Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uklízení dětského pokoje

Od: lennka odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, mám takový malý problém*plac*. Když s dětmi uklízím jejich pokoj tak tak se často nechtějí vzdát rozbitých, a poničeních věcí, přpadně hraček- takže s dětmi úklid je tak o utření prachu. *hi* . Když to před nimi vyhodím do pytle na odpadky tak je zle - prostě si to musí vzít zpátky :) .Když vysávám, tak je pošlu, ať se jdou dívat na tv, nebo na tablet.Vědí že končím s úklidem. Drobnosti, které jdou vysát tak se jich "nenápadně" zbavuji, rychle a úspěšně :). Větší veci prostě které nevím jak "připravit" na to aby se daly rychle vysát, tam prostě asi budou navěky :(.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

senior
hodnocení

6x

Jsou to děti! Nechte je, mají svůj svět i s rozbitýma hračkama.

Nevíte, co je v budoucnu v životě čeká, /nyní ve škole testy do nosu/, ony mají také strach s náhubky, nevidí to nebezpečí, ale cítí, nechte jim jejich jistoty. Nemají to vůbec nyní lehké.

Pořiďte jim velkou krabici, truhlu a tam si rozbité hračky mohou schovávat.

Jednou děcka odrostou a samy si je přeberou.

Ukažte, že jste schopná ten dětský svět tolerovat, nerozčilujte se. Jsem už stará a na tyhle věci se už dívám jinak. Ale také jsem byla taková pořádkumilovná máma.

Nyní na to nahlížím jinak, dříve se to říkalo takhle - bordel v bytě, šťastné dítě.

Buďte k dětem milá, vnímavá, tolerantní. To bych přála všem dětem, šťastné dětství a domov jako oázu bezpečí a klidu.

hop®
hodnocení

6x

Říká Vám něco "citové pouto"?
Děcka si prostě nějakou hračku oblíbí, třeba ji mají spojenou s nějakou pro ně důležitou a příjemnou situací.
Nevyhazujte dětem jejich oblíbené hračky, i když pro Vás je to jen smetí a bordel.
Pokud jsou děti starší, dohodněte se s nimi, že novou hračku dostanou až po tom, co se dobrovolně vzdají hračky rozbité.
Třeba ušetříte, ale hlavně své děti nebudete traumatizovat.

Píšu to obecně, neznám věk dětí...

hodnocení

6x

Děti vidijó svět jináč než dospělí. Děti majó velké citová pouta ke svém věcem. Ne jako studeni dospělí, co musijó žit minimalisticky a kapitalisticky. Nepotřebujeme to - vyhodit, rozbite - nemá cenu opravovat - vyhodit, nedá se to vyprat - vyhodit... Kópit to nejlevnější, stejně se to za chvíli vyhodí.

Děti myslijó úplně jinak. Děti se eště nemusijó zajímat o mnoho věcí. Neprošlê si dalšími vývojovými stupni. Děti mysljó prostřednictvým citů. To je roztomilé - to chci, i když je to drahé; to vypadá jako mňam - to chci, i gdêž to není zdravé; to vypadá jako zábava - chci to zkusit...

Vztah dětí v věcem: I když si s danó věcí chvilečkô nehraje, pořád má k té věci citové pouto. Citové pouto k dané věci mizí zdlóhavě. Nebrat oblíbené věci dětí. Děti se nerady lóčijó s oblíbenó věcí. Můžete pouto k nějaké hračce přebít nějakó novó, ale problém ê, že se ke staré mohó vrátit po čase. Estliže se nějaká hračka rozbije, opravte ji co nejdříve, jakmile si navyknó na rozbitó, pak už to nemá smysl opravovat (děti by nevydrželê bez toho).

Jak se zbavit věcí v dětském pokoji? Pozorovat s čím už si už dloho nehrajó. Nepozorovaně vzít danó věc a schovat to u sebe. Pokud si na do týdne nevzpomenó, tak to můžete vyhodit. A pokud by si na to vzpomělê tak nepozorovaně vrátit, ale ne na stejné místo. Tohle můžete provádět s jednó hračkó tak max 1×týdně, aby to nebylo nápadné.

