Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak se řeže / řezal sololit(papundekl) bez použití laseru tak, aby byla pěkná hrana bez nějakých zubů? Tloušťka 4mm.
Mám tady např. starou skřín min. 30 let a nemyslím si, že by se v té době používal laser a přesto ty hrany jsou dokonalé hladké.
Nějaké rady? Děkuji
To si, opravdu myslíte, že každý trruhlář to pálí laserem?
Tyto materiály se vždy řezaly běžnými pilami, nejčastěji formátovacími, ovšem dnes se čím dál víc používá nesting - neboli se používají CNC stroje s nakládacím a vykládacím stolem.
U velkosériových výrobců se používají velkoplošné pily, které mají prořez i okoloi 120 mm, což v případě sololitu znamená že to řežou třeba ze 30 desek na sobě najednou .
Jak se řezal netuším. Pokud bych vyráběl skříně ne jejichž zadní část použiji sololit, tak můžu použít třeba velké strojní nůžky na plechy. Ty slisovaný papír ustříhnou bez problémů.
A každý materiál má specifické řezné podmínky. Takže pro průmyslovou výrobu je možné vyrobit jednoúčelový stroj, který sololit přeřízne i s pěknými hranami.
bavíme se o tomhle že ano?
Přesně takhle vypadají hrany na opracovaném papundeklu a přesně tomuto bych se chtěl přiblížit - bude to pohledová část( a bohužel i pár rádiusů)
Mám vzorek nařezaného z obi a ty hrany hrůza - zkoušel jsem doma také řezat vším co jsem našel (pásovou, ocaskou a stolní) a ty hrany jsou vždy rozřepené jako kdyby tu desku okousal pes.
takže usuzuji, že na to musí být nějaký fígl - speciální kotouč, určité otáčky apod.
No jo, jenže v OBI mají jenak zpravidla vertikální formátky - něco takového
na tom skutečně kvalitní řez neuděláte, krom toho ten personál málokdy ví byť i minimum o obrábění dřeva.
Jinak uříznout sololit není velké umění, je to v podstatě tenká MDFa ta se řeže dobře, problém bývá u větších formátů, to se už na klasické formátce kroutí.
Pokud však požadujete nepravoúhlé tvary a kvalitní řez, bude to asi na ten nestingový CNC stroj
Tyto dřevotřískové desky,což sololit je,jsem pohodlně rozřezával ruční "ocaskou"Měl jsem pilu s výměnnými řeznými listy,Deska neměla žádné otřepy,pokud byla pila s jemnými zuby
JABRAKA
Su dve zakladne moznosti pre amatera : ostry poilovy kotuc s jemnym ozubenim, musite si uvedomit, ktorym smerom sa kotuc toci a kde ma teda snahu trhat material. Druha moznost je orezat to priblizne na trochu vacsi rozmer a potom obist cely obvod hornou frezou podla sdablony / pravitka. To vam vyriesi aj tie radiusy a ani jedna strana nebude vytrhnuta. Rezem takto lamivanu drevotriesku, freza d = 16mm, uber materialu cca 2 az 3mm. Obe strany bez zavad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.