Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme starý dům z 60tých let minulého století. Dům máme 10 let a od nastěhování se nám zvýšila vlhkost sklepa. Plánujeme udělat alespoň odvětrání zdí, okopáním a pomocí nopové fólie. Řešíme jestli dávat odvodnění nebo ne, nemáme možnost kam jednoduše od základu odvést vodu. Okolní voda, dle studny, která je zhruba 2m od domu, je přibližně 40 cm pod vrchní úrovní podlahy sklepa. Aktuální hladina vody ve studni je tento rok abnormální, nepamatuji za těch 10 let, že by ve studni byla tak vysoká hladina.
Když odkopeš baráček a dáš nopovku, tak se voda k základům již nedostane?
Jak může být abnormální výška podzemní vody, když ještě vloni bylo největší sucho za 500 let?
Ad 1 Zkouším vymyslet cokoliv, a jelikož mám za to, že nemám problém s vysokou hladinou okolní vody, tak jsem tu nopovku chtěl kvůli zajištění odvětrání zdí.
Ad 2 Netuším, ale proti loňskému jaru v tomto období mám ve studni cca o 2m vyšší hladinu.
Dobrý den, jako první krok zajistěte stálé větrání sklepa (nejlépe průvanem např. pootevřené okénko a dveře). Ono by to na "lehčí" vlhkost mohlo stačit. Možná minulý majitel domu sklep lépe větral. Zdravím!
Děkuji za reakci.
Aktuální podmínky ve sklepě jsou v 1.5m výšky 13°C a 67% a v 0.2m je 11.7°C a 82% vlhkosti. Tyto hodnoty vlhkosti jsou bych řekl ještě skoro v lepších číslech, na podzim bylo období kdy u země byla vlhkost kolem 90% a ve výšce cca 75-80%. Sklep je neustále větraný, avšak na podzim a v zimě jsem musel odvlhčovat a odčerpal cca 300 litrů vody.
Odkopáním a vložením nopovky se stav moc nezlepší, to si již mnoho lidí vyzkoušelo, páč se o zázračnosti nopovky píšou legendy a fyzika to vyvrací.
Vlhkost se bere určitě ze stěn?
Dobrý den,
děkuji za reakci. Bohužel netušíme odkud se vhlkost bere a co je její primární zdroj.
Avšak co máme odkopanou jednu stranu sklepa, tak zvenku není žádná hydroizolace, proto jsem byl rozhodnut pro nopovku. Kterou jsem uvažoval, že by oddělila půdu od zdi a zároveň nechala zeď dýchat.
Pravděpodobně bude i problém s podlahou, tam vůbec netušíme skladbu. Jediné co vím tak pod místnostmi sklepa jsou drenážní kanály. A nikde není vidět žádná izolace.
V době kdy jsme dům kupovali, tak nikde nebyl vidět problém s vlhkostí, ten se začal tvořit až po několika letech co jsme dům obývali.
Aktuální podmínky ve sklepě jsou v 1.5m výšky 13°C a 67% a v 0.2m je 11.7°C a 82% vlhkosti. Sklep je neustále větraný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.