Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused nechce plot

Od: plotter odpovědí: 26 změna:
Ahoj, chtěli bychom si mezi námi a sousedem postavit betonové oplocení, plot budeme platit celý my. Soused ale nechce, stíní mu náš barák a teď by to byl i dvoumetrový plot. Na jednu stranu ho chápu, na druhou chceme mít soukromí, bydlí v domě spolu s několika nájemci a na zahradě od nich bývá dost lidí, vlastně ani díky tomu tuto část zahrady nevyužíváme, podvědomě nám to vadí, takže si tam mohou užívat sluníčka i klidu, k čemu nám ale pak takový pozemek je, není to zrovna malá část. Chtěli bychom si tam v budoucnu vybudovat posezení a ten plot je prostě nutnost. Je tedy potřeba souhlas souseda se stavbou plotu? Můžu prostě zavolat firmě "zítra přijeďte" nebo je to komplikovanější, když do 2 m není potřeba stavební povolení? Byl bych rád, abychom měli v létě už klid. Celkově se sousedem nemáme dobré vztahy, nechci mu dělat naschvály, ale také chceme svůj klid.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarin*
hodnocení

6x

Mám podobného souseda, taky takového vola.Koupil pozemek podél 1/2 mého pozemku 3600 m2. já jsem 2 roky před tím podél této poloviny udělal na své náklady nový plot potahovaný zelenou bužírkou 150 cm vysoký. Prostě nic co by někoho mohlo pohoršovat. On ze stejného důvodu ,,aby měl klid" (žijeme v baráku 2 děti se odstěhovaly) a že postaví zeď. Jelikož je to vůl nadživortní velikosti nic jsem nenamítal. Ukrajinci co kopali základy ten můj plot totálně zničili a zeď má cca 2 metry. Já v zadní části pozemku kde on má darák mám les, jak dlouho si myslíte že trvalo po dostavbě zdi, že přišel s tím, abych všechny vysoké stromy porazil, protože mu stíní - 2 roky...Jeho drzost jsem nechápal, zeď jsem bral tak že od takového vola jsou 2 metry možná málo, ale porážet stromy to už jsem nedal. Naopak v zákonem dané vzdálenosti, jsem vysázel 5 ks ,,sequoia gigantea" rostou pomalu ale daří se jim a děti už jsem instruoval že až to zdědí tak sekvoje tam musí zůstat, ať má tedy ten kýžený klid. A to si myslím , že jsem ještě velice soudný soused a unesu hodně, ovšem pan soused za to že jsem stromy nepokácel , mě už ani nezdraví. To jen tak o sousedských vztazích...J.

ladis*

Že tě požádal, zda nechceš skácet stromy, tak je drzý?

No mě nikdo nepožádal s mám smrky za 2 roky suchý, jak to někdo dokázal udělat? Asi mi tam něco stříknul. Jde to nějak zjistit?

nasadil kůrovce

hodnocení

5x
Plot by sousedovi možná až tak nevadil, ale že se mu nelíbí dvoumetrová zeď, to by se i dalo pochopit.
plotter
hodnocení

Sousedovi by to samozřejmě nevadilo, pokud bych postavil plot, který by mu nestínil, zaplatil bych jej celý sám, tak by byl spokojený, to že se plot mezi námi rozpadá je mu vcelku jednu, asi by byl i raději, kdyby tam žádný nebyl.
No a o tom to je.
Náš soused si opravil klasický plot z pletiva, včetně nových sloupků. Absolutně bez jakýchkoliv problémů.
Ovšem pokud by chtěl stavět 2m betonovou zeď, tak to bych dělal vše proto, aby se mu to nepovedlo. Naštěstí máme normální sousedy.
ladis*

Plotter - vam se rozpada plot, ok, a kdo je vlastnikem toho plotu?!

Kdo potrebuje ten plot, kdo ma na zahrade zvirata?

Udelat tam zed, pokud mu budete stinit, tak to muze byt problemek... V zakonech je cosi o operne zidce vyssi nez 1 metr...

Nezname mistni situaci, zkuste to vice popsat, co sousedovi presne vadi a proc.

