Nejste přihlášen/a.
Ano, pokud to tak máte napsané ve smlouvě, tak nad čím váháte? Abyste mu to stihnul doručit.
Mimochodem při každém prodloužení smlouvy můžete zvýšit cenu, tedy když mu ve stejné lhůtě zašlete dopis, že cena pro nové období od 1.6. bude o 5000 vyšší, a pokud neakceptuje, že se smlouva ukončí 31.5., tak to bude i lepší, ne?
Vy jste zapomněl do zadání napsat, že máte smlouvu na dobu určitou v délce trvání 2 měsíce
Tak to je na hraně už, to je jiný level )
Jestli neváháte, tak to je správné, že jste mu svůj záměr již oznámil!
Rozhodně nemusí. Vy tomu vůbec nerozumíte, že? Japak byste pak mohl váhat nad ustanovením smlouvy, kterou jste sepsal?
Nebo jste zkopíroval smlouvu a nevíte, co v ní je uvedené/jaký to má význam a místo abyste na rovinu řekl, oč vám jde, tak špekulujete.
Já dám nájemníkům vždy 3 mesíce dopředu info, že jim (ne)prodloužím smlouvu, pak ještě ústně jim to připomínám.
Není třeby dávat výpověď, když máte ve smlouvě určen datum konce smlouvy.
Nehledejte vzor, stačí když napíšete připomenutí, upozornění, sdělení, nebo něco podobného, že uzavřená smlouva mezi Vámi končí k datu. Nadále Vám nebude prodloužen nájem.
U některých to připomínám jen slovy, některým písemně, někdy i SMS zprávou. Včas si již domlouvám datum a čas převzetí bytu.
Jednou mi nájemník předával byt ve 22 hodin, páč ještě tento den má řádnou smlouvu.
Dobrý den,
jsem též pronajímatel a v mé smlouvě je to tak, že nájemci musím případné neprodloužení smlouvy oznámit alespoň 3 měsíce předem, aby si on měl možnost zajistit jiné bydlení. Možná je to nějak podobně zakotveno i v zákoně ze stejného důvodu, ale tím si nejsem jist.
No v každém případě je lepší nájemci oznámit , že už s ním nechci pokračovat, ať je smlouva na dobu určitou nebo neurčitou. Já komunikuji s nájemci duplicitně, tj s doporučeným dopisem zasílám zároveň email, sms.
Zákon to neřeší, tam je, vaakuum v neprospěch pronajímatele, kdy ještě 3 měsíce po konci nevíte...
Já tam mám přesně opak, a sice že pokud chce prodloužit, musí to 3 měsíce předem oznámit nájemce. A už ty 2-3 měsíce předem si to prodloužení podepíšeme.
Pokud neprodlouží, pak nastupuje:
§ 2233
(1) V době tří měsíců před skončením nájmu, je-li stranám den skončení nájmu znám, umožní nájemce věci, která má být znovu pronajata, zájemci o nájem přístup k věci v nezbytném rozsahu za účelem prohlídky v přítomnosti nájemce a pronajímatele; pronajímatel oznámí nájemci návštěvu v přiměřené době předem.
Vy jste to vykuk, do smlouvy si napíšete: "ledaže jedna ze stran písemně odmítne automatické prodloužení smlouvy minimálně jeden měsíc před koncem této smlouvy" a teď se ptáte, co máte oznamovat?
Vy jste to asi vykuk, do smlouvy si napíšete: "ledaže jedna ze stran písemně odmítne automatické prodloužení smlouvy minimálně jeden měsíc před koncem této smlouvy" a teď se ptáte, co máte oznamovat?
Vtipné.
Ono samo o sobě uzavírat smlouvy na dobu určitou 2 měsíce je nestandardní.
A doporučím si nastudovat zákon, nic takového, co uvádíte, tam samozřejmě nenajdete.
Co prosim? V zakone je definovan (dispozitivnim ustanovenim) princip, kterak se smlouva implicitne prodluzuje. Tak by mne zajimalo, co jsem uvedl ze v zakone nenajdu?
Dispozitivni znamena, ze to lze vyloucit anebo zmenit, na rozdil od kogentniho ustanoveni.
Tak vam doporucuji Vase dojmy, domnenky a hypotezy (ktere nemate podlozene) nepindat.
A zeptam se jinak, proc to nekonzultujete s vasim advokatem?
ps: Jinak ta vase blbost, ze nemuzete nastavit (zmenit) pri obnove smlouvy libovolnou vyssi cenu najmu, to je take neco!
... dle meho nazoru si pri zmene smlouvy, coz obnova smlouvy (prodlouzeni smlouvy) bezpochyby je, muzete rici o libovolnou castku za najem. Pokud se nepletu, zadne moratorium o nezvysovani cen nyni neplati, to platilo v roce 2020.
Jendo, já to vidím takto:
vznik nájmu:
1) Neujednají-li strany dobu trvání nebo den skončení nájmu, platí, že se jedná o nájem na dobu neurčitou.
Takže platí do dne uvedené ve smlouvě.
skončení nájmu:
1) Užívá-li nájemce věc i po uplynutí nájemní doby a pronajímatel ho do jednoho měsíce nevyzve, aby mu věc odevzdal, platí, že nájemní smlouva byla znovu uzavřena za podmínek ujednaných původně. Byla-li původně nájemní doba delší než jeden rok, platí, že nyní byla uzavřena na jeden rok; byla-li kratší než jeden rok, platí, že nyní byla uzavřena na tuto dobu.
(1) V době tří měsíců před skončením nájmu, je-li stranám den skončení nájmu znám, umožní nájemce věci, která má být znovu pronajata, zájemci o nájem přístup k věci v nezbytném rozsahu za účelem prohlídky v přítomnosti nájemce a pronajímatele; pronajímatel oznámí nájemci návštěvu v přiměřené době předem.
Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.
Takže s Vámi souhlasím, že není právně nutné, dávat dopředu nájemníkovi vědět, že nájem skončí, ale je to slušné a obvyklé.
Jelikož má od advokáta ve smlouvě (tvrdí) toto:
Ve smlouvě je sjednáno, že se nájem sjednává na dobu určitou, a to do 31.5.2021, ledaže jedna ze stran písemně odmítne automatické prodloužení smlouvy minimálně jeden měsíc před koncem této smlouvy.
tzn. dispozitivní ustanovení o.z. je tím dotčeno a smlouva může být prodloužena už 30.4. v případě, že se mu nepodaří odmítnutí doručit do 30.4. ! Kdoví, co v té smlouvě má dále, smlouvy od advokátů bývají nezřídka slepenec a paškvil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.