Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění vodního filtru

Od: gargamel* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, ahoj. Heleďte, vadí když mám filtr na vodu ze studny umístěný až na větvi do domovního rozvodu? Rozuměj není na trubce ze studny ale až za "téčkem", kde je dole přívod, vlevo tlaková nádoba, vpravo rozvod do domu. Tudíž do tlakové nádoby jde asi dost bordelu (ve filtru bývá dost písku). Nevadí jí to? Předpokládám že to tu asi dělal nějaký odborník, ale neměla by se voda filtrovat už na přívodu ze studny?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lepsi je umistit filtr hned k vyusteni do domu. Budete mit chranenou i expanzku a tlakovy spinac. V expanzni nadobe je pryzovy vak a pisek v nem nebude uplne ok.

gargamel*
hodnocení

A když bych si ho na tu rouru přesunul, bude nějak zásadně omezen průtok, když bych dal filtr s 3/4" napojením přes redukci na tu 40mm trubku?

Pokud mate ponorne cerpadlo - ve studni, tak to zuzeni pro bezny RD nebude tak zasadni. Tak filtr presunte.

lamela*
hodnocení

2x

Jak říkal hokejista Martinec: Bacha na Švédy...Pokud namontujete filtr před tlakovou nádobu a tlakový spínač na sání od domácí vodárny nebo na potrubí od ponorného čerpadla,tak se stane to,že se ten filtr časem zanese a zničíte si čerpadlo ve studni nebo domácí vodárnu.Čerpadlo či vodárna bude překonávat už jen odpor čistého a ještě v horším případě zaseseného filtru.Jedou se zanese filtr natolik,že nerozepne tlakový spínač a čerpadlo poběží stále.Z tohoto důvodu my instalatéří logicky montujeme filtr až za tlakovou nádobu.Pokud se filtr zanese,každý pozná,že má voda slabší průtok a filtr vyčistí,či vymění vložku.Nemusíte mít obavy, u Vás to dělal oborník.

doplněno 10.04.21 12:51:

Správně-odborník

kimbert*

Zdravím,

A pokud by se namontoval filtr s automatickým proplachem,tak by to to bylo vhodné řešení?Např. upravvodu.cz/... ,nebo filtry-filtrace.cz/... .Používám studnu na zalévání zahrady a wc ,které se mi zanáší.

hodnocení

0x
No takhle.., nám to jistě nevadí.
Jestli to vadí vašemu vodovodnímu rozvodu, to nevíme, protože je otázka, co ten filtr má filtrovat. A to jste nám tak nějak nenapsal.

gargamel*
hodnocení

To jsem to napsal tak nesrozumitelně? Filtr filtruje vodu ze studny, pitnou. Rozvodu to nevadí, před ním je umístěn. Ovšem do tlakové nádoby jde voda mimo filtr, rovnou ze studny.
Filtrů je mnoho typů, nejen pro mechanickou filtraci.
Pokud voda je mechanicky běžně znečištěná, tak Vám tlaková nádoba (potažmo celá domácí vodárna) odejde dřív, než se stačí poškodit nečistotami.
Při standardně čisté vodě bych si z toho nedělal hlavu.
Jen Vy ale víte, jak často filtr musíte čistit či měnit vložku.

hodnocení

0x

Ani se nemusíte ptát. Pokud máte často zanesený pískem, potom filtr ihned ve studni. Potrubí nemusí mít ideální průběh a bude se pískem zanášet (v ohybech, průhybech). Nemluvě o usazování v expenzní nádobě, kam by se nečistoty vůbec neměli dostávat, jak uvádí každý výrobce, neb se zmenšuje objem vaku a snižuje efektivnost vyrovnávání tlaku + snižuje životnost vaku nepatřičnou zátěží.

gargamel*
hodnocení

No, tak teď zas nevím, když každý tvrdíte něco jiného *smich* Filtr se samozřejmě čistí. To má tak brutální odpor, že by přetlačil čerpadlo?
lamela*

Určitě existuje předsazený filtr na vodu,který asi můžete namontovat na sání.Já jenom , že jsem za svou praxi viděl několk zničených čerpadel.Pokud tam máte písek,upravte výšku sání ve studni nebo vrtu . Následující odstavec jsem jen zkopíroval a přikládám...

Instalace a montáž filtrů na hlavní přívod vody

Při instalaci je třeba dbát, aby všechna filtrační zařízení byla instalována v krytém prostředí (místnosti). Nesmí být vystavena mrazu a extrémně vysokým teplotám. Z důvodu zamezení tvorby vodních řas nesmí být filtrační zařízení s průhlednou nádobou vystaveno slunečnímu záření. Není-li jiná možnost, je nutno použít nádobu z neprůhledného materiálu. Zařízení je zakázáno instalovat na přímý vstup (sání) vodních čerpadel a před tlakovou nádobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]