Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak se řeže / řezal sololit(papundekl) bez použití laseru tak, aby byla pěkná hrana bez nějakých zubů? Tloušťka 4mm.
Mám tady např. starou skřín min. 30 let a nemyslím si, že by se v té době používal laser a přesto ty hrany jsou dokonalé hladké.
Nějaké rady? Děkuji
To si, opravdu myslíte, že každý trruhlář to pálí laserem? ![]()
Tyto materiály se vždy řezaly běžnými pilami, nejčastěji formátovacími, ovšem dnes se čím dál víc používá nesting - neboli se používají CNC stroje s nakládacím a vykládacím stolem.
U velkosériových výrobců se používají velkoplošné pily, které mají prořez i okoloi 120 mm, což v případě sololitu znamená že to řežou třeba ze 30 desek na sobě najednou .
Jak se řezal netuším. Pokud bych vyráběl skříně ne jejichž zadní část použiji sololit, tak můžu použít třeba velké strojní nůžky na plechy. Ty slisovaný papír ustříhnou bez problémů.
A každý materiál má specifické řezné podmínky. Takže pro průmyslovou výrobu je možné vyrobit jednoúčelový stroj, který sololit přeřízne i s pěknými hranami.
bavíme se o tomhle že ano?
Přesně takhle vypadají hrany na opracovaném papundeklu a přesně tomuto bych se chtěl přiblížit - bude to pohledová část( a bohužel i pár rádiusů)
Mám vzorek nařezaného z obi a ty hrany hrůza - zkoušel jsem doma také řezat vším co jsem našel (pásovou, ocaskou a stolní) a ty hrany jsou vždy rozřepené jako kdyby tu desku okousal pes.
takže usuzuji, že na to musí být nějaký fígl - speciální kotouč, určité otáčky apod.
No jo, jenže v OBI mají jenak zpravidla vertikální formátky - něco takového
na tom skutečně kvalitní řez neuděláte, krom toho ten personál málokdy ví byť i minimum o obrábění dřeva.
Jinak uříznout sololit není velké umění, je to v podstatě tenká MDFa ta se řeže dobře, problém bývá u větších formátů, to se už na klasické formátce kroutí.
Pokud však požadujete nepravoúhlé tvary a kvalitní řez, bude to asi na ten nestingový CNC stroj
Tyto dřevotřískové desky,což sololit je,jsem pohodlně rozřezával ruční "ocaskou"Měl jsem pilu s výměnnými řeznými listy,Deska neměla žádné otřepy,pokud byla pila s jemnými zuby
JABRAKA
Su dve zakladne moznosti pre amatera : ostry poilovy kotuc s jemnym ozubenim, musite si uvedomit, ktorym smerom sa kotuc toci a kde ma teda snahu trhat material. Druha moznost je orezat to priblizne na trochu vacsi rozmer a potom obist cely obvod hornou frezou podla sdablony / pravitka. To vam vyriesi aj tie radiusy a ani jedna strana nebude vytrhnuta. Rezem takto lamivanu drevotriesku, freza d = 16mm, uber materialu cca 2 az 3mm. Obe strany bez zavad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.