Nechte na dětech ať se zbavíijó jejich věcí, dejte jim krabici a řekněte, že toho majó v pokoji moc, ať si vyberó minimálně pět svých hraček, co už nepóživajó, a nechte je si v pokoji uklidit. Nečekejte, že jich bude opravdu pět, většinó to skončí na polovině, aspoň něco ne :).

Je normální, že dětské pokoje vypadajó často jako malé skladiště, moc se tím netrapte.

hodnocení

3x

@lennka - mám takový malý problém

Správně - VY máte problém. Nevím, zda s tím, že rozbité hračky považujete za "krámy", máte dojem, že všechno musí být perfektní nebo si třeba myslíte "co si o nás pomyslí". To byste měla vědět sama. Jestli se s dětmi neumíte dohodnout o tom, co se ony samy případně rozhodnou vyhodit nebo vyměnit za hračku novou, pak je prosím nechte na pokoji - ty věci jsou jejich.

Když si například proberete šatník a zlikvidujete to, co nenosíte, je to něco úplně jiného, než když vám ho protřídí třeba tchyně dle svého uvážení ;)

hodnocení

2x

Zdravím. Buďte ráda, že i na rozbitých hračkách děti lpí. Váží si jich, i když jsou již poškozené..Nás dospělé občas štvou naprosto zbytečně různé věci. Chceme mít uklizeno, děti si potřebují hrát a mít svůj "bordýlek" kolem sebe. Moje zase rády lepí všude obrázkové samolepky (to je také děs, ale dodržují kde smí a nesmí). Tak se přimlouvám - neberte a nevyhazujte zatím dětem to co mají rády..Váš čas úklidu ještě přijde mockrát..:-D

hodnocení

0x

Já jsem to dělala opačně. Děti si uklízely pokojík samy. Když se mi nelíbilo co vidím, povzdychla jsem si: "Až dodělám toghle, půjdi na kontrolu do dětského. Budou padat pokuty." Ony věděly, že je oberu. Klidně i o celou korunu. (vím, že peníze tenkrát byly o něčem jiném, než dnes) To slovo "pokuta", to mělo tragický podtext. Od mala měly kapesné. Nejprve co týden a pak co 14 dní. Pravidelně, aby s tím příjmem mohly počítat. :-D Věděly, že nakouknu pod postel, pod stoly, do kouta s aktovkami. Chvíli bylo hemžení a pak byl pořádek. Nikdy bych před nimi cokoliv napravovala. Musely samy. Škody jsem napravovala, když nebyly doma. Jejich pokoj by jejich výsostným územím, nad kterým já jsem měla kontrolu. Jejich úkryty a tajemství jsem respektovala.

hm*
hodnocení

0x

No a co jako? Mají hračku, kterou mají rády, hrajou si s ní už dlouho, vždycky to bylo třeba "nejrychlejší auto ze všech" a teď, kvůli nějaké prkotině ho mají zahodit?! Do odpadu?! Na tvůj příkaz?! To jako myslíš fakt?! *bzum*

Nemusíš jim kupovat nové věci, když mají dost starých. Můžeš jim, když tak, říct, že na nové už doma není místo. A ony se samy rozhodnou, jestli chtějí staré vyměnit za nové, nebo ne.

Jinak - ono se dá třeba s autem "jezdit", i když nemá nápravu. V dětském světě to není takový problém. Jen někteří dospělí, když podlehnou diktátu spotřební společnosti, mají pocit, že jakoukoli odchylku od "nového" je potřeba vyřešit vyhozením a novým nákupem. Bohužel.

lennka
hodnocení

Děkuji, vám za rady. Omlouvám se, že se vyjadrřuji k mojí otázce se zpožděním. Byla jsem však zaskočena vašimi odpovědmi. Nejsem taková, že všechno bez myšlenky vhodí. Chápu, že k věcem mají děti vztah. Ale nepořádek ve stylu, rozebrané hračky na prvočinitele, prostě při jejich přítomnosti je nemožnost uklidit. Větší věci už vůbec. Ale snad není nic špatného na tom, že při závěrečném vysávání se snažím prostě toho "smetí" které se povaluje po zemi, které leckdy leží na zemi i delší dobu, a pomalu je pokryté prachem prostě zbavovat. Příjde mi to lepší jak po úklidu lítat nenápadně s poloprázdným sáčkem na odpadky. Prostě jen odnesu vysavač z pokoje, a pokračuji v dalších místnostech ve vysávání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]