Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stykač a jeho maximální proud

Od: kemo® odpovědí: 7 změna:

Stykač v odkazu je dimenzován na proud 20A.

V parametrech je však napsáno "maximální zátěž žárovky 2000W."

To nějak nechápu. 20A přeci není 2000W?

Mohu tím spínat topení 3000W a nebo bojler 2200W?

OEZ STYKAČ INSTAL/...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ano, můžete. Topné těleso můžete až do těch 20A. U žárovek je problém velkého nárazového proudu při zapnutí (když je vlákno studené, má malý odpor), proto to omezení.
Další omezení bývá pro induktivní zátěže (motory).
hodnocení

Dík za vysvětlení

hodnocení

2x

Něco pro vás...od strany F13; případně celé ...ale po vaší odpovědi na příspěvek @slavco31 ve 21:30 jsem začal váhat, jestli ho nesmazat...požádat sysly o výmaz...

doplněno 27.04.21 22:15:

Vím, že jste se toto neptal, ale...ZNALÝ se nebude takto ptát, takže jste pro rádce laik...a slavco chtěl doplnit, vysvětlit otázku, na kterou se ptal laik...a vy jste hned "vyskočil"...

hodnocení

A napsal jsem snad něco neslušného?

Že napětí se značí U, výkon P, proud A a že vzoreček je P=U x I je mi známo.

hodnocení

0x

Pretože príkon je P a je vo watoch,napätie je U vo voltoch a prúd I v ampéroch a vzorec pre približný výpočet je P= U.I

3000/240=12,5 Ampéra.

doplněno 28.04.21 09:18:

Čo z toho,že vzorec poznáte,keď podľa vášho zadania otázky ho neviete používať. Dostali ste po lopate vysvetlené,že spotrebič o príkone 3000 W bude mať odber cca 12,5 A a tým pádom stykač s maximálnom spínacou záťažou 20 A je dostačne dimenzovaný.

hodnocení

To ste mi neřekl nic nového. :) Na to sem se neptal :)

hodnocení

Pane bože tady se musí pořád nad každýho povyšovat. Vzoreček použít umím. Nechápal sem pouze,proč je napsáno ve specifikaci proud 20 A a pak je dále napsáno že pro žárovky je výkon max 2000W. Odpověd sem již dostal. Tečka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výpočet příkonu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]