Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup při koupi pozemku

Od: fantoczi odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, neprosel si nekdo odkupem pozemku.? Rad bych mel predstavu, co to vsechno, i finančně, obnáší. Dekuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladis*
hodnocení

4x

Co chces prosimte zamerovat? To si zamer az budes stavet (plot, staje... cokoliv).

Jestlize se jedna o pozemkovou parcelu, potrebujes jenom napsat dokument

Smlouva kupni, kde napises kdo a kde a co (cislo parcely).

Potrebujes rodne cislo prodavajiciho (najdes na LV co ti vyjedou za 100 na kat. uradu nebo za 50,- za stranku online) nebo v obcance prodavajiciho.

Prodavajici, majitel (prevodce) musi bud na katastru podpsat kupni smlouvu nebo na poste/u notare overit podpis. Podpisy na smlouve jsou (resp. jejich overeni) za 0 primo na katastru anebo za 30,- na Poste (Czechpoint). U nottare malinko vic.

zaplatis 2000,- za vklad

Nutne jeste vyplnit i formular navrh na vklad: http://nv.cuzk.cz - potrebujes adresy a rodny cisla obou stran.

Tedy celkove naklady jsou KUPNI CENA + 2000 Kc poplatek za vklad na katastru (tedy za jednu vkladovou listinu).

doplněno 23.04.21 12:44:

Pokud chceš jen část parcely, pak samozřejmě to musíš přes geodeta, zaměří (vytvoří) pár lomových bodů... Tohle může být dost individuální cena, nemám zkušenost. To se musíš obrátit na geodeta anebo to radši kup celý, pokud lze :))

fantoczi
hodnocení

Napriklad v pripade, ze budu kupovat jen pulku parcely? dekuji za odpoved.
Zaměřit samozřejmě jako první. Aby bylo jasno jestli se to nějak výrazně nerozchází. Skutečnost a katastr.
Když chceš třeba jen půlku, tak by to měl nejdříve posvětit stavební úřad.

K čemu mu to zaměření bude? Jestli geodet zaměří parcelu a vypočítá plochu 149 m2 a v katastru má 150 m2, tak stejně mu na katastru přepíšou parcelu o výměře 150 m2. Pokud kupuje parcelu v celku, tak akorát vyhodí peníze za geodeta.

Geodeta bych řešil v případě, že by se jednalo o prodej části parcely, kterou je potřeba rozdělit. Nebo v případě, že je ta parcela uprostřed "ničeho" a chci si ji oplotit, tedy potřebuji znát hranice.

Co se týká toho ověření podpisu na katastru, tak se musím přiznat, že o tom slyším poprvé. Kdo by to tam měl dělat? Na základě čeho? Stopro vím, že na tom pod který místně spadám to určitě nedělají. Já si nechal podpisy na smlouvy ověřovat na obci.

ladis*

Ad ověření podpisu na kupní smlouvě: proč by to u vás nedělali!? Ale ne na podatelně, musíš k vedoucí anebo si ji přivolat na podatelnu. Asi se jim moc nechce, ale zkus to!

Pouze pro jejich potřeby, na té smlouvě, buď uznáš podpis za svůj anebo to podepíšeš před nimi.

Příště už to budeš vědět, noo. Přece tě nebude státní orgán nutit k něčemu, co si může udělat sám :)

Jo a ještě jedna věc, když má strana podpisový vzor uložen na katastru, pak taky myslím stačí prostý podpis. Třeba obce to tak mají.

Zaměření mu bude k zjištění odkud kam to přesně kupuje. Nějaký mávnutí rukou, hranice vede tudy a sem ti to prodám, je trochu k ničemu. Co když si soused pozve geodeta a hranice bude o pět metrů jinde? Co pak bude dělat? Domlouvat se, lítat od čerta k ďáblu, shánět advokáty a nedej bože se soudit o kus pozemku. Ono vůbec nejde o nějaký čtverečný metry, jestli to bude 1000, nebo 1050 je vcelku buřt. Pokud tedy není cena za metr.

