Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vycistit kovani

Od: radek123 odpovědí: 5 změna:
Mám kování na duplikace..jasně asi nějakej kov obyčejného ale i tak..vypadalo to zlaté..takže nějaká žlutá barva..neznám to..jde mi o to zda to lze něčím vyčistit .zčernalo to jak se na to sahá..pot ..děkuji za radu..
Čím vycistit kovani

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je to určitě mosaz, tak na pár desítek vteřin namočit do kyseliny solné, důkladně opláchnout vodou, setřít sliz hadrem (případně kartáčkem) a přeleštit sitolem. Napravoval jsem takhle už desítky starých mosazných kliček.

doplněno 12.04.21 16:41:

Hlavně to nezkoušejte šmirglem, byť sebejemnějším!

doplněno 12.04.21 16:45:

Jo a ještě dodám - Jestli je to mosaz a zezadu z toho čouhá železný šroub a jestli se rozhodnete pro kyselinu solnou, tak ihned po vyleštění lehce natřít šroub jakýmkoliv olejem. Jinak velmi rychle zrezaví.

Čím vycistit kovani #2

hodnocení

2x

Věc na obrázku jsem našel na půdě, byla úplně černá. Donesl jsem ji k optikovi, ať to prožene ultrazvukovou čističkou. Zkuste to kování odšroubovat a k optikovi. (Mmchdm, když už jsem tady tu fotku dal, neví někdo, o jaký náramek se jedná? Má nějakou hodnotu? Punc žádný, bo zapínání asi neorigo.)

Čím vycistit kovani #3

To je ale náááádherná věcička! Tiše vzdychám. *hi*

111®
hodnocení

1x

magnet a zjistit jestli je to železo , nebo aloxovanej hliník, nebo mosaz a to bych zase doporučil odšroubovat a pátrat pilníkem ne dosedací ploše, kde to nebude následně vidět. Možná je to mosaz, a až bude jasno co to je tak se dá možná i poradit...na mosaz Sidol, nebo ocet+soda..

hodnocení

0x

Leštit se dá i popelem z cigaret :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]