Muzete mu i naznacit zamer postavit 2 metry od hranice pozemku 5 metru vysokou kulnicku na naradi.. Vemte si 5m prkno a postavte ho 2 m od rozhrady za svitu toho slunce a uvidime, kam az pujde stin, rekl bych ze jeste o metr dale, nez pri plotu 2m vysky :))

ladis*
hodnocení

4x

Je vhodné se za všech okolností se sousedy domluvit a záměr stavby plotu jim včas představit!
Pokud budete bez dohody se sousedem stavět 2m zeď, pak tak učiňte výlučně na svém pozemku (který si necháte vyměřit lomové body a ne jako rozhradu, abyste nezabrali sousedovi pozemek. To by se Vám asi taky nelíbilo, kdyby vám někdo něco postavil, o co byste se museli (ze své strany starat :)

plotter
hodnocení

Zdravím, vyměření pozemku je samozřejmost.
ladis*

Dilezite je to "na svem pozemku" protoze na hranici pozemku pak se kazda ze stran musi starat o tu svou pulku zejo. A nutit souseda k tomu bez dohody tak to se vam vymsti...

co vam presne rekl na vas zamer postavitf zed? Sviti z vasi strany slunce, ze mu realne bude zed stinit?

hodnocení

4x
Pokud jste přesvědčený, že plot musí být, na námitky souseda si napřed připravte podklady na rokování. Třeba i výše, na úřadě.
Vyfotografujte si např. směr a délku stínu, také plochu zastínění jeho pozemku v RŮZNÉ denní doby, podle směru slunečních paprsků.
Použijte na účely fotografování na hranici třeba kůl (nebo něco podobného) ve výšce cca 2 m s upevněnou deskou nebo tabulí, jejíž stín bude dostatečně na fotkách vidět. Více foto z více míst podle plotu, v různý čas pomůže určit konkrétní plochu zastínění sousedovi zahrady, směr slunečních paprsků, a také případně přesvědčit souseda o skutečnosti . Teď v dubnu je slunce nízko, stíny jsou delší, čím blíže k letu bude slunce výše, stín se zkrátí! Podle orientace pozemku vůči světovým stranám je ráno stín úplně jinde než po obědě!
Není na škodu mít foto či video VAŠÍ ČÁSTI ZAHRADY , kde je "nedopatřením" vidět a slyšet také dění za plotem. Jednejte se sousedem, ať znáte jeho námitky!
Fotit přímo sousedy není vhodné. Fotit dceru nebo vnučku, jak pobíhá a drží nad hlavou tabuli, na vaší zahradě, to by mělo být legální.
... sousedovy... k létu...
Stane se

hodnocení

3x
Opět mohu jen poukázat na Občanský zákoník
§ 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se ZAKAZUJE NAD MÍRU PŘIMĚŘENOU POMĚRŮM závažně RUŠIT PRÁVA JINÝCH OSOB , jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se ZDRŽÍ VŠEHO , co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, HLUK , otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v MÍŘE NEPŘIMĚŘENÉ MÍSTNÍM POMĚRŮM a PODSTATNĚ OMEZUJÍ OBVYKLÉ UŽÍVÁNÍ POZEMKU ; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Nepoznáme situaci na pozemcích, orientaci vůči světovým stranám, délku a rozsah případného zastínění.

hodnocení

3x
Koukám, kolik je tu odpůrců zdi, někdy i ochotných kvůli jejímu postavení záměrně škodit. Já si naopak myslím, že vysoká zeď (ideálně ještě porostlá břečťanem, aby tlumila i zvuky) je předpokladem pro dobré sousedské vztahy. :)

hodnocení

2x

novavisio.cz/...

levne-pletivo.cz/...

muj-pravnik.cz/...

zkuste studovat, páč potřebujete argumenty pro souseda.

id
hodnocení

2x

Prosím, rozmyslete si to. Nechtěla bych vám mít za souseda, ale to je fuk. Píšete " nechci mu dělat naschvály, ale také chceme svůj klid."

Už při záměru stavět takovou obludu, na kterou budu muset koukat, bych udělala vše proto, aby se záměr nezdařil. Pokud by se mi to nepodařilo, tak vás budu obtěžovat hlasitou hudbou hned u plotu, koupím hejno perliček / ty řvou celý den na 1 km daleko), k tomu párek hus labutích - houser řve i když letí letadlo, k tomu 3 kohouty a budete stávat ráno mezi 3 - 4 hodinou. A tak bych mohla pokračovat. Toto chcete? Určitě váš vysněný klid bych vám nedopřála.

Nebuďte sobec, soukromí se dá zbubovat i jinak, než 2 m zdí.

re4zon
Takze vy mate pravo nekoukat do zdi, ale soused musi napriklad vecirky a ocumovani od hromady lidi hned za plotem trpet? A navod na to jak otravovat ostatnim zivot snad ani nebudu komentovat, to normalni clovek nemuze napsat. Nehlede na to, ze chovat husy ve meste jen tak nelze a za ucelem obtezovani souseda uz vubec ne. Budit me houser ve 3 rano, tak brzy skonci na pekaci.
Milá Ido, mám odlišný názor...
Vlastníku se ZAKAZUJE NAD MÍRU PŘIMĚŘENOU POMĚRŮM závažně RUŠIT PRÁVA JINÝCH OSOB , jakož i VYKONÁVAT takové ČINY , jejichž HLAVNÍM ÚČELEM JE JINÉ osoby OBTĚŽOVAT nebo POŠKODIT .
Proto jsem za seriózní jednání mezi sousedy. Řešení by se pritom mohlo najít, jen dát tip... Za to se tazatel obrátil na poradnu.
Pěkný den přeji!
id

re4zon, hejkal - asi jsem přehlédla, nebo není určeno, zda dům je ve městě nebo na vesnici. Kde není zakázaný chov zvířat, tam se mohou chovat a nikdo vám kohouta nezakáže.

Já jsem vždy pro dohody, jen jsem chtěla tazateli naznačit, co se mu může stát. Nebo nesouhlasíte s tím, že soukromí jde vytvořit i z jiných materiálů a s použitím zeleně? Dle vás je jediná možnost betonový plot.

re4zon
Ne, ale plot je jedina rychla a spolehliva moznost. Nemusi byt betonovy, ale osobne bych radsi stenu ze stipanych tvarnic, nez pletivo se stinici tkaninou. Dreviny 3m od hranice pozemku, coz leckde kvuli mistu nic neresi. Kere porostou veky a pokud je soused blbec a budou mu vadit kvuli stinu, jednoduse je zlikviduje. Ke zdi si muze vysadit brectan a zelen bude mit uplne stejne.
id

Než mě zde ukamenujete, tak si to shrneme. Sousedovi je to jedno, třeba žádný plot, ale má výhrady k betonové zdi. Tazatel chce zeď. Chce to dohodu a kompromis , tak bych situaci se sousedem řešila já..

plotter
hodnocení

[id] především se nejedná o zeď, zkuste si vyhledat betonové oplocení, jedná se o zabetonované sloupky a vyskládané desky. Soused se nesnesl se sousedy z východní části, tak si tam postavil nějaké kůlny, pak mu stíní i jeho vlastní dům, před barákem má taky pozemek a světla dost, ale je to ve směru u silnice do vedlejší vesnice. Zvířata tu nemá ani jedna strana. Světla má tedy zatím nejvíce odpoledne a při západu slunce.

informace z vás lezou jak z chlupaté deky

Ta stavebnice ze sloupků a vkládaných dílů bývá také z betonu. Odhadem 4 kusy nad sebou po 50 cm, to vychází na ty 2 metry.
Jiná věc je podle doplnění ze 17:18 popis situace se zastíněním jeho vlastními stavbami. A vztahem k sousedům. Někdy to prostě nejde.
Většina lidí je dopoledne v práci, na zahradě užívá slunce odpoledne a k večeru.
Máte další argument, že nebudete ochuzovat souseda stíněním...
ladis*

Tak on je ze zapadu a tedy betonovym 2m plotem mu bude stinit slunicko pri zapadu. Defakto stejne jako on sam stini dalsim sousedum vlevo (na vychodu).

To budou asi ty dnesni mikropozemky?

Myslim ze tazatel udela nejlepe, kdyz si zdokumentuje co a proc a pujde se dotazat na stavebni urad.

id To jako myslíte vážně? On by si na svém pozemku postavil plot, a vy by jste mu škodila, dělala bordel a rámus, aby jste se mu co nejvíc pomstila? Kvůli plotu? Vy musíte být tedy bezvadná sousedka... Předpokládám jedna z těch, kvůli kterým se na své zahradě nesmím ani uprdnout, aniž by jste se hned nechtěla nějakým způsobem mstít. Ještě mu píšete "nebuďte sobec", to mi příjde maximálně směšné. Vaše popsané záškodnictví by nijak sobecké nebylo? Aha *hej*

hodnocení

0x

Ve všech odpovědích postrádám faktickou poznámku o tom, že betonová zeď jako plot mezi sousedy vyžaduje stavební povolení. V rámci toho povolovacího řízení se pak vypořádají všechny námitky sousedů-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]