Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak umýt obří okno v obýváku

Od: kunka odpovědí: 22 změna:
Rádcové, poraďte mi, jak umyváte velká okna? Máme nový dům, v obýváku je velikánské okno, odhadem 4x3 metry rozdělené na 4 nestejná pole. Dneska jsem se do toho pustila a byla to fakt dřina. Teď jde o to, že po umytí vodou s jarem a následném vyleštění přípravkem na okna a "švédskou" utěrkou jsou pořád vidět šmouhy, když na okno zasvítí slunce. Nemáte nějaké tipy, jak si usnadnit práci nebo zlepšit výsledek? Diky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

4x

Babička mě naučila používat vodu s octem v poměru 2:1 a následně to vyleštit novinama. Funguje to skvěle (nesmíš si vzít ty klouzavý letáky, ale opravdový noviny).
Jinak já používám tohle a funguje to taky perfektně bez potřeby následnýho leštění
mall.cz/...

kunka
hodnocení

Ten vysavač v odkazu vypadá dost dobře. Jenže se obávám, že to nepůjde dělat dole u podlahy. Totiž to naše okno sahá až k podlaze... Co myslíte?

Můj vysavač umí pracovat i "vzhůru nohama". A asi všechny.

jezevec*

Přesně tak. Normálně jedu shora až dolů a úplně u spodního rantlu to ještě vezmu zleva doprava a zprava doleva a leskne se to jak psí ...

kunka
hodnocení

To dává smysl.

hodnocení

4x

Tak se vám divím, že řešíte šmouhy na oknech, když stejně týden po umytí to není poznat že jste okolo toho lezla celé dopoledne. Zvnitř to upatlají děti nebo domácí mazlíček a z venku prach a pyly, bude za chvíly řepka to zas bude žluto všude. Ale abych trochu poradila, kupuju clin do vody, dodře bere i mušince a celé roky jsem používala gumovou stěrku. Nyní už mám také ten vysavač a jsem spokojená. Okno hodně namočím, pak setřu trochu vyždímaným hadříkem a zbytek vezme vysavač. V balení bývá i prodlužovací tyč a malí mop. Velká okna jsou hezká, ale taky pro zlost. Taky mám Tak vím o čem píšete. Alik

kunka
hodnocení

No jo, máte pravdu, ale pro mě je to radost, když jsou aspoň těch pár dní okna čistá.

hodnocení

3x

Za mě se velmi osvědčil akumulátorový vysavač / stěrka s mini-mopem. :) Používám tento alza.cz/... a případně jde dokoupit Leifheit teleskopické tyče, se kterými jde mop i samotný vysavač použít i na vysoká nebo hůře dostupná okna
Postup mám pak následující:

Fáze 1) Udělám si lehce mýdlovou vodu a mini-mopem si udělám prvotní fázi úklidu. Pak mýdlovou vodu vysaju.
Fáze 2) Pak pro dočištění a odstranění fleků použiju obyčejnou okenu a následně okenu vysaju.
Fáze 3) Tam kam mi vysavač nedosáhne, tak tam to dovytírám papírovými utěrkami

Až na pár miniaturních flíčků je sklo průrzračné i pro přímému slunci *slunce*

kunka
hodnocení

Děkuju za tip. Přístroj vypadá docela nadějně a lidí si ho v recenzích chválí. Bylo by skvělé, kdyby to fungovalo i na teleskopické tyči, jak píšou. Asi budu muset něco takového pořídit, nebo se na těch oknech sedřu... Okena pořád existuje?
jezevec*

Okenou se sedřeš k smrti! Nechci nikomu dělat reklamu, ale opravdu beze šmouh čistí třeba Frosch na okna (dělám tím okna na autech).

hodnocení

3x

Používám podobný "vysavač". Hodně usnadní práci. Teplou vodu se saponátem a hadříkem rozšmudlám. Vysavačem odsaji špínu. Rozprašovačem okno postříkám čistou vodou a znovu odsaji. Složeným čistým kapesníkem otřu okraje - tam vysavač není stoprocentní. A je to.

..

