Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lino na OSB desky

Od: charlesr® odpovědí: 19 změna:

Ahoj Poradníci,

máme v pokoji starou podlahu, OSB desky a na nich koberec. Rádi bychom dali nějakou omyvatelnou podlahu, nejlépe lino. Desky OSB při nášlapu vržou, stačilo by pořádně je přišroubovat s vruty, které mají závit až k hlavě? Když nám podlahář dělal vedlejší pokoj, tak tohle neřešil, pouze spáry OSB zadělal nějakou hmotou. Opět trochu vržou po čase. Další vrstvu OSB dát nemůžu, byla by vyšší podlaha než vedle. Děkuju za nápady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mám doma již více než 15 let po celém bytě na starých vyšlapaných a prohnutých prknech položené OSB desky bez upevnění k prknům. Na nich mirelon a potom jak lino (v kuchyni), tak i koberec (obývák, ložnice). Dokonce v jedné místnosti mám jen holé OSB desky nalakované lodním lakem a po těch cca 15 letech zvažuji jejich přelakování, přece jen je ten lak už ošlapaný.

Co se vrzání týká, již několik let mi desky vržou v jedné malé oblasti (cca 4m2), ovšem jelikož nás to mírné vrzání prakticky neobtěžuje, nezabývám se tím.

K přišroubování desek jen tolik: Použijte vruty s hladkým tělem v délce tloušťky desek. Pokud použijete s celozávitem, dost riskujete možnost, že se šroub "zastaví" už v OSB desce a deska se k prknům nepřitáhne!

ladis*
hodnocení

1x

To spíš použij vruty s částečným závitem, proč závit až k hlavě?

Až to přestane vrzat, tak teprv řeš další... Nevím kolik stojí lino?

Já bych na to hodil mirelon a na to lamino, něco pro inspiraci za 130-150 Kč/ m2 - naprosto dostatečné...

A na tom už robotický vysavač žádný problém... lino je měkký a moc nevydrží asi, vynil to samý... a je drahý

Lino na OSB desky
hodnocení

Díky ale lamino nikdy. Nevidím na tom jediný plus, absolutně nejhorší podlaha co může být.

ladis*

Pokud chceš 4x dražší a přitom měkčí vinyl, což je skoro jak PVC, tak prosím :))

nejdriv si ale srovnej podlahu!

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud desky jsou broušené,problém to nebude.Dříve jsme dávali pod lino,pokud se nelepilo,archy silnějšího papíru.Dnes bych spíšepoložil VINYL podlahu.

JABRAKA

anonymni357

Precti si to jeste jednou nebo i dvakrat,pta se,jak odstranit vrzani!

hodnocení

Ten vinyl myslíš kvůli tomu, že je pevnější než lino? Rozhodně nechci plovoučku, tu přímo nesnáším a nechápu že se ještě prodává.

hodnocení

0x

Vše je jen o penězích.

Osb přišroubujete k čemu? Jaká je stará podlaha? Prkna, či beton?

Šrouby se závitem až k hlavě není dobře, spíše závit končí 20mm od hlavy šroubu. Oprava vrzání podlahy, bez rozebrání je složitá. Páč vrzání OSB desky ve spáře, to je fakt problém.

hodnocení

Předpokládám že OSB se dávaly na trámy. Stáří asi 30 let. A co tedy udělat s tím vrzáním ve spáře?

Nikoliv na trámy, jen na prkenou starou úpodlahu. Právě, že spáry nejdou opravit, jen demontovat a znova položit.

krtek6
hodnocení

0x

Na osb se lino a další takové povlaky nedávají...Lino, PVC, vinyl musí jít na pevný rovný a nedrsný podklad..např. nivelačku..

anonymni357

To neni pravda,po uprave povrchu to neni problem!

Musím se přidat, asi se nedávají lina... , ale já to mám v 5ti bytech, na podlaze OSB 2x12,5 a na povrch lino s filcem, bez lepení.

Zatím za období 5 let až loni, žádný problém.

krtek6

To přijde...vždycky se obresklí nebo protlačí struktura desky

škoda, že to neuvidím, páč příští rok se stěhuji a již do těch bytů nepůjdu.

anonymni357
hodnocení

0x

Ta mezera mezi hlavou a zavitem sroubu je prave proto,aby se to DOBRE dotahlo k podkladu!

hodnocení

Já právě někde četl že to vrzání dělají OSB desky v místě toho vrutu kde není závit. Že je tam pak po čase vůle což u závitu nehrozí.

Ano , to dává smysl, jenže to není příčina ale následek.
Příčina je ne úplně rovný podklad v jedné rovině (trámy), následek je to, že se OSB musí ohnout aby doléhalo k trámu.
Nikdy ale OBB neokopíruje všechny "kopce" nebo "údolí" v trámech a tudíž někde visí ve vzduchu.
Když se pak na to místo šlápne, tak vrut kde u hlavy není závit vrže.
Vrut se závitem až ke hlavě toto neudělá, ale plní potom funkci jakési nožičky, která má unést vaši váhu + napružení OSB.
Časem to vrut nevydrží a urve se.

Čili základem je rovný podklad, mezi OSB a trámy dát separační podložku (třeba mirelon) a skladbu podlahy řešit nejlépe ve dvou tenších vrstvách OSB křížem na sebe prošroubovat vrtuty se závitm tak dlouhým, aby po zašroubování skončil celý v trámu.

hodnocení

0x

Kvalitne OSB ma uplne rovny povrch bez vypadnutych triesok. Potom je to uz len o sikovnosti montera a spravnom naradi (kombinovany vrtak so zahlbnikom a nastavenim dorazu + utahovacka s regulaciou momentu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]