Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestavba stodoly na obytnou část

Od: pavelv* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, na malém pozemku stojí rodinný dům společně se stodolou, mají i společné základy. Na katastru je to vedené jako jeden objekt. Chtěl bych stodolu zrekonstruovat a udělat z ní druhý dům. Prakticky základy a obvodové zdi by zůstaly, přibylo několik oken a vyměnila by se střecha. Co vše musí taková rekonstrukce splňovat? Při stavbě nového domu je několik povinností (zastavěnost 30%, vzdálenost 3 m od hranice pozemku, jímání deštové vody,...) to vše bych asi porušil. Nový dům, by měl svůj samostatný vchod i přípojku elektřiny, ale jedno číslo popisné. Lze to řešit nějak takhle jednoduše jak si představuji, nebo se stavební úřad bude na rekostrukci dívat jako na novostavbu?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No,mimo záznam a nic takového tady nepíši - podle hesla kdo se moc ptá, moc se dozví. Pokud máte trošku rozumné sousedy - střecha sama spadne a je třeba provést nouzové zastřešení. Pro obecní úřad - stodolu vymalujete a budete bydlet. Papírově nic víc...Ve skutečnosti - můj dům,můj hrad, pokud to je na katastru jako jeden celek. Samozřejmě nic takového, jako obejít a nezaplatit papírovou válku, úředníky, kolaudaci atd. Vám neradím...*smich*

id
hodnocení

2x

Přesně jak píše @totak. Souhlas od sousedů na okna. Nechat to chvíli uležet a budovat vnitřní prostory, přípojky. Časem nahlásit na st. úřad REKONSTRUKCI obytného domu. Je to jeden celek, nikde se nezmiňujte o STODOLE.

hodnocení

0x
Porušíte tolik zákonů, norem a vyhlášek, že bych si to rozmyslel.
Do budoucna si zaděláváte na velké problémy.
A co je další velmi podstatná věc, v budoucnu již nebude možné legalizovat černé stavby a dodatečně je povolit.
Myslím že tam nejde o černou stavbu. Zdi už stojí takže jde pouze o změnu účelu stavby a ve chvíli kdy nepotřebuje nové číslo popisné, nepotřebuje ani kolaudaci. Takže na ohlášení rekonstrukce vnitřních prostor. Bohužel tam plánuje nová okna a dveře takže by měl úřadu doložit souhlas sousedů. Jinak by se na něj vztahovalo pravidlo že nedojde ke změnám vnějšího vzhledu stavby a tudíž by jel pouze na ohlášení a to úplně oficiálně. Jen by aby to mělo štábní formu by po přestavbě měl na berňáku nahlasit změnu obytné plochy.
Kdybych to dělal já, obejdou sousedy a nechám si podepsat že nemají námitky proti novému oknu a až tam bude okno, dotáhnu celou přestavbu oficiálně.

hodnocení

0x

Všechno jde. Ale píšete, že by to pak teda byly dva samostatné domy se vším všudy, akorát by o tom nikdo nevěděl. A co kdyby se pak stalo, a někdo by chtěl ten jeden dům prodat? To ho potom prodáte za cenu prázdné stodoly? Já chápu, že s tímhle člověk nepočítá, třeba to tak chcete udělat pro někoho z rodiny, ale on je život někdy nepředvídatelný, a stát se může cokoliv.

jabraka*
hodnocení

0x

Dokonce jsem měl možnost navštívit známého,který vestavěl úplně nový dům do rozlrhlé stodoly,aniž by porušil původní stavbu.Co si přestavuji uvnitř,to je moje věc.Ale dalo by se to také řešit jen nahlášením opravy na stavbě.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]