A hele - mám ten, co db47. Jenom nepoužívám ten mopík. Hadřík mi přijde ovladatelněší. Ale to je nepodstatné.

hodnocení

3x

Velká stejně jako malá, jednou mokrou plenou umyji, druhoustarou plenou utřu a pak projedu ještě třetí, suchou.

jajo
hodnocení

2x
existuje taký elektrický stroj co sám umyva okná. Inak asi len gumenou stierkou dost sirokou a druha strana je navliekacia handra. A dat na okno aj to co je na odrazanie vody ked bude prsat, ale si zvyknete casom aj ručne.Ken treba najst spravnu handru na dočistenie, aby neboli šmuhy.
kunka
hodnocení

Koukala jsem na něj, je teda dost drahý a recenze mě úplně nepřesvědčily, tak jsem objednala ten "vysavač" s teleskopickou tyčí a uvidím. Děkuju vám za odpověď.

hodnocení

2x
Já mám v poslední době rád páru. Mám takovou tu "kachnu" a je to vpohodě a bez chemie. Na větší akce bych si pořídil nějaký malinko větší parní generátor, abycch nemusel co dvě okna dolívat. Jinak ten jar zrovna vhodný není. Na odmaštění a čištění bez šmouh je dobrý obyčejný octový čistič - v drogerii cca 30kč/l popř i normální ocet(ten je méně koncentrovaný). Octový čistič na okna doporučuje i sousedka - úklidem se živí profesně.
kunka
hodnocení

Myslíte parní čistič k použití na okna? Zatím jsem na žádný na internetu nenatrefila, všude vysavače na okna pojmenované jako čistič oken. Asi jsem málo hledala... Přidal byste prosím odkaz na nějaký konkretni typ?
Normální univerzální parní čistič. Okno se stírá stěrkou. Ta "kachna" má na okna nástavec, který okno napaří a rovnou to setře. Ale je to dost nepohodlné, tak stírám oblíbenou obyč stěrkou. Okno nejdřív beru hadrem s čistou vodou pro omytí prachu a pak jde na řadu pára.

hodnocení

2x

Já bych to řešila mopem, čistým, jen pro okno. Mám špatné ruce a ramena, tak na kachlíky v koupelně, na wecku a když je zle, tak i okno, řeším právě mopem. Mokrý, vyždímaný, ne jar, ale Sidolux. Když dobře umyjete, není ani moc co leštit. A když už, tak naprosto čistá plína a Clinex. Sklo musí být dokonale čisté jinak jsou "kocouři" stále. Je to marný boj.

kunka
hodnocení

Mopem jsem to zkoušela, ale právě ve vodě byl jar, takže výsledek nebyl dobrý. Vzít to ještě jednou na sucho by mohlo být lepší, ale stejně bych se asi leštění nevyhnula. Když se do okna opře slunce, je vidět úplně každá šmouha. Vážně uvažuju o koupi některého z těch zde doporučovaných čističů (vysavačů) nejlépe na teleskopické tyči.

hodnocení

2x

Už to zde psali jiní, " vysavač". Také mám celou verandu prosklenou velkými tabulemi a jsou z venku dost vysoko. Koupila jsem si značku Leinfheit s teleskopickou tyčí a ty tyče jsem si koupila dvě, abych nemusela pořád měnit. Na jedné mám ten mop a na druhé ten vysavač. Do škopku teplou vodu s Jarem, napřed pořádně mopem umeju, aby bylo na skle dost vody a pak hned vysaju a okna, včetně všech ostatních oken v baráku mám umytá tak za hodinku a bez dřiny. Odkaz máte ve slově "vysavač". Já už ho mám 3 roky a pořád funguje bez problémů.

Ještě dodám, že doporučuji dokoupit tu druhou teleskopickou tyč, pokud máte víc oken, protože se voda musí vysát hned, jakmile okno tím mopem a mydlinkama umejete. Nesmíte vodu nechat na skle zaschnout, pak už není výsledek tak dokonalý a proto musíte pořád měnit na tyči mop s vysavačem a to teda otravuje. Teda mne to otravovalo, protože mám hodně oken.

kunka
hodnocení

Už jsem ho objednala, přesně ten, který doporučujete a k tomu teleskopickou tyč. Mám dojem, že ten přístroj fakt umývání oken ulehčí. Dám pak vědět, jak se osvědčil. Mockrát děkuju za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]