Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Bydlíme v posledním patře panelového domu. Každou zimu nám po oblevě zatéká do bytu. Letos se to hodně zhoršilo. Majitelce jsem několikrát říkala ať s tím něco udělá. Říkala že opraváři přijdou až po oblevě ale po dobu několika let se nic neděje. ám plíseˇn na stěnách a stropě v bytě malé děti. Ve skříni na chodbě mi zplesnivělo oblečení a vánoční stromek. Protože tam letos taky zašalo téct a nahoru chodím opravdu málo mám tam sezonní oblečení. V obýváku mi padají tapety a omítkaze stropu.
Moje pojistka na to nestačí protože nejsem majitel domu. Jak mám donutit majitelku aby konečně něco s tou střechou dělala. Mám nějaký nárok na to aby mi proplatila zničené věci a jak to udělat? Děkuji za rady
Dobrý den,
IMHO tuto situaci řeší občanský zákoník takto, ale je potřeba splnit zejména § 692
§ 691Nesplní-li pronajímatel svoji povinnost odstranit závady bránící řádnému užívání bytu, nebo jimiž je výkon nájemcova práva ohrožen, má nájemce právo po předchozím upozornění pronajímatele závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něj náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu musí uplatnit u pronajímatele bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno do šesti měsíců od odstranění závad.
§ 692Nájemce je povinen oznámit bez zbytečného odkladu pronajímateli potřebu těch oprav v bytě, které má nést pronajímatel, a umožnit jejich provedení; jinak odpovídá za škodu, která nesplněním této povinnosti vznikla.
Máte také nárok na úhradu zničených věcí dle:
§ 420(1) Každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti.
§ 433(1) Provozovatel poskytující ubytovací služby odpovídá za škodu na věcech, které byly ubytovanými fyzickými osobami nebo pro ně vneseny, ledaže by ke škodě došlo i jinak. Vnesené jsou věci, které byly přineseny do prostor, které byly vyhrazeny k ubytování nebo k uložení věcí, anebo které byly za tím účelem odevzdány provozovateli nebo některému z pracovníků provozovatele.
§ 436Právo na náhradu škody musí být uplatněno u provozovatele bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno nejpozději patnáctého dne po dni, kdy se poškozený o škodě dozvěděl.
"Co se týče Vašeho nároku na slevu z nájemného z důvodu závady zhoršující užívání, není rozhodující, zda se závada vyskytuje v bytě nebo v domě, ani důvod jejího vzniku. Musí jít ovšem o závady, které je povinen odstranit pronajímatel a které podstatně nebo po delší dobu zhoršují podmínky užívání bytu nebo domu, tj. o závady závažnějšího charakteru. Je také třeba, aby byl na ně pronajímatel nájemcem upozorněn, a měl tak možnost je odstranit. Upozornění je zde hmotněprávním předpokladem vzniku nároku na slevu z nájemného. Byla-li závada nájemcem pronajímateli oznámena v rámci jeho povinnosti vyplývající z § 692 odst. 1 obč. zák. , není již ke vzniku práva na slevu další upozornění pronajímatele nutné. Právo na slevu z nájemného zakládají též stavební úpravy prováděné pronajímatelem, a to za předpokladu, že se v důsledku nich podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu nebo domu. Ani zde není rozhodující existence protiprávního úkonu pronajímatele či jeho zavinění, ale toliko objektivní stav. Právo na slevu z nájemného přísluší nájemci ve všech uvedených případech po dobu, po níž existuje důvod, který je zakládá. Nájemce má dále právo na slevu z úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, např. je-li důsledkem závad v topném systému samém nebo ve vlastním provozu ústředního nebo dálkového vytápění; jestliže jsou nedostatky důsledkem jiných závad (např. nedostatečná tepelná izolace vytápěných místností), lze žádat jen slevu z nájemného.Výše slevy není zákonem stanovena, hovoří se pouze o její "přiměřenosti". Její výše závisí na okolnostech konkrétního případu (na povaze závady a rozsahu zhoršení podmínek užívání bytu). Pakliže Váš pan domácí nereaguje na Vaše oprávněné výzvy k poskytnutí slevy, obávám se, že nezbude, než se obrátit na soud. "
Jinými slovy buď se odstěhujete, nebo to bude chtít právníka. Zkuste nejprve dle této palby paragrafů napsat majiteli doporučený dopis s dodejkou s tím, že znáte svá práva a jste připraveni se jich domáhat soudně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.