Jestli kupuje zahradu uprostřed "ničeho", tak geodeta chápu, ale jestli kupuje oplocený pozemek, tak mu ten geodet k ničemu nebude... leda tak na hádky se sousedy.

hodnocení

2x
Chceš koupit, nebo prodat?
fantoczi
22.04.21 16:38
hodnocení

Koupit
A jsi v jednání s majitelem? Nebo se jen tak rozhlížíš?
Ve své podstatě se domluvíš na ceně s majitelem, sepíšeš kupní smlouvu, zaplatíš, dojdeš na katastr a nakonec do konce ledna i na finanční úřad, kde podáš přiznání k dani z nemovitosti a tu do konce května zaplatíš.
Samozřejmě to vše má mnoho různých úskalí. Rozhodně doporučuji nechat si sepsat smlouvu právníkem, kde bude vše ošetřeno. Jaký pozemek, v jakém stavu a hlavně předání peněz.
fantoczi
hodnocení

Jedna se o sousedni zahradu cca 100m². Prepojladam ze po sepsani smlouvy zavolat geodeta, ktery to zameri a pote prepsat na katastru na zaklade smlouvy, zamereni a nejspis plne moci ci osobni účasti prodavajiciho
Geodeta zavolej klidně hned, až je jasno. Není problém, když je hranice vyměřená geodetem klidně o 15 metrů jinde. To teď řeším já.
Na katastr stačí kupní smlouva s ověřenými podpisy obou účastníků.

joudis*
hodnocení

0x
Po mých zkušenostech z geodetem tak je možná různá odchylka od map. Někde to jsou centimetry někde metry a vše v toleranci. Dříve jak se fotilo z letadla tak nebylo vždy přesně nad pozemkem a z úhlu došlo k odskoku. Přesně nevím jaká jake jsou možné tolerance ale dost mě to zaskočilo.Take nemám pozemek přesně dle katastrální mapy. Někde přebývá a jinde schází a celkově mám méně než je psáno.

Co říkal geodet, tak je povolená odchylka 2,5 metru. Přesněji se to nedá ze starých map přenést.

Já mám třeba jednu cestu přes moje pole o šířku cesty posunutou a na druhým konci pozemků končí hranice vyměřená geodetem o 15 metrů dál. Kdybych jen mávnul rukou a řekl, tak jak to říkala již babička, hranice vede prostředkem cesty, tak by po případném prodeji bylo vše jinak. A dohaduj se.

Odchylka 2.5 metru od čeho? 2.5 metru plošné výměry, nebo 2.5 metru vzdálenost od hranice pozemku?

Co já vím, tak čára namalovaná na staré papírové (nebo spíš plastové, protože katastrální mapy byly na PET foliích) mapě převedená v měřítku do reálného světa měla šířku 45 cm.

@Joudis Čemu říkáte "dříve jak se fotilo z letadla"? Je fakt, že letecké snímkování je poměrně stará záležitost, ale pro potřeby zeměměřictví je to otázka posledních cca 15 let. A letecké snímkování probíhá neustále. Nicméně z těchto fotografií se katastrální mapy nedělají, protože by nemohly mít požadovanou přesnost. Na katastru slouží jako ortofotomapy a jako jednu z grafických vrstev ji lze promítnout v grafickém software, který katastry používají a slouží spíš k orientaci, případně odhalování černých staveb, geometricky nezaměřených přístaveb, apod.

Od místa co geodet vyměří to může být na každou stranu asi metr dvacet.
ladis*

Mapy v digitalizovanem katastru ksou s presnosti na centimetr, geodeticka gpska ma myslim radiove data, z KN se ztahůi lomove body a bod jde vyticit na cm presne.

To co se bavite se tyka nedigitalizovaneho katastru (byvala pozemkova evidence?), v nahlizenidokn.cuzk.cz to jde videt.

Tazatel ale chce rozdelit parcelu, patrne jen odkoupit od souseda kousek, takze musi pres geodeta vymerit, treba 4 lomove body... Pokud nekdo zna cenu komplet, sem s nim.

Rozdělení pozemku, oddělení pozemku, oddělovák.

Našel jsem cenu do 100 metru hranice: 5900,- (nejspis +DPH) geodeziepp.cz/...

V digitalizovaným katastru to je +- 5 cm.

Ovšem i ten digitalizovaný katastr byl kdysi jen na papíře a ten přenos z papíru na digitál v sobě nese různé nepřesnosti. Pokud se při digitalizaci sousedé nesešli a neřekli si, kudy přesně vedou hranice, tak to je udělaný podle map a jak říkám, osobně mám v digitalizovaným katastru nepřesnost 15 metrů. Otec si to tehdy neohlídal a tak mám hranici pozemku 15 metrů na sousedově pozemku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]