Dobrý den Mám "studnu" z betonových skruži, 4ks na sebe,průměr 100cm, dno vysypane makadamem. Do toho mám staženou vodu s drenážky kolem RD + vodu ze střechy RD. Původně to bylo stavěno podle projektu jako vsakovací jímka. Jenže ejhle projektant neřešil, že mám jilovitou půdu a voda tzv vůbec nevsakuje. To nic, mam v studni 2 čerpadla. Jedno je na vypinač,nakonec dobrá voda na zaléváni zahrady apod. Druhe čerpadlo je na plovaku a hlida max výšku vody a to pak pumpuje trubkou pryč ze studny. Takhle to mám 7let. Jsem spokojený A teď k dotazu Včera jsem vytáhl z vody čerpadlo, soused chtěl půjčit a bylo totálně od takového zeleného slizu, mazlavé,... Ono to bude určitě i na stěnách studny, na dně asi bude pěkný svinčík. Když naliju vodu do kýble tak je taka hnusná zelenočerná. Buď sem to loni neřešil anebo si nevšimal. Co s tím bY jste poradili udělat? Jak to vyčistit? Existuje nějaký prostředek který bych hodil/vlil do vody, ono to pak rozpustí ten hnus z stěn nebo ze dna? Do 4m hluboke studny, pruměr metr moc nějaky žebřík nedám, natož tam vlézt a střikat vapkou, ikdyž toto by bylo asi zapotřebí... Díky za rady
Voda ze střechy sebou splavuje listí a pyl a prach atd. Prostě v jímce máte biohmotu která se přirozeně rozkládá a vzniklí kal musíte občas vyčistit. Buďto se do toho pustíte sám za pomocí kalového čerpadla a z vrchu proudem vody ostříkávat stěny a rozstříkat kal na dně. Nebo si pozvěte čistící vůz od vodárenské společnosti který jímku vysaje a vodou umyje.
Nemáš studnu ale nádrž/ jímku. To jsou dvě naprosto odlišné věci.
Rozmíchat ten blivajz a vyčerpat, buď ostříkávat nebo rejžák na klacku.. Pak nechat natéct novou vodu.
Pokud to chceš omezit, tak napouštěj přes nějakou usazovací nádrž aby tam nešel pyl, listí, prach atd. napřímo.. Jsou i filtry že první voda (s prachem) teče mimo a pak čistá dovnitř (mají takový šikmý sítko uvnitř)
Vyčisti to samozřejmě lze, mechanicky a pak použít trochu Sava. Ten problém bude ale přetrvávat už z principu té jímky. Neříkejte tomu ale oficiálně studna, protože studna jako taková musí splňovat určité předpisy a nesmí být do ní svedena žádná odpadní, ani povrchová voda. Mohl by se toho chytnout třeba nepříjemný soused a měl byste velké problémy.
Čistit jímku na zalévání zahrady je zbytečné.Jen se pro čerpání musí používat ponorné čerpadlo kalové.Doplnit pro zalévání sudy,nebo větší nadzemní nádrží.Pokud plním tuto nádrž z okapů,je vhodné vodu přepouštět přes pískový,nebo kamínkový filtr.Uvnitř podzemní nádrže se ve vodě netvoří příliš kaly a řasy,není tam přístup světla.Drobnější kaly čerpadlo zvládne.Také zalévání touto studenou vodou není výhodné,je skutečně lepší vodu přepouštět na povrchový ohřev.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.