Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je vhodné svisle izolovat pískovcový sokl a základ?

Od: ptera odpovědí: 5 změna:

Chtěl bych poprosit o radu: polovinu domu máme podsklepenou, tam po odkopání bude na cihlovou zeď použita tekutá asfaltová stěrka a zateplení až k soklu. Druhá část domu je ale nepodsklepená a základy, včetně soklu, jsou pískovcové. Nad soklem je nová vodorovná hydroizolace. Sokl se bude zateplovat prodyšně (Styrcon), ale nevím jak je to se svislou hydroizolací: má smysl? Napadlo mě i zde nechat použít asfaltovou stěrku, ale nejsem si jistý, jestli to je dobrý nápad. U cihel mi to přišlo samozřejmě, tady si říkám, jestli tím spíše neuškodím (uzavřu kámen zvenčí). ikdyž těsně nad terén, pak bude sokl zateplen difuzně otevřenými Styrcon deskami. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Svislou základovou část nemusí izolovat, páč stejně bude brát vlhko, pokud tam bude, z podloží, které neodizlujete. Důležité je, odizolovat vrchní stavbu a nepustit vodu k základům dolů.

(Styrcon...hodně drahé řešení)

doplněno 28.04.21 09:26:

cukrar.rajce.idnes.cz/...

detail mezi soklem a fasádou

ptera

Milane, díky. O cenu u Styrconu nejde - je třeba jen na 5 metrech ;) nepustit vodu k základům, to právě nevím jak je nejlepší řešení. Pokud bych dal pod Styrcon perimetr, Postačí to? Pod úrovní terénu asi nemá prodyšná deska cenu

Neexistuje nejlepší řešení, páč někdo udělá jiné a to jeho je nejlepší.

Osobně doporučuji řešení vždy na místě, dle možností..

ptera

Dobrá, tak tedy řešení které se zdá být velice dobré? :) základ bych samozřejmě rád zateplil, ale jak jsem psal? Nebyl jsem si úplně jistý jestli je to nejlepší nápad dávat na pískovec, pod úrovní terénu. Nahoře bych dal zmíněné prodyšné desky. Sklepní části, kde je celá zeď podzemí, chci použít asfaltovou stěrku, která jak jsem pochopil je nejspíše lepší pro svou flexibilitu na nerovném povrchu.

Já jsem včera řešil sokl, XPS 4cm, podlepený proužky XPS 2cm o šíři 10-12cm. Tím se nebude celá deska dotýkat pískovce, bude se moci případná vlhkost odpařovat nahoru. Mezi horní hranou XPS a EPS 14cm na fasádě je mezera 1,5cm. Jak to udělat u Vás, bez fotek a podrobností nelze navrhnout přesný postup, ale vím, že vždy se najde řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]