Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeplatek v podnájmu

Od: lulkob odpovědí: 25 změna:
Dobrý den, jsem v mém prvním podnájmu a tak nevím co přesně čekat od této situace. Dnes došlo vyúčtování do schránky kde je přeplatek 11tis. Což mě potěšilo. Správně mám na tento přeplatek který jsem i zaplatila z mého nárok. Ale když jsem si zpětně četla smlouvu o podnájmu je tam psáno že majitel NENÍ povinen vystavit roční vyúčtování. Co to má znamenat? Smlouva je na dobu neurčitou. Nemá povinen vystavit, ale snad je tu povinnost vyplatit, vrátit ne? Já blbá, jsem to tenkrát v rychlosti proletela očima. Chci se prvně poradit s vámi než mluvit s majitelem. Děkuji za rady
doplněno 03.05.21 23:25: Ještě chci doplnit, že se nejedná o služby placené paušálně spolu s nájmem, ale zálohově což je i psáno tady přímo. Ale zároveň "není nájemce povinen vystavit vyúčtování". Což si protireci. Koukněte. Ta smlouva stojí za velké hov...

Přeplatek v podnájmu

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

a na čí jméno je přeplatek vystaven, na Vaše nebo na majitele bytu?

doplněno 04.05.21 00:52:

no ono to není až tak jednoduché, když je vyúčtování přeplaptku na jméno majitele jak jste se k němu dostala Vy? jste otevřela cizí poštu? jak víte že je to za energii (předpokládám že pujde o elektřinu) která je účtována právě Vám? K těm zálohám mě to nesedí. Pravda není tam uvedena záloha na elektřinu, ale čistě teoreticky když je to na majitelovo jméno nemá v domě více bytů? kolik jste platila za elektřinu? když to zkrátím to co je ve vyúčtování na jméno majitele je majitele a on by měl udělat vyúčtování s Vámi, ale hlavní věc je, že vy jste neměla co otvírat cizí poštu.

krtek6
hodnocení

2x

Problematiku vyúčtování záloh za služby řeší zákon č. 67/2013 Sb., ve znění zákona 104/2015 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

"V ustanovení jeho § 7 je stanoveno, že skutečnou výši nákladů a záloh za jednotlivé služby vyúčtuje poskytovatel služeb příjemci služeb vždy za zúčtovací období a vyúčtování doručí příjemci služeb nejpozději do čtyř měsíců od skončení zúčtovacího období,” upozornil právník Jan Dubenský.

Jak dále dodal, ve vyúčtování musí uvést skutečnou výši nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi, včetně uvedení celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby tak, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel pro rozúčtování.

------

asi není třeba psát víc...má povinnost vyučtování udělat a navíc Vám ještě peníze vrátit bo je máte dle měřidel a záloh

hodnocení

1x

Jsou smlouvy, kde je k ceně nájmu placen paušální poplatek za spotřebovanou energii, nebo i za vodu, či teplo.

Nevím, jak máte sepsanou přesně smlouvu, ale u některých podnájemních smluv mám, že platí paušál, nic se tedy neúčtuje, u některých se spotřeba přepočítává na osobu v domácnosti. Situace se odvíjí od (ne)možnosti měřit spotřeby. Páč na jeden vodoměr je více nájemníků, na jeden elektroměr rovněž. Tam se to nedá počítat přesně.

lulkob
hodnocení

Ve smlouvě nemám napsáno paušál ale zálohy i napsáno kolik co dělá za vodu. Elektřinu mám na sebe. Vodoměr si majitel každý rok zapisujeme kolik projedu vody. A nic s nikým nesdílím. Tak nevím...

Takže tvrdě požadovat předložení vyúčtování, ale co budete dělat, když pronajímatel sdělí, že Vám nic nedá?

Půjdete za právníkem a stěhovat se pryč? Co sdělil pronajímatel, že chcete vrátit přeplatek?

lulkob
hodnocení

Ještě jsem majiteli nevolala. Prvně se chci poradit zde. Protože co mě vyvedlo z toho myslet si, že to půjde po másle je věta ve smlouvě, že majitel není povinen mi předložit roční vyúčtování. Tenkrát to bylo honem honem, rychle bydlet, a nemám ještě zkušenosti s pronájmem. Za právníkem při nejhorším. Ale stěhovat se nechci :(. Uvidíme.
lulkob
04.05.21 22:48
hodnocení

Přeplatek v podnájmu #2

hodnocení

1x

Píšete, že máte smlouvu s majitelem bytu. Pak se ovšem nejedná o podnájem, nýbrž nájem bytu. Vy jste nájemce (dříve nájemník) a nikoli podnájemník. Zálohy na energie a služby platíte vy a případný přeplatek patří vám.

hodnocení

1x

To je fór! Proč jste tu smlouvu teda podepisovala, když stojí za jedno velké h*vno? Miluju lidi, kteří něco jen tak podepíšou, a pak až zjišťují, co že to podepsali.

lulkob
hodnocení

Samozřejmě že na majitele bytu, já jsem v podnájmu já jen platím a on je posílá těm společnostem jako voda, topení atd.
georgina*

Pozor, je rozdíl podnájem a nájem. Podle mě vy nejste v podnájmu, ale v nájmu - nájemník.

hodnocení

0x

Jak dlouho tam bydlíte? Celý loňský rok?

lulkob
hodnocení

Bydlím tam od únor 2020. Ve smlouvě není slovně napsáno "paušálně" platby za vodu, teplo atd. Ale je tam rozepsana cena za teplou vodu, studenou a teplo. Jen měsíční nájem je spojen se všemi tyhle náklady do jedné sumy tj 8k. Takže to nebude paušál. Ani to tam nenapsala. Panebože ta smlouva stojí za nic když se na to dívám :(

Nějak mi to matematicky nesedí. bydlíte 11 měsíců, máte 900měsíčně zálohy na energie a 11000 přeplatek?

Vyúčtovávat musí zálohové platby. Ale jak víte jaké platí zálohy majitel bytu? Nezapomeńte že krom zúčtovatelných záloh jsou taky pevné náklady spojené s bydlením které se nezúčtovávají,Pokud on platí nájemné + zálohy, myslíte že nájemné majiteli bytu bude plati on ze svého?

lulkob
hodnocení

Však já se nijak nehandrkuji. Jen mi to nejde do hlavy. Možná že ty zálohy které jsou psané ve smlouvě nejsou tak nízké jak ve skutečnosti. Už jen věta že "není povinen" je voser. Je to byt 1+0.
Přeplatek v podnájmu #3

Náklady voda, TUV,topení. jsou 10705,- Kč. Pokud majitel platí na zálohách víc , je to jeho věc , možná po zkušenostech s předchozím podnájemníkem .

hodnocení

0x

Z mesačných záloh za vodu vo výške 300 Kč určite (ročný) preplatok vo výške 11 000 Kč nevznikne. Neviem, kde bývate, ani akú cenu účtujú vodárne za vodné a stočné. Dajme tomu 50 Kč vodné, 25 Kč stočné za 1 m3. Za rok 2020 je to skôr lepšia cena. Ak pozerám len na zálohu vodné a stočné vo výške 150 Kč, vyjde to na 2000 L vody za mesiac, tj. cca 50 L / deň. A to vytočíte ani sa nenazdáte. Aby ste ešte nemuseli doplácať.

lulkob
hodnocení

No však taky to nechápu. Snad jen že by majitel caloval víc což nechápu a nebo zálohy ve skutečnosti platím víc.
Přeplatek v podnájmu #4

hodnocení

0x

takže elektřinu máte na sebe jak píšete, ale pořád jste nenapsala za co že ten přeplatek je? protože podle mě nepatří ani k vašemu bytu a právníkem bych se moc neoháněl protože otevřením této korespondence jste se dopustila porušení listovního tajemství takže aby se to neobrátilo proti vám

zdroj: zbynekmlcoch.cz/...

doplněno 04.05.21 22:48:

paní nebo slečno, moc se nezvencujte a přečtě si po sobě co jste napsala :Dnes došlo vyúčtování do schránky kde je přeplatek 11tis

ptal jsem se vás na koho vyúčtování je

odpověď:Samozřejmě že na majitele bytu

Vše z vás leze jak z chlupaté deky, my nejsme jasnovidci ani nemáme křištálovou kouli.

Když něco přijde do schránky na majitele bytu tak je logické, že buďto je to ve schránce s cizím jménem nebo je to v obálce. Žádné vyúčtování od dodavatele energií se nikdy nikde neposílá bez obálky není to věc veřejná, ale soukomá. Navíc když si po sobě ty odpovědi přečtete, tak odpovídáte pokaždé jinak. Když už si to cucáte z prstu a taháte tady lidi za nos, tak odpovídejte alespoň stejně.

Za prve zálohy za vodu a teplo platíte 900 tj za rok 10800 takže kde by jste vzala přeplatek 11000

za druhe psala jste nejdříve, že za všechny energie platíte majiteli. Poté jste napsala, že elektřina je na Vás takže by přeplatek nemohl být na majitele !

lulkob
hodnocení

Já se zvencnu :-D vy jste gólman. Vyucto je normálně vhozeno do schránky 3x papíry zvacknute k sobě aniž by byly v obálce. Nic jsem neprávem neotevrela. Dobrý vynechte se a nekomentujte
výtka
Upozornění od sys milancukrar 05. 05. 2021 06:22:23
mírněte se v urážkách poradců, kteří Vám chtějí pomoci.

lulkob
hodnocení

Služby a energie je snad něco jiného ne
:-D běžte cumet na fotbal kdo vyhrava
výtka
Upozornění od sys milancukrar 05. 05. 2021 06:22:11
mírněte se v urážkách poradců, kteří Vám chtějí pomoci.

no tak o službách jste napsala až později zminovala jste pouze vyúčtování a to je jak za služby tak i energie. a jinak mě neposílejte koukat na fotbal mě fotbal nebaví a já vás taky neposílám koukat na telenovelu

jnhgf
hodnocení

0x
No, takže za vodu + topení platíte 900 měsíčně. Tedy 10800 za rok.
jnhgf
Skutečné náklady byly 3360,56+1320,593+6023,151 = 10704,304 za rok. Takže žádný přeplatek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]