Ahoj všem Mám byt vytápěný krbovými kamny Prity K2 napojený do radiátorů v bytě přes výměník. Byt jsem kupoval již v tomto napojeným stavu. Bývalá majitelka mi zdělila že ji to vše zapojoval známý a od sousedů vím že i normálně topila. Má otázka je : momentálně řeším vložkování a frezovani komínů - kominik mi řekl že není problém vzhledem k tomu že bydlím v nejvišším patře frezovat a vložkovat pouze od střechy (začátku komínů) jenom ke mně do bytu. Co ten zbytek co vede až k sklepů? Nevadí to? Tenhle komín využívám jenom já. A druhá otázka : známý co to dělal bývalý majitelce tak udělal expanzčni nádobu na půdě ale místo expanzční nádoby ji tam dal kýbl? Já vím je to směšný ale já tomu ani trochu nerozumím a proto se ptám tady. Děkuji za odpovědi.
Proc vlozkovat puvodni komin na pevna paliva? Expanzka muse byt napr. 20 l sud na vodu s vikem pro omezeni odparovani a trubickou pro vyrovnani tlaku. Privod dnem.
ah*
Kominik mi řekl že vlozkovat musím a frezovat,, jak říkám já tomu moc nerozumím.
asd1
Může si přihazovat kšeft za vložkování... Pokud jsou pochybnosti tam vem jinýho kominíka na kontrolu, a neříkej mu že tam už byl jinej a chce vložkovat - můžou se navzájem podržet...
Nebo si nastuduj noty pro revizi komína a koukni se sám - nesmí být rozsypaný nebo vypadlý cihly, vysypaný spáry mezi cihlama nebo popraskaný těleso komína. Obvykle je nejhorší stav nahoře nebo těsně pod střechou (pokud je vršek novější a to níž se nechalo staré) = vylez na střechu a koukni do komína... Pokud to je špatný, tak se ani tak nemusí vložkovat ale jde to přespárovat nebo rozebrat a udělat nový vršek..
Pokud je komín v dobrém stavu tak vložkovat nemusíš.
Otevřená expanzka - stačí cokoliv co nedělá louži na půdě a nesype se do toho prach. Hlavní problém je možnost zamrznutí, pokkud je tak je dobrý mít u kamen pojistný ventil.. Hodí se i přepad + odtok kdy při dopouštění expanzka přeteče. Dnes se všude dávaj uzavřený, ale otevřená vůbec není špatná - stálý nízký tlak = vyšší životnost výměníku, nepraská membrána protože tam neni apod.
Ten kominík bude dělat revizi, pokud ano tak se řiďte jeho doporucením. V radiátorech a potrubí máte vodu kterou když ohřejete tak zvětší objem, expanska je aby ten zvětšený objem pojmula, dále plní také funkci bezpečnostní při přetopení kotle. Na půdě expansku musíte mít zabezpečenou proti zamrznutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.