Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Na stavebním ozemku vyhořela chata. určená k rodinné rekreaci. Chata byla postavena na stavebníim pozemku, vše v soukromém vlastnictví. Obržení z katasstru informaceo změně stavebního pozemku na pozemek, Na místě bývalé chaty zůstala podezdívka , základy. O této změně jsem nebyla informována, zjištěno při nahlížení do katasstru. Co se pro mne jako vlastníka mění, mění se hodnota pozemku a jaký by to mělo vliv popř. při ddalším prodeji?
Děkuji
Je potřeba upřesnit dotaz:
1. Je příslušný pozemek vaším majetkem? Píšete, že jste vlastníkem, jste jako vlastník zapsaná v KN? Pokud ne, komu dle KN patří?
2. KN nemůže svévolně provádět zápisy do evidence KN. Takže o změnu někdo požádal. Byla jste to vy nebo jiná oprávněná osoba? Nebo snad to vyplynulo ze schválené změny územního plánu?
Pokud vyjasníte tyto otázky a zápis bude v pořádku, pak se pochopitelně cena pozemku nejspíš radikálně změní (stavební pozemek je obecně o hodně dražší, než pozemek "obyčejný"). Při dalším prodeji to bude mít vliv právě jen na tu cenu.
@kodova: KN nemůže sám od sebe zapsat takovou změnu. Pokud jste jim vy jako vlastník neoznámila zánik stavby, zůstává v katastru původní zápis.
Podejte přímo na KN stížnost pro neoprávněný zápis a žádejte vysvětlení a nápravu.
Pokud byl v době užívání chaty pozemek pod ní vyňat ze zemědělského určení,tak i po odstranění chaty tam mužete stavět v podstatě ihned.Pokud ho chcete užívat k jiným,účelům,třeba pěstování kaktusů,nebude vám v tom nikdo bránit,žádnou žádost k tomu nepotřebujete.Naopak po 15 letech ,když budete chtít stavět,vykopete kaktusy a jdete zedničit.
JABRAKA
Děkuji za meilyy.
Byla jsem dnes na KN. ohledně zapsané změny pozemku. Na KN informace o změnu zažádal stavební úřad. Okamžitšě jsem šla na stavební úřad. Zde úředník mne opakovaně a opakovaně přesvědčoval, že stavební úřad nežádali. a přesvědčoval mne, že o změnu žádal KN. Já jako vlstník jsem nežádala, kdo vlastně žádal mi úředník nedokázal odpovědt, prý si to nepamatuje. Naopak jsem se dozvěděla, přesto že zůstaly základy, podezdívka a podlahy, není pro něj rozhodující, nic tam není, není tam chata. Pozemek, kolem přináležející, jsem řádně vykoupila od obce. Tak jako ostatní majitele chat v blízském okolí.Celá oblast dle úuemního plánu obce je vedena jako rekreační. Další jednání příští týden. Z jednání na stavebním úřadě jsem odcházela s pocitem, že oni rozhodli a to beze mne a já mám zkrátka smůlu. Je to pocit zklamání a beznaděje.
Katastrální úřad (KÚ) o změnu určitě nežádal, neměl jediný důvod, protože jeho úředníkům není znám skutečný stav. Vidím v tom nějakou černotu, možná zájem o ten pozemek a snahu o snížení jeho ceny pro prodej.
Pokud žádal Stavební úřad, pak musel dodat doklad ke změně, o jejíž evidenci žádal. Ten doklad musí být na KÚ založený a měli by vám jej jako vlastníkovi pozemku ukázat.
Informace úředníka o tom, že je nějaké základy a podezdívka nezajímají a chata, tedy stavba tam není, je znovu lživá, musela byste to oznámit jak na SÚ, tak popř. na KÚ vy. A stejně nemůže SÚ ani z moci úřední honem provést v KN změnu, o které mluvíte a na kterou se ptáte.
Jak už napsal @magdon, bude v tom nějaká levárna. Ombudsmana vynechte, nepodnikla jste ve věci zatím základní kroky, což znamená oznámení svého podezření na PČR nebo možná rovnou na Státním zastupitelství, které pak vyšetření věci přikáže nějamému policejnímu útvaru. A hlavně se nikde nenechte odbýt, možná ani právník by nebyl na škodu.
Pospěšte si, jak už řekl magdon, může i čas hrát svou roli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.