Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení lustru (TN-S lustr na TN-C soustavu)

Od: odjinud* odpovědí: 5 změna:

Zdravim,

koupil jsem nový lustr do svého bytu v paneláku. Je na "3 dráty", tedy "fáze", pracovní nula a ochranná nula. V paneláku je starý rozvod (TN-C), kde je jen jeden "nulák".

JAk připojit třetí drát na lustru?

a.) spojit s pracovní a ochranný "nulák"

b.) nechat ochranný nezapojený

Obojí není košer, vím...

Lustr je kovový, ale bude celkem vysoko.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

a) je správně-propojit zem a nulu.

dejavu*
hodnocení

1x

a) je správně, ovšem jen tehdy, prokud jste si jistý, co je nulák

jabraka*
hodnocení

0x

Paneláky jsou záležitost sama pro sebe.Je třeba nedůvěřovat čemukoliv.U mého lustru je dokonce zapojen lustr tak,že se přerušuje vypinačem nulák,fáze jde přímo na lustr.Ten je tedy neustále s živou fází.Při výměně musím vypnout jističe.

Také jsem při svých pracech v jednom bytě načel obráceně zapojené zásuvky,na kolíku fáze.

Tak mnoho štěstí!

JABRAKA

standam*
hodnocení

0x

a.) je spravne, ale dej opravdu pozor at to neni faze. Znam jednoho co si predelal zasuvku a vse otocil. Diky linu ho to nezabilo.

odjinud*
hodnocení

Díky. Fázi si ověřím zkoušečkou.

Fáze je tu určitě vypínaná, vypínač jsem předělával asi před měsícem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení lustru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]