Nejste přihlášen/a.
Mám na půdě ve skořápce usušené vlašské ořechy a tedˇje dám je do suchého sklepa, kde je chladno. Pak bych je zavařila.Ty naplněné skleničky se dají do hrnce s vodou a musí být potopené? Nebo stačí té vody jen trochu? Je to spolehlivé i v té mikrovlnce, jak dlouho? otevřené a pak rychle zavíčkovat?
Díky
No to by mne fakt nenapadlo že by si někdo myslel, že je chci zavařit ve skořápce...:?!
Ptala jsem se na množství vody v hrnci
@Rybicka > budete se divit, ale jde to. Zelené (nedozrálé) ořechy se ponechají v zeleném obalu, nějakou dobu se namáčejí ve vodě (ořechy ztmavnou) a nakonec se s vodou a cukrem (lze i trochu okyselit) uvaří ořechový kompot , který lze sníst hned nebo zavařit. (Recept byl od manželovy babičky.)
Jen už si nepamatuju, jak dlouho se ořechy musely máčet > snad 40 dnů.
Rybičko, já ořechy zavařuji v el.horkovzdušné troubě tak, že na plech dám 1 až 2 cm vody a na dno plechu s vodou dám utěrku. Při dosažení teploty trouby cca 200°C (s vloženým plechem s