Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesunutí zásuvky

Od: velda* odpovědí: 6 změna:

Ahoj/Dobrý den,

chtěl bych přemístit zásuvku v koupelně o cca metr výše. Kabel můžu táhnout ve stoupačkách - pro zásuvku mám 2 možnosti:

1) podomítková krabice - nutno provrtat obklady + ytong (cca 0,5-1cm + 5cm ) - bohužel vhodný vrták do obkladů jsem viděl zatím cca za 900,- Kč.

2) zvolit krabici povrchovou, kterou pak jen přichytím 2ks vrutů a hmoždinek + jeden otvor pro přívod kabelů.

Pro vzhled jsem spíš pro variantu č.1 i za cenu investice do vrtáku, neseženu-li nikde k půjčení. Poradili byste mi, jakou krabici zvolit? Zvažoval jsem tu pro duté stěny, která se pak zachytí packama za hranu. Ale to je spíš pro tenčí zdi, jako je sádrokarton, a ne Ytong - a nebo klasickou, kterou pak vyztužit sádrou?

Díky moc

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

4x
ytong vyskrabete pomalu i prupiskou, horsi jsou ty kachlicky, ty by sly malou flexou nebo si dejte piplavou praci a udelejte 30 der dokola obycejnym novym vidiakem a mate to zadarmo *smich* ale i obycejny jednolity vykruzovak to zvladne, kdyz si ho obkreslite a vyskrabete glazuru necim ostrym, bude pak na vyhozeni, ale kachlicku vyrizne, je mekka.. ale prijde mi mezi radky, ze byste mel radeji nekomu zaplatit

ladis*
hodnocení

2x

Odpovedel sis sam. Krabici do ytongu pouzij normalni + sadru, bude to asi tak 100x pevnejsi nez zasuvka do sadrokartonu.

Pozor na zony a na pospojovani v koupelne.

Opravdu si nechces zavolat elektrikare? V koupelne uz to neni zadna prdel. Tam jde o zivot :)

hodnocení

2x

K bodu 2. Krabice do sádrokartonu je zcela nevhodná, použijte obyčejnou krabici pod omítku.

Pozor - v koupelně platí pro umístění zásuvky určitá pravidla. Nelze jí posunout kamkoliv.

hodnocení

0x

Elektroinštalácia v kúpeľni má svoje špecifiká - zóny. Pozor na to. Nechajte to na elektrikárovi.

Krabicu do Ytongu normálne zasádrujte.

Vykružovák do obkladu zoženiete za 150-200 Kč. Ale nie je obklad ako obklad. Lacné vykružováky fungujú na keramický pórovitý nepríliš tvrdý črep. Po prekonaní glazúry ho upižláte čímkoľvek. Do porcelánu, hutného črepu alebo obdobných zlinutých materiálov je už potrebný lepší vykružovák. Nemrazuvzdorné obklady určené výhradne na stenu do interiéru budú z póroviny. Dlažby, vhodné aj na zem - hlavne tie mrazuvzdorné mrazuvzdorné - budú tie tvrdšie.

hodnocení

0x

Pomohlo by foto kupelne alebo nakres, kde je vana / sprchovy kut / umyvadlo. Co je dovod presunu? Dalej sa treba zamysliet, ako vyriesite povodnu zasuvku, ako bude riesene napojenie kablov.

velda*
hodnocení

Díky všem :) Elektro zvládám, dříve jsem měl i vyhlášku 50, jen jsem po propadnutí neobnovoval. Takže zóny apod si pohlídám s ohledem na normy. Zásuvka je v zóně 3 a samozřejmě chráněna proudovým chráničem.

Jen jsem nikdy neměl praxi s instalací v bytě. Děkuju za ujištění s tou krabicí + sádrou. Půjdu do této varianty - mnohem čistější práce. Vrták asi koupím ten diamantový, obklady mám poměrně tvrdé, tak než na nich hned vrták zničit, radši zainvestuji :) Důvod přesunu je pořízení myčky, kterou budu pokládat na pračku - tak bohužel překáží ta zásuvka (nedomyšleno při rekonstrukci). Původní zásuvku demontuji a zaslepím víčkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]