Rozeznání druhu dřeva - severský smrk nebo obyčejný smrk?
Od:mzdenekodpovědí:9změna:
Dobrý den, Koupil jsem si dřevo na stavbu sauny. Prodejce mě ujišťoval, že se jedná o severský smrk. Když jsem ale palubky doma rozbalil, překvapila mě sukovost dřeva. Dle toho, co jsem si četl, se má severský smrk vyznačovat mimo jiné nízkým množstvím suků a proto se hodí na stavbu sauny. Dokázal by mi tedy někdo podle přiložené fotky říct, jestli mě náhodou prodejce neoklamal (pokud to teda vůbec jde poznat pouze z fotky)? Díky
Když bude prodejce tvrdit, že se jedná o severský smrk, těžko se to bude jakkoliv vyvracet. Ten rozdíl je malý. Rozhodně podstatně menší nežli je rozdíl mezi klasickým modřínem a sibiřským modřínem. Tam se to pozná snadno. Tady si dovolím tvrdit, že se jedná o klasický smrk. Na saunu nevhodný. On i severský smrk není žádná výhra. Na saunu olši.
mzdenek
Děkuji za odpověď. Docela jste mě ale překvapil. Co jsem se díval, tak velká část saun se dělá právě ze severského smrku. Plus se k těmto účelům prodává přímo v prodejnách s vybavením saun. Olše by určitě lepší byla, ale je taky výrazně dražší. Na lavice mám nachystané dřevo Abachi. Smrk mám na obvodové stěny. Co se týče suků, tak jsem se ptal, protože se bojím vytékání pryskyřice.
No jo, ono o pemíze jde až v první řadě. Že smrk pustí po prvním zatopení smůlu, je neoddiskutovatelný fakt. Jen některý pustí více a jiný méně. Suk se ohřeje malinko více nežli plocha a pak to potvora pálí. Stejně jako nedotlučený hřebík. Stačí když je hlavička zároveň s plochou a jau, to to pálí.
Normální sauna doma zase není kdovíjak obrovská a tak si myslím, že se vyplatí investovat do olše. Suků minimum, absolutně bez smůly.
Dobrý den, jste u nás na webu poprvé? Jestli vám můžu s čímkoliv poradit, neváhejte mi napsat. Dobrý den, palubky obkladové ,severský smrk, kvalita AB ... hodí se na obložení sauny zevnitř? nebo se musí použít nějaké kvalitnější dřevo? [a] Kateřina Kristová se připojil(a) 15:03 Dobrý den, Smrkové bych do sauny nedoporučovala. artisan.cz/... Děkuji Děkujeme za návštěvu našeho eshopu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.