Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životnost bojleru Tatramat a Dražice

Od: karlos* odpovědí: 28 změna:

Jake mate zkušenosti ohledně životnosti bojletu od Tatramat a nebo Dražice. Vyrobce udava 5 let zaruku na prorezivění, Jakou mate zkušenost. Nebo mám jit do jineho vyrobce. Děkují

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Dražice s teplovodním výměníkem mám cca 15 let, elektřinou ohřívám jen přes léto.
K boileru mám instalivanou 5ti litrovou tlakovou nádobu, ta sníží množstvi odkapávané vody pojisťovákem a zvýší životnost boileru.
Známím co jsem instaloval boilery tak talé bezproblémů fungují
O lepším boileru co se týče životnosti nevím.
Pokud se budete dívat po jiných výrobcích tak porovnejte hmotnosti, ty hodně naznačí o kvalitě.

hodnocení

0x

Za posledních 25 let jsem namontoval celou řadu bojlerů (většinou právě Tatramat a Dražice) a ani jeden z nich za tu dobu neprorezavěl.

Trochu paradoxně třeba 8 let staré DRAŽICE v určitém provedení odcházejí stejně jako 20leté, asi měli špatnou sérii

hodnocení

0x

Je to individuální , kus od kusu. taky záleží na kvalitě vody, jakou máte nastvenou teplotu ,jak velký odběr... Rozhodně už to není životnost prvních TATRAMATů - vím o jednom ročník 1956 - ale těch 5 let by dát měl. Bojlery z Baubau jsou za poloviční cenu , ale dost jich klekne měsíc po 2 leté záruce

hodnocení

0x

Často záleží jakou máte vodu a jestli měníte anodovou tyč (ta právě chrání proti korozi) v bojleru.

hodnocení

0x

V okolí slyším, že mají Dražice kolem 10 let, soused 11 let a vyhazoval jen kvůli tomu, že mu tvrdá voda ucpala trubku s odchozí teplou vodou.

Anoda u nás nemizí. Máme super tvrdou vodu, ale zřejmě anoda reaguje spíše na pH vody a tu máme více zasaditou než kyselou. Takže anoda u nás vydrží bez problémů 10 let.

hodnocení

0x

Určitě Dražice. 5 let by vydržet měl. Na kombinovaný ohřev už je to horší, vidívám za poslední dobu, že výměník praskne třeba po třech letech a bojler lze využívat jen na elektřinu. Tatramat bych nebral. Na bazarech vidím inzeráty, kde nabízejí náhradní díly z bojlerů, které jsou jen 6 let staré, záruka samozřejmě pět let. To spíš ty Dražice, ale ty taky každých 5 let snižují svoji hmotnost. 25 let dnešní Tatramat ani Dražice rozhodně nevydrží. Pro představu, OKCE 160 měl v roce 1995 85 kg, dnes má při objemu 149 l jen 49 kg, obrázek ať si každý udělá sám. Tatramat to samé, snížil hmotnost o 20 i více kg.

liburena
hodnocení

0x

Nebudete tomu věřit, ale mám na chalupě 80 l bojler od ROKU 1990 , ano tuto neděli jsem ho znovu zapnul a maká.

Tatramat ! nemám pro to vysvětlení, ale dostává zabrat. Chalupu od prosince nebo listopadu zamknu , vypustím vodu i z bojleru a nechám ho tam chudáka mrznout. ;) Voda je ze studny , železitá, fakt nechápu. Vždy se "modlíme" jestli to zase sezonu vydrží. Asi uvnitř vypadá zle , možná bere i víc proudu ...totéž prožívám i s Darlingem, teď stačilo jenom vyměnit poslední ucpávku.

Samotného mě odpovědi ostatních budou moc zajímat, čeká mě to...*smich*

Který máte? Máte EZ 80 C, nebo EO 935 ( s tou žlutou kontrolkou)? :)

Taky máme doma kombinovaný od roku 1989 120 l Tatramat, aktuálně pouze "záložní", na kombinovaný ohřev ale funguje stále, a za hodinu už je natopeno na 60 stupňů z původních asi 30. Především má ale stupnicový kulatý teploměr DTR 0-120 C, takže teploměr, jak se patří. Ne ty dnešní strašárny bez stupnic jen v barevném rozhraní. :( V provozu zůstane, dokud to půjde.:)

Běžně používáme Dražice, aktuálně zatím 4 roky bez závad.:)

No jo, ale ono je rozdíl bojler, který denně natápí a bojler někde na chalupě, který zapnete jen občas.

joudis*
hodnocení

0x
Také starý Tatramat snad rok 1968 fungoval do devadesátých let ... tet Dražice 200 l již přes 15 let /anoda vyměněna cca 3 roky zpět/...mezi tím nějaký provizorní 80 l z Baubamu

jm
hodnocení

0x
Minulý rok jsem využil po 4 létech záruku Dražice a poslali mi novou přírubu s těsněním a topným tělesem. Smalt byl oloupaný a příruba za tu chvíli začala reznout

hodnocení

0x

80l Dražice, nákup 2006, běží dosud. Bez oprav, bez problémů.

