Nejste přihlášen/a.
zdravím,
mám nové auto a uvažuju o jeho čištění. Jste spíše pro myšku nebo ruční mytí? četla jsem, že některé přípravky v myčkách mohou poškodit lak. apexsystems.cz/...
Mám jednu starou zkušenost s autem, v době, kdy ještě jezdily polský fiati 125p. V momentě, kdy na auto byla nastříkána mycí pěna, myčka přestala fungovat. Musel jsem vyjet ven na slunce a protože ten vliv slunce byl tak velký, tak to poškodilo lak na celém voze. Všechno zmatovatělo. Prý mi to vyleští leštící pastou. Skutečnost byla taková, že přes veškerou snahu pracovníků myčky už auto nemělo nikdy takový lesk jako předtím. Od té doby se mi to už nikdy nestalo. Co se týče mytí, je ruční mytí wapkou šetrnější než staré kartáče automatické myčky. O druh chemie bych starost neměl. Horší je někde špatné dávkování, že když vyjedete z myčky, aby jste zase jela znovu. A to je druhá zkušenost, kterou jsem udělal nedávno, když jsem v tombole po závodě na in-linech vyhrál jedno mytí zdarma v Praze9- Běchovicích. Reklamaci na místě neuznali a na písemnou ani neodpověděli.
Myčky jsou dvojího druhu - s kartáči (např. s textilními) a bezkontaktní. Bezkontaktní jsou šetrnější, ale na větší špínu nestačí, auto není umyté dokonale. Myčka s kartáči je účinnější, někdo má obavy, že lak bude poškrábaný, ale já jsem nikdy nic takového nezpozoroval.
U ruční myčky můžete také použít kartáč, mohou v něm být drobné kaménky od předchozího mytí, nebo lze použít jen tlakovou vodu (předmytí, mytí, oplach). To však vyžaduje jistou zkušenost, tlakovou vodu nestříkat z příliš malé vzdálenosti a nikdy kolmo na povrch auta. A že by mycí prostředek poškozoval lak, s tím jsem se ještě nesetkal. Voskování, které nabízí myčka, nevyužívám, vrstva vosku je velmi tenká a nemá proto požadovanou trvanlivost. Já si po umytí navoskuji karoserii přípravkem zn. Turtle Wax, ten vydrží u garážovaného auta až půl roku.
1.) Automatická myčka:
Výhody: Snadná obsluha, lehce pochopitelná, nenadělate se, nevyžaduje z vaši strany žádnou námahu ani iniciativu a ještě mezitém stihnete posnídat a nebo si vypít kafe.
Nevýhody: Vyšší pořízovací náklady. Auto nikdy nebude tak čisté jak vy chcete.
2.) Wabka - Výhody: Levnější způsob mytí než A. M a je šetrnější k laku. Umyjete si ho podle svých představ tlakem vody. Snadná manipulace.
Nevýhody: Auto nikdy nebude tak čisté jak vy chcete, nebude tak čisté jako u A. M
Ruční mytí - Kybl a houba
Výhody: Auto si přesně umyjete podle svích představ. Nizké pořizovací náklady:
Nevyhody: Časově i fyzicky nejnáročnější způsob mytí.
Když jsem si kupoval Funglovku tak jsem jí umýval Wabkou a po pár měsícíh jsem přešel na Myčku. Tam se mi bohužel stalo, že při mytí mi kartáče na několika místech poškrábali lak. V autorizovaném servisu mi řekli, že mytí nového auta v automatické myčce nedopučují, protože lak musí z výroby během pár měsícu provozu ještě patřičně vytvrdnout. Nevím, jak moc je to to tvrzení pravdivé. Vím jenom to, že jsem se skoro rok vyhýbal automatický myčkám a umyval auto buď houbou a nebo Wapkou. Myslím si, že to byla chyba jedné konkrétní mycí linky, protože u jíné se mi to nikdy předtím nestalo.
Takže jsem začal do kartáčové myčky opět chodit a zatím na laku nemám žádný nový škrábanec. Zatím vše v pohodě.
Docela jsem si teď oblíbil bezkontaktní myčky. Tady u nás se docela vyrojily( tak jo, jsou tu tři ) . Přijde mi, že je auto umyté stejně dobře jak z myčky s kartáči. Máte tam aktivní pěnu, práškové předmytí, oplach, horký vosk - možná ještě něco, z hlavy momentálně nevím. Jediná nevýhoda oproti klasické myčce - odjíždíte s mokrým autem. Ale umytí zase vyjde levněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.