Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení rozvaděče elektrického vytápění

Od: heterak® odpovědí: 30 změna:

Je možné toto zapojení viz obr.?

Jsou zde 2 povely HDO.

Jeden pro podlahové elektrické vytápění,druhý pro bojler.

Chybějící ochranné vodiče neřešme.

doplněno 17.04.21 18:08:

lepší rozlišení

Zapojení rozvaděče elektrického vytápění
Zapojení rozvaděče elektrického vytápění #2
Zapojení rozvaděče elektrického vytápění #3

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladis*
hodnocení

2x

bojler bych zapojil na 20hodinove HDO a ne na 8 hodinové, usetrim misto i spotrebu za zbytecny stykac (ja vim ze schema v pripojovacich podminkach, ale distributorovi je to fakt jedno). Ty jistice 32A a pak 16A za sebou to je proc jako?

Ps: bojler 2,2 + elektrotopeni 3x2 = 6 kW (regulovatelne) i kuchyň jde zrealizovat na 1x25A HJ :)

Potřeba je k tomu něco jako proudové relé (od 300 Kč), kterým se zablokují topidla v případě, že výkon v době 20 hodin NT je požadován jinde (typicky v kuchyni). Masivní úspora peněz při vyssi spotřebě diky POZE za ampery a ne za mw.

Ve skutecnosti hlavni jistic propusti az 1,45 nasobek nominalu po dobu 1 hodiny viz charakteristiky. Po kratsi dobu i vyrazne vice, treba 40A neni problem.

doplněno 18.04.21 23:52:

Proboha, vy tomu nerozumite, vy si to budete bastlit sam!?

My nezname stavajici situaci a co cekate, ze na zaklade vaseho neumeleho nacrtku navrhneme!?

Rozhoduje, zda se dela na zelene louce anebo uz se musi necemu prizpusobit (rozvadeci, rozvodum).

Jen poznamka: kazdy prvek, stykac, jistic, chranic ma svou vlastni spotrebu a je zdrojem tepla. Na to je treba myslett zvlaste ve drevostavbe v malem rozvadeci!

hodnocení

2x

Zo zatial publikovanych "vykresov" pana "projektanta" mam len jeden zaver : nevrtajte sa v tom, dajte to spravit profikovi. Mate len nejake nejasne zaklady a tusenia tykajuce sa elektroinstalacie, na zhotovenie bezpecneho a funkcneho zapojenia to zjavne nestaci, co, ako tu byva zvykom, je kompenzovane zvysenou aroganciou.

111®

také bych to tak viděl...

hodnocení

2x

Cele to je trochu zahadne : "monter" neochotny dolozit svoju odbornu kvalifikaciu, neznaly schematickych znaciek, kdesi - cosi zapaja v rozvadzaci, ku ktoremu nie je projekt. Vraj sa pohybuje po stavbach. Istice a chranice dava ako pride a konzultuje na internete. Nehodiace sa rady skrta.

Ak by to robil sam pre seba, v poriadku ale ak je to pre zakaznika, ako je osetrena revizia a pripadne problemy pri reklamacii? Ja by som teda nechcel "montera", ktory by sa na mojom byte alebo rodinnom dome ucil ako zapojit HDO, stykace ... Taky styl prace moze totiz fungovat len pri rekonstrukciach bytov tzv univerzalnym murarom, ktory nasype do rozvadzaca od oka 16A na zasuvky, 10A na svetla a tam jeho znalosti koncia. Reviziu to moze dostat len od nejakeho peciatkovaca, ktory hladi na peniaze a neboji sa trestnopravnych nasledkov z paskvilu, ktory posvatil.

hodnocení

...neochotny dolozit svoju odbornu kvalifikaciu

A to sem mám dát kopií výučnáku, vyhlášky 50 a napsat přesnou polohu stavby?

A že neumím schematický značky sem nepsal,jen je pro mě rychlejší to nakreslit jak sem to nakreslil.

Raději už tuto diskuzi ukončeme a už sem nic nepišme.

111®
hodnocení

0x

veškeré jištění patří před stykače, aby se to taky dalo před nimi vypnout...podobně jak je to u bojleru...

hodnocení

A nemám to snad před stykačem?

32A jistič - 32A stykač - 16A jistič - 16A stykač

111®
hodnocení

0x

tak to se nepovedlo...

hodnocení

U třetího obrázku když se zvětší tak se na to dá dívat :)

111®
hodnocení

0x

32 jistič - 3x16A jistič- stykač..topení. Buď 32A jistič - stykač a toprní bez těch 16A jističů, zdůvodnit proč jištění za stykačem___kolik má ýkon jedna fáze topení? jestli víc jak 3,6kW, tak to 16A neujistí a mělo by to pak být asi toakto. obr.

Zapojení rozvaděče elektrického vytápění #4
hodnocení

Na obr.jsou 4 okruhy topení. Všechny musí být spínány/blokovány stykačem HDO.

Vy ste poslední podlahovku zapojil mimo tento stykač !

Výkon podlahovky jednoho okruhu méně jak 3kW.

Za stykačem HDO bude celkem 6 okruhů topení. Nakreslil sem zde jen 4 k vuli přehlednosti.

