepší auto, tak to byla samozřejmě zbytečná chyba, ale s tím už asi nic neuděláme. Na případném prodeji budete spíš tratit. Přítel může zkusit rozjet vlastní podnikání, ale tam se zase lehce může stát, že bude z počátku v mínusu a váš cíl to nakonec ještě víc oddálí.
V okamžiku, kdy dosáhnete na hypotéku, je potřeba okamžitě reagovat a zadlužit se - ceny nemovitostí a oborů spojených s výstavbou rostou a porostou, proto nemá cenu spořit víc. Ve finále by to dopadlo tak, že naspořite částku a zjistíte, že si už za ni nic nekoupíte a musíte spořit dál. Ten nájem vás momentálně také docela vyčerpává. Jak by byl cíl snazší, kdyby ty peníze zůstávaly. Nedá se na nějakou přechodnou dobu ušetřit i tady?
Já osobně mám v této chvíli bytovou otázku vyřešenou, ale nikdy jsem nepočítal s tím, že stavím bydlení až do smrti. Tak mě to čeká brzo znovu. Co jsem ale za sebe vypozoroval - a podotýkám, že mluvím především o sobě - nedokážu se příliš moc uskromnit. Takže pokud potřebuji, řeším to spíše navýšením příjmů. Blbá rada, co?
@zbys: To není názor, ale pouhé konstatování reality. Také jsem na světě pěkných pár desítek let a už jsem viděl mnohé. Mimochodem - ten váš dodatek k tomu, že se někdo zavazuje do 5 let postavit vlastní dům, to je samozřejmě nevymahatelné. Ale to vy moc dobře víte, že ano?
Tak přítele a psa už máte - teď ještě manžela.
Žádat si o hypotéku za daných podmínek je dost krátkozraké. Počkejte, až si vás přítel vezme, žádost bude snadnější.
Myslíte si, že když se někdo ožení-vdá, tak zestárne automaticky o x let? To, že se někdo nechce vázat, to také znamená, že z vás může být za půl roku těhotná slečna bez přítele.
@evik27 Snad každý, koho znám a kdo si přišel na svatbu "moc mladý" si nakonec někoho vzal - ale jiného. Moc mladý = ještě si chce zkusit něco jiného. V ničem jiném ho svatba neomezí. Což je naprosto normální, ale asi bych tedy neplánoval takové závazky, jako je stavba domu.
Určitě se nevzdávat, jen mít vše spočítané a být realista. Asi to nebude novostavba u Prahy či Brna, pak také hodně záleží, jak moc byste si bylo schopní udělat/opravit sami - koupit starší dům a pomalu opravit může být řešení, ale je zde důležité nechat si nemovitost odborně prohlédnout (hydroizolace, stav zdiva...), protože některé domy opravovat nemá cenu a ve výsledku by byli levnější jej zbourat a postavit na daném místě nový.
No a pak samozřejmě záleží, jak moc se můžete spolehnout, že spolu vydržíte.
@evik27 Kdo chce, cestu najde. Všichni brečí, jak mladí nedosáhnou na bydlení - mě je 35, a vydělal jsem poctivě několik milionu normálním zaměstnáním + aktivitami kolem. Chce to ale něco dělat - já se kupříkladu naučil mandarínskou čínštinu, jako koníček, a doučováním jsem pak klidně měsíčně udělal dalších 10K. Ale člověk musí chtít, a něco pro to udělat.
Pokud firma posuzuje bonitu, vychází z předpokladu, že dva lidi vydělávají a budou spolu. Pro banku je takový úvěr méně rizikový. Půjčku může dostat i svobodný člověk - bez spoludlužníka bude muset mít dlouhodobou dobrou platební morálku, dostatek příjmů... Pro dva lidi to chce pochopit princip spoludlužníka - ten může jednomu člověku hodně znepříjemnit budoucnost.
Zkuste si představit, že budete věřitelem - půjčíte raději dvěma zamilovaným se psem nebo manželskému páru, co plánuje budoucnost spolu?
Třeba v tom, že na dosažení hypotéky se vám z příjmu odpočítávájí náklady na bydlení. U namželů se částka odpočítáná pouze jednou (společné bydlení) Což u stavu přítel / přítelkyně některé banky neuznávají a čásku na bydlení odečtou z příjmu každého zvlášť. Tazatelka má moc malý příjem a nemá šanci dosáhnout na hypotéku. Nebo také proto, že při rozchodu se lépe majetek a dluhy dělí.
Já to zkoušel popsat jednoduše - jestli chcete opravdu konkrétní manuál a pracovní postupy konkrétní banky, tak to asi nepůjde. Základem je informace, kterou používali i v jedné reklamě. Jedna rodina, jedny výdaje, dva příjmy.
Ale sám jste mi neodpověděl - jako věřitel byste raději půjčil dvěma zamilovaným nebo manželskému páru?
Aniž bych to dále rozváděl, tak jediné, co mě napadlo při vašich nízkých příjmech je, že to je nereálné. Nyní ještě nemáte děti, ale až ty přijdou, tak se výdaje zvýší a vy skončíte na mateřské. Přítel vše potáhne z jednoho platu. Vy to nedáte dohromady a tuplem přítel sám vůbec ne. Ty vaše příjmy dohromady jsem měl sám před 15 lety a hypotéku jsem si také nedovolil. Nedokázal jsem si představit, jak bych cca 30 let musel být permanentně zaměstnaný bez ztráty zaměstnání. Vašim řešením spíš bude dědictví po někom a pak už se dá stavět i o sobotách a nedělích podle stavu peněženky. Ale to je tak na vymalování a dost. Na víc v současné době nemáte.
Evik - dobrou práci nesežene koukáním do PC. Zde se objevují již probraná, neobsazená místa. Dobré místo musíte shánět osobně u firem, třeba i rozesílat životopisy, přes známé, kamarády.Je na zváženou, co konkrétnímu zaměstnavateli můžete nabídnout, co umíte lépe než druzí atd. Jste mladá, co tak doplnit vzdělání, absolvovat různé kurzy, doučit se v čem plavete.
Jste ochotna za dobrou práci dojíždět? Přestěhovat se i s přítelem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.