Dobrý den, měla bych otázku ohledně pozemku. Vlastním malý kousek pozemku(od roku 2015), který má 129 metrů čtverečních. Jedná se o ostatní plochu(je to zřejmě cesta), chráněná krajinná oblast. Tento pozemek neoprávněně využívá člověk, který má kus od pozemku dům. Na tom kusu pozemku si udělal bránu a příjezdovou cestu k domu. Nyní mu chci nabídnout pozemek k prodeji. Vim, že tento typ pozemku se prodává za pakatel, ale myslím, že by o něj mohl dost stát...mám možnost tento pozemek nabídnout i jeho sousedovi z druhé strany. Kolik by jste si řekli za těch 129 metrů? Ještě dodám, že to je obec o 600 obyvatelích, je tam školka, hospody a dobrá dojezdová vzdalenost do dvou okresních měst.
Takový pozemek je prakticky bezcenný. Na Vašem místě bych ho nabídl za symbolickou cenu a byl bych rád, že se ho vůbec zbavím.
danusa
Bezcenný možná využitím pozemku(ostatní plocha), ale já se na něj normálně mohu dostat od silnice, oplotit ho a postavit si tam třeba co já vím, stan. Když ho oplotim, oni se nedostanou ke svému domu.
Jenže cestu nemůžete jen tak oplotit, zvlášť pokud je to jediný přístup k něčímu domu. Existuje něco jako právo vydržení (to asi není správný název, ale tak nějak se to jmenuje). Nakonec skončíte u soudu a po pár letech zjistíte, že Vás ten kousek cesty vyšel zatraceně draho a zůstal Vám na krku.
danusa
Tak mi pak prosím vysvetlete, že si onen člověk o tento můj pozemek(cestu) zvětšil svou zahradu, oplotil si ji a ještě si tam udělal bránu a vydláždil cestu kostkami? Soused vedle má cestu také odkoupenou a má to oplocené. Tato v uvozovkách cesta nikam nevede. Končí na poli, ke kterému vede cesta jiná. Nejsou tam stavební parcely, domy, nic. Této problematice nerozumím,proto jsem dotaz zkusila položit zde.
Jak jsi se soudedem řešila problém, když jsi to zjistila?
danusa
Ještě nijak. Já delší dobu nebyla v ČR a toto jsem zjistila nedávno.. Je na dlouhé vyprávění, jak jsem se k pozemku dostala. Nyní bych je právě chtěla kontaktovat (nejspíš písemně)k nějakému řešení. Sama pořádně nevím co s tím. Já z nich nechci zdimat prachy, jen to chci nějak vyřešit.
Onen člověk si samozřejmě nemůže zabrat Vaší cestu, tím méně jí oplocovat a dláždit. Vy mu ale zase nemůžete bránit v příjezdu k jeho domu. Situace zavání dlouhým a nepříjemným soudním sporem. Právě proto Vám radím - jestli je ochotný cestu odkoupit, neváhejte. I kdybyste na tom nic moc nevydělala, minimálně ušetříte dost peněz, času a hlavně nervy.
danusa
Ano, takto bych ideálně chtěla postupovat. Určitě nechci otevírat nějaký soudní spor. Právě jsem přemýšlela, že bych jim poslala doporučený dopis s tím, že jim tento pozemek nabízím k prodeji, a ať navrhnou cenu, za jakou by ho odkoupili ( chci to nechat navrhnou je, že by třeba nabídli cenu vyšší než já).
ladis*
Blbost. A oni se te zeptaji, co za to chces ) Ten kdo neco chce (v to to pripade prodat), musi nabidnout cenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.