Takže za stykačem HDO 6 jističů,6 stykačů. Na každé fázi 2 jističe.

btw: Snad by ste nechtěl jistit 2,5mm2 kabel jističem 32A?!

111®
hodnocení

0x

tak co chceš radit, když to není kompletní? Kdo to tvoje co tam bude má tušit? Nakresli to celý...no dráty tam popsaný nemáš a výkon se dovídám nyní...nak si nech výtky, Tak jak je to nakreskeno se to nedá posoudit...

Tohle musím ukázat kolegovi, projektantovi elektro. Ten bude koukat:)
111®

no ale mne z toho vynech, když toho nakreslil 1/3...psal jsem že má jisiti před stykačem, jenže kdo má tušit že za stykačem bude 3x více jističů než je na obr. a termostatů tam asi bude taky víc..

Myslím samozřejmě ty "výkresy" tazatele...

kare
hodnocení

0x
Zapojení proudového chrániče nebudu ani komentovat...
Proč je vše jednofázové zapojeno jen na L1?
hodnocení

Co se vám nelíbí na zapojení prodového chrániče?

A rozfázování zde neřeším,vím že je to potřeba rovnoměrně rozfázovat,je to jen náčt.

Šlo mi jen o to,jestli je zapojení provozuschopné v kombinaci se stykačema pro HDO a pro topení a bojler.

111®
hodnocení

0x

jediné tedy co potvrdím je, že se stykače ovládají N z HDO...

hodnocení

To vím,ale i tak díky za informaci *palec*

111®
hodnocení

0x

tak to rozkresli pořádně a pak se ptej, tohle co jsi nakreslil je zavádějící...

hodnocení

Tak sem to překreslil znova aby to bylo lépe pochopeno. Je to trochu nepřehledné ale když ste tak chtěli...

Pro hnidopichy upřesněním nějaké detaily které jsou mi jasné

1. U jističe který jistí termostaty jsou 4 dráty (to bude pochopitelně připojeno dle výrobce jističe)

2.Chaotické zapojení přívodů odvodů z chrániče a jističů,zvrchu,zespodu (pokud je to možné zapojit v rozvaděči vše stejně)

3. Výkon jedné podlahovky 500-2500W (proto je někdy jistič 10A a někde 16A)

Termostaty jsou umístěny v každém pokoji u dveří

PS: od bojleru sem ještě zapomněl modrý drát na N svorku

Zapojení rozvaděče elektrického vytápění #5

hodnocení

0x
Stykač - hdo je tam zbytecně, místo něj dejte relé s více spínacíma kontaktama které budou blokovat ovladací fáze jednotlivých obvodů.
Jeden chránič je málo, alespoň dva aby případná porucha nevyřadila celé topení.
hodnocení

Stykač - hdo je tam zbytecně, místo něj dejte relé s více spínacíma kontaktama které budou blokovat ovladací fáze jednotlivých obvodů."

A jaký je rozdíl mezi stykačem co mám nakreslený a vašim relé?

Máte jako na mysly místo 3 spínacích kontaktů co mám já, koupit stykač,relé které má 6 spínacích kontaktů?

Odkaz by nebyl?

Na vašem náčrtu jde syilovyna přes 2 stykače. Relé vyjde levněji jak stykač.
Dále proč máte 3 obvody a 3 čidla spínané jedním termostatem?
Zapojení ovládání jednotlivého obvodu by mělo být: jistič, spínací kontakt relé ovládaného hdo, termostat pro danou větev, cívka stykače.

hodnocení

Vážení rádci, rozvaděč budu zapojovat sám, jelikož se tím živím.
Jsou zkrátka věci které člověk nepripojuje každý den. Nebo vy všemu rozumíte?
Šlo mi o připojení stykacu od topení v kombinaci ze signálem pro HDO.
V této kombinaci sem se s tim ještě nesetkal.
Obrátím se tedy na pomoc někde jinde.
111®

ovládání stykačů přes jištění a bez chrániče, přivedením N od HDO je OK

Neverim, ze mate nejaky paragaf z vyhlasky 50. To by ste mali poznat aspon schematicke znacky a spravne ich pouzit, nie robit omalovavky ako v materskej skolke. Uz tam chyba len slniecko, drak a princezna.

hodnocení

Peter: Se s váma nebudu dohadovat o mém vzdělání.

Tak schématický značky sem viděl naposledy ve škole.

Já teda elektrotechnický značky vůbec nikde nepoužívám. A než bych to navíc nakreslil tak bych to dělal půl dne.

Je vidět,že se moc po stavbách nepohybujete a nebo máte štěstí na pořádný projekt.

Když se ke mně dostane nějaký jakože "projekt",tak je to ve formátu červený kolečko vypínač,modrý kolečko zásuvka apod.

Takže asi tak.

frantaduong
hodnocení

0x

Dobry den.

Chtel bych se zeptat, jste zapojeni dle vasi zakresleni..viz v priloze..je plne funkcni? Mam dotaz ze misto A2 u rele/stykac v kazdem okruhu to neni pripojeni s singal HDO jako A2 3fazi stykace?Dekuji vam za odpoved

Zapojení rozvaděče elektrického vytápění #6

111®
hodnocení

0x
HDO ovládá vodičem N, nikoliv fází

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]