Nepřetržitý provoz v bytě 3 + kk, 2 dospělé osoby.

zbys*
hodnocení

0x
Dražice různé kubatury a využití.Noční proud i nonstop provoz.Stáří 11 let.Před rokem vyčištění od vodního kamene a výměna anody.
Je jich asi 25 kusů a ani jeden neteče a po vyčištění jsou opět tiché a nahřívají rychleji.
Původně tu byly Tatramaty 160L,myslím,že 20-25 let staré.Výměna při rekonstrukci objektů.Ale možná by fungovaly ještě dnes.

asd1
hodnocení

0x

Běžně 10-15 let, záleží na provozu i na vodě. Pokud je smůla na kus tak i zmetek co teče hned, nebo po 3-5 letech. Vůbec nejsou tak zázračný jako si na to hrajou. Stačí se podívat na hmotnost - šetří se materiál a anoda to nezachrání. Lepší možnost ale moc neni.

hodnocení

0x
Vzdy bývala obvykle (ze zkušenosti) 8-10 let... Takový běžný levný Ariston 3-4 roky... Ale při naší nové kvalitě, výrobní rychlosti a üspoře materiálu bych za těch 10let ruku do ohně v dnešní době nedal...

tonys
hodnocení

0x
Tatramat eov151. Po 15 letech jsme menili zpusob topeni a s tim i zmena ohrevu TUV, čili sel ven a byl evidentne nejvyšší čas. Ale priznam se k zanedbané udrzbe. Za tu dobu byl servisovan pouze 2x. Po cca 8 letech odešla vnitřní plastová trubka, tzn . vytazeni asi 5 kyblu kamene a vymena trubky plus nova anoda. Po dalsich 5 letech odesla spirala, anoda uz skoro nebyla žádná, čili vymena spiraly, anody, kamen asi 3 kybly, pretesneni. A ted, po 15 letech konec služby.Bojler funkcni, kamen skoro žádný, anoda za 2 roky fuc, smalt uz taky pryč.Zevnitř znacna koroze. Bojler mel za sebou 15 let 24/7 provozu, 4 cl rodina, často jel na max ohrev, znacne tvrdá voda. Tak jako za me asi dobrý.

hodnocení

0x

No není to sice k bojlerům Dražice či Tatramat. Já mám už 12 let dva bojlery od nějaké firmy Tesy. Je to made in EU a jsem spokojený. Mám dva. V koupelně 120 l nahřívaný každý den přes NT a ve sklepě pod kuchyní mám 50 l, který se dohřívá pořád,takže jedou oba každý den a ten ve sklepě snad ještě více. Dodnes žádný problém či porucha, poctivě šlapou už těch 12 let. Ale nevím jestli ta značka ještě vůbec existuje. V roce 2010 jsem na ně natrefil v nějakém marketu a od té doby mě nezklamaly.

hodnocení

0x

Tatramat už není. Je to vše Stiebel elektron.

Životnost je dle tvrdosti vody a údržbě. Já co 3 roky vymontuji přírubu a vyházím sanytr a vyčistím a dám novou tyč. Tatramat takto mám už 20 let (za tu dobu 2 spirály, jedna trubka na vodu a 4x těsnění a 5 anodových tyčí.)) a teď Dražice pár týdnů :) (mám dva v provozu RD).

hodnocení

0x

Ono krom vody, způsobu provozování a servisování je to i o štěstí/smůle. Mám Tatrarmat cca 12 let a už po 4. roce při prvním servisu zůstal na těsnění příruby přilepen velký kus podreznutého smaltu a u příruby to tak dost hloubkově rezne. Vždy to odrezím, očistím a ošetřím, ale prostě smůla, v tom místě to asi před smaltováním nedostatečně očistili, Zbytek nádoby zatím vypadá zevnitř dobře. A to se vám může stát kdekoli a bojler pak zbytečně prorezne dřív, nez by musel. Ale stále zlatý proti bojleru Ariston, který jsem měl kdysi a který byl prakticky z papíru a prorezl snad u už po 4 letech. Tam se ten plech bortil už při povolování závitu topného tělesa. Nikdy víc.

gd
hodnocení

0x
Momentalne resim praskly vymenik solarniho okruhu v bojleru Drazice 500l ….8 let provozu…zacal mi tlakovat do solaru, kde mam 2bary…najednou 4,5…vypusteno a po 2 dnech zas natlakovano….tim padem overeno…..takze jsem taky cekal minimalne ze 10let dá….takze co misto něj?

Zas ten samej, akorát hlídat a pravidelně čistit. Hlavně anodovou tyč. Když se na to prdí, tak je životnost nízká.

galen
Dražice maj nekvalitní elektroinstalaci. Termostat a tepelná pojistka s hrdými nápisy "MADE IN CHINA" i kabeláž okolo se zahřívá a deformují se plasty okolo. Nebo to rovnou vyhoří...

galen: Přesně tak...souhlasím.

asd1

Nejen elektroinstalaci.. I zakončení trubek pro připojení šroubení se musí dobastlit aby to těsnilo. Z výroby jak upálený autogenem, o rovným čelu se tomu ani nezdálo.

Vtipný je, že spousta lidí Dražíce vzývá jako TOP kvalitu.

gd
Sorry…mam 300L…jsem se spletl…vodu mam extra mekou…takze anodova tyc uplne ok…ale nejspis prorezivel vymenik, nebo nevim…tesnost nadoby jako takovy je ok♂
asd1

Jasně že výměník, plášť by tekl ven a ne do soláru... Je tam obyčejná černá trubka.

host
hodnocení

0x

Přidám dotaz:

1. Je možné instalovat místo starého bojleru Dražice, jen sundat a nasadit nový? Sedí rozměry připojení přívodních trubek do bojleru? Starý visí na 4 šroubech, nový má jen dva horní, předpokládám, že tady se budou muset dát do zdi nové kotvy.

2. Je starý bojler o hooodně těžší než nový, zvláště když je ve studni tvrdá voda. Unesou ho při demontáže dva lidé, nebo to chce alespoň tři chlapy?

3. Starý bojler má topné těleso 1,5 kW, nové dodávají se 2,2 kW. a potřebují místo 10A jističe 16A, což stará instalace neumí. Dá se místo 2,2 kW tělesa použít (pokud se sežene) slabší 1,5 kW? Bez vlivu na záruku, která asi změny neuznává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]