Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černá mnohonožka ve sprchách

Od: zbys* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,začínají se nám ve společných sprchách objevovat černé mnohonožky nebo jak se to jmenuje.Při obraně smrdí jak terpentýn nebo něco technického.Koupelny jsou samozřejmě v oddělených místnostech, ženy a muži.Ale mnohonožky jsou v obou místnostech.Minulý rok tento problém nebyl.Úklid sprch se provádí každý den,standartníma čistícíma prostředkama.
Co je to prosím za hmyz a jak se ho zbavit?Děkuju za Vaši radu
PS:foto není moje,ale vypadají takto

Černá mnohonožka ve sprchách

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vypadá to na oblanka sídelní. Taky jsem je dřív neviděl a letos jsem dvě vylovil utopené v bazénu. Vypadá to, že opravdu zaplavují evropu. V roce 2020 s nimi měli potíž v Bavorsku a už jsou i u nás...

Zatímco naše původní druhy mnohonožek žádné větší komplikace nepůsobí, invazně šířící se mnohonožka je postrachem. A to nejen pro člověka (sice jej přímo nenapadají, ale jejich nadměrný výskyt v bytech či chalupách působí velmi nemile), ale i pro původní druhy mnohonožek, které postupně z dobitého areálu vytěsní. Ona invazní mnohonožka se jmenuje oblanka sídelní (Cylindroiulus caeruleocinctus). Je to velký, lesklý a zavalitý druh. Samci jsou užší a dosahují délky 20–32 mm, samice 18–37 mm. Barvu těla mají tmavohnědou až černohnědou, někteří jedinci mohou být světle šedohnědí. Druh se na naše území šíří z Německa. Šíření nejvíce napomáhá obchod s rostlinami a lodní doprava.

Jen ta délka nesedí, protože ty naše černé jsou k 10cm délky.

zbys*
hodnocení

Děkuju za odpověď.
Teď jsem se ptal a prý víc jak 5 cm nemají. Byl jsem se podívat a teď tam žádná samozřejmě není.No až budou mít 10 cm,to mě ženský vyskočí z okna.Jak je eliminovat?Biolity uklízečka fasuje,ale zřejmě to moc nepomáhá.

Na to odkazu píší, že jejich eliminace je dočasná. Vyhubíte jednu kolonii a za pár dnů týdnů její místo obsadí nová. Takže váš postup je správný, ale řeší to krátkodobě.

zbys*
hodnocení

No paráda.Bude to chtít víc Biolitu.Zavolám známému na Brněnskou "hnojárnu" jestli neporadí víc.
Odkud ty červy lezou,odpad?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]