Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ochránit dřevěné schody proti vlhkosti?

Od: barta odpovědí: 7 změna:

Zdravím kutily i odborníky.

Potřeboval bych prosím, jak jinak, radu či názor. Stavím schody na půdu. Schodnice, stupně i podstupně dřevěné (buk), vzájemně budou slepené polyuretanovým lepidlem na dřevo a posichrované z nepohledové strany šroubovanýma konzolkama. O co mi jde.. Pod těmi budoucími schody se nachází již ničím nekrytý vstup do sklepa (viz náčrtek), který je celkem vlhký a v zimě samozřejmě z něj jde i chlad (ve sklepě je malé okénko).

Mé otázky zní: 1. Mám nějak řešit odvětrávání sklepa? Mám obavu, aby vlhko nezničilo vstupní dřevěné dveře do sklepa a hlavně schody. Taky mě napadlo, že bych konstrukci schodů proti vlhkosti zespodu izoloval, něco ve stylu izolace střešní konstrukce (parozábrana, možná nějaká tepelná izolace,...). 2. Čím natřít/jak ošetřit materiál schodů, aby případné (či spíše jisté) vlhko vydržel? Nějaký olej, vosk, lak? Momentálně mám vše okolo (zárubně a dveře z masivu) natřeno Balakrylem Dixol ořech, tak bych rád, aby to mělo stejnou či podobnou fazónu..

Děkuji. Bárta

Jak ochránit dřevěné schody proti vlhkosti?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Především řešte nejprve vlhkost stavby - sklepa a pak si natírejte schody čím chcete, třeba i Balakrylem. Dřevo vždy reaguje na nadměrnou vlhkost a její výkyvy. Pokud zajistíte v prostorách vlhkost do max 60%, tak se není o čem bavit

anonymni357

To je vyborny napad,snizit vlhkost VE SKLEPE,kde vubec nevadi,nejlepe asi jeho odstranenim a vybudovanim noveho bez vlhkosti.To vse POD domem a jen proto,aby ochranil par schodu!

barta
hodnocení

Tak sklep určitě nejsem schopen od vlhkosti odizolovat. Během např. větších dešťů skrz kamenné zdi stékájí čůrky vody a z podlahy vyvěrá pramen *zmateny*, vše odčerpává čerpadlo z malé jímky. Pomohlo by odizolovat ty schody nějakou fólií?

asd1
hodnocení

0x

Buk ti shnije. Do vlhka jedině dubový.. Napustit olejem nebo voskem... Fólie NE to by shnilo dvakrát rychleji..

barta
hodnocení

To zní rozumně. Bohužel, ten buk už mám doma *zed*

Něco jsem syšel o přípravku (voskovém oleji) Osmo, ale je tedy pekelně drahý.

B.

st
hodnocení

0x
Do sklepa, kde je vlhko by bylo lepší udělat schody z betonu, nebo kamene.
barta
hodnocení

Ty schody řeším na půdu, je to v úvodní otázce. B.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]