Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tmel na nerovnosti nátěru na plechu

Od: dedabrno® odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych kovové zárubně dveří panelákového bytu vylepšit potáhnutím samolepící folie s dekorem dřeva (namísto pracného lakování). Ovšem v původním laku na kovových zárubních jsou drobné ťukance a oprýskané flíčky za 35 let existence domu a bojím se, že pokud bych folii lepil přímo, tak ty nerovnosti udělají mapy, bubliny apod. Uvažuji tedy o jednoduchém vytmelení těch ťukancí a flíčků. Dvousložkový tmel nechci použít ... existuje pro tento účel nějaký lehký tmel pro nenáročné použití a vyrovnání stěrkou a špachtí, přes který může přijít samolepící tapeta?

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

4x

da se koupit jednoslozkovy tmel v tube.

1jara*

Polyestarový tmel, jak již bylo napsáno, rychle schne ale hlavně, jde velice lehce brousit.

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud jsou na plechu futer jen dolíky,příliš to nevadí.Tapeta se přes ně překlene.Použij tapetu DC-FIX typu DOOR na dveře,je mnohem silnější a odolnější.Takže futra jen vysmirkuja jen hlubší prohlubně zamázni obyčejným akryltmelem,po zaschnutí zlehka přebruš.Při lepení futra lehce houbou navlhči.

JABRAKA

pavka76*
hodnocení

0x

Přeci jen je nejlepší ten dvousložkový polyester,ostatní je kompromis. Dělá se i balení 0.2kg.

jabraka*

Nevím,proč by měl být nejlepší polyesterový tmel,10x dražší než ten akryl?Pak tedy po vytmelení a vybroušení to může hned natřít barvou.SA tomu se snad chtěl vyhnout?

JABRAKA

pavka76*

Akrylat je takovej univerzál.Já bych ho dal tak max.na omítku dřevo (tmelení). Navíc je použitelnej od 1mm.
Kdežto polyester je primárně na kov,dá se nanášet v podstatě od 0mm (jemná vrstva).Rychle "schne" a dobře se s ním dělá.
Záleží jak ty futra vypadají. Jasně že tá folie taky něco schová,ale já to beru podle sebe.
Další věc je,že bych to raději a rychleji natřel,než si hrát s fólií (představa falců a rohů na futrech mě děsí),ale to už není k tématu.

hodnocení

Děkuji všem kolegům. Nakonec jsem udělal zkoušku na několika nehezkých místech : nalepit folii přímo. A skutečně, stačí to, tmel nebude potřeba. Vysvětlení vlastností různých tmelů se hodí do budoucna.Tak ještě jednou děkuji.

DědaBrno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]