Deska o tloušťce cca 40cm,za jakou dobu je bezpečné vrtat diry 1cm šířka a 10 hloubka čerstvě litý beton.? Beton míchaný doma jen štěrk,Písek a cement žádný urychlovač. Děkuji
Závisí na více věcech. Za prvé, jakým způsobem je beton namáhaný, za druhé, jaký typ kotvy chcete dávat, za třetí jak daleko od okraje, též na třídě betonu.
Pokud se jedná jen o vrtání a ne kotvení, tak je potřeba si uvědomit , že s příklepem a do krajů je beton po jednom dni ještě málo pevný a může se odštěpit. Takže též závisí na technice vrtání. Obecně platí, že beton je vyzrálý po 21 dnech. Pokud do toho chcete dávat i kotvy a třeba rozpěrné a ještě do krajů, tak bych počkal minimálně týden. V neposlední řadě vůbec nerozumím, co rozumíte pod pojmem bezpečné vrtání?
bublajs*
Přesně tak budu vrtat u krajů tak 10cm a jedná se o samořezné šrouby bez hmoždinky. Jde mi o to aby se to neodlomilo.
Nedejte na rady amatérů ale na odborníka. dodržte termín daný p.Marešem!Sice do den starého vyvrtáte díru s menší námahou ale může to být právě kontraproduktivní!
re4zon
Diry ostrym vrtakem do den stareho betonu i bez priklepu naprosto bez problemu a nic se neposkodi. Ale pak se musi pockat na vyzrati a teprve po nem tam rvat turbosrouby,v cerstvem se protoci.
No já bych to tak po dloholetých zkušenost netvrdil tak kategoricky jako Vy, tím spíše u betonu z malé míchačky a ne pořádného z betonárkky!
re4zon
No prave ze beton z michacky bude druhy den pekne mekky a vrtani mu nic neudela. Zvlast bez priklepu nebo jen se slabym.. bude to spis jak vrtat do hliny. Samozrejme s pneumatickym kladivem to muze beton narusit vibracemi, ale to snad nikdo soudny delat nebude..
Dobrý den! Řada rádců zde radí, ale přitom nečetli dotaz, kde tazatel uvádí, že jde o řádný beton, jak má být, který obsahuje štěrk. Jak chcete provrtat vrtákem bez i s příklepem, notabene v ještě měkkém, nepevném, nevyzrálém betonu tvrdý kámen /štěrk/?
bublajs*
Děkuji počkám min. týden možná dva do měkkého mi to přijde jako naprostá hloupost...
Kdysi jsem to hledal a našel jsem, že pevnost nového betonu je po týdnu zrání cca 70% své budoucí pevnosti. Podle toho se zaridte. Dřív než po týdnu je to škoda práce.
kde máte proboha 40cm betonu? beton se lije max do 30cm...je to neekonomické a technicky špatně..bude to praskat
bublajs*
Podlaha na garáž,děda ji ma hned vedle a stojí tam 20let a nic nepraská. Takže asi tak
krtek6
a to v té garáži měl sbírku tanků z 2.světové? podlaha na obyčejný auto se dělá max 2x10cm z nějakýho betonu C12/15 kdo tomu nevěří tak C16/20... ale 40cm betonu do garáže tak to je solidní přestřel )
ps...dřív byly poctivý betony a ošmelený omítky...dneska jsou ošmelený betony a občas poctivý omítky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.