Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych namontovat horní skříňky kuchyně. Problém je v tom, že na zdi jsou již připravené obklady a končí výše nežli bude spodní hrana horních skříněk. Je to kuchyně Ikea a úchyty skříněk nejsou distanční, jsou to pouhá očka na které se skříňky zavěsí. Otázka zní - jak vyrovnat sklon horních skříněk, který přirozeně vznikne, pokud je zavěsím (horní část bude opřená o zeď a spodní již o obklady)? Nebo se to takto nechává a sklon je tak malý, že není vidět? Předem díky za info.
Je to velice jednoduché.Skříňky přitáhni připevňovacími vruty do hmoždinek s mezerou,do níž vsuneš 10 mm silnou laťku zároveň s horní hranou skříněk a pak normálně vruty dotáhneš.Zvol také o 1 cm delší vruty,než by byly původně.
JABRAKA
Díky za odpověď, vypadá to jednoduše, jak dlouhé hmoždiky bys tak asi volil? Montuju do panelu. Bojím se, že s tou škvírou, kterou udělá ta laťka, bude mít skříňka vysokou tahovou sílu...Díky
Používám většinou hmoždinky 8 mm díra musí být o 0,5 mm hlubší,než délka hmoždinky.Vrut se při úplném dotažení nesmí dostat až na dno díry,jinak se hmoždinka vytahuje ven.Volba správné délky vrutu je dost důležitá.Vrut je namáhán na střih,není třeba se obávat vytažení vrutu z panelu.
JABRAKA
doplněno 22.02.10 22:10:Opravuji,o 0,5 cm hlubší díra jako hmožd.
JB
Dovoluji si nesouhlasit s panem Jabrakou, vrut či šroub v tomto případě není námáhán pouze na střih. Asi bych volil hmoždinky o průměru 10, a hlavně kvalitní vruty. Z betonu se to neutrhne, ale vruty musí být odolné proti ohybu. Každopádně chyba vznikla špatnou komunikací mezi majitelem a obkladačem. Z praxe vím, že ideální je zvolit výšku horních skříněk (pan domácí), a podle něj udělat obklad s danou horní výškou (obkladač) a na obklad "posadit" skříňky (montážník - kuchyňář)!
Dva vruty 8 mm mi drží na panelu celou knihovnu se 300 knih.(Už jsem tu ukazoval obrázek)Kuchyňská skříňka váží maximálně 20 kg i s obsahem a dva vruty toto zatížení v žádném případě neohne,natož ustřihne.K obkládání:Také bych samozřejmě nejprve zavěsil skříňky a obklady dorazil ke skříňkám.Dolní kraj spustil spíše pod pracovní desku.
JABRAKA
Jabraka si koleduje o knihovnu na zemi, nebo spíš o "dítě zaražené do podlahy"
Namáhání vrutu je kombinované střih + ohyb. Jenom střih to bude, pokud ta lišta bude pevně přidělaná ke skříňce. = Přidělat na skříňku lištu a pak normálně zavěsit, vruty bych dal průměr dříku min. 4mm (= "nové" vruty závit 6 x XX) - skříňka plná porcelánu neváží 20 kg, ale tak 50 (nevíme jak je velká, tak to může být i víc); hmoždinky podle vrutu, díra delší než hmoždinka - o 5mm delší stačí, o 10mm je lepší.
Skříňky se dají pověsit i na kovovou lištu (jde štelovat výška), pak se to s obkladem kamarádí a vyjde to akorát do kolmice.
S tou kovovou lištou mi to jako laikovi zní nejjednodušeji. Netušíte kde bych takovou mohl sehnat?
My měli také dilema jak skříňky přidělat, protože stará kuchyně byla na jakých si šroubech skrs zeď, ale vyřešila to právě tato lišta. Perfektní ,jednoduché , zvládli jsme to jako fík. Pěkně se to posunulo, kam potřebujete a utáhlo a drží to parádně. Pravda bylo to cca 3m za necelé 300kč.
doplněno 23.02.10 21:19:jen musím dodat, že skříňky měly už tyto úchyty právě na lištu. Tak nám to poradil prodavač v nábytku, koupit tuto lištu.
A co takhle horní řadu kachliček odklepnout, zařezat je na přesný rozměr, nalepit je zpět a skříňky položit přimo na ně...Ne jenom že to takhle bude vypadat nejlépe, ale kachle budou i držet a podepírat skřínky proti posunu (skluzu) dolů, kde je síla skřínek nejsilnější...
A já říkám bourat...Je to tak lepší = hezčí a pro skříňky vhodnější...I když samozřejmě přiznávám že pracnější...Viděl jsem u nás, když jsme demontovali cca 10 let starou kuchyň, skříňky byly posunutu o několik centimetrů a štěstí, že ještě stály... Ale pracnější to je, to záleží samozřejmě na dotyčném pro jakou cestu se rozhodne
Draku,asi nejednodušší by bylo,kdybys celou stěnu vyboural a znovu dozdil,aby to drželo!Napiš,odkud jsi a já ti ty skříňky připevním! Kromě toho si myslím,že malý přesah dlaždiček bys eliminoval posunutím skříněk o ty centimetry nahoru,aby se opřely o vršek obkladů.K dohodě je tu i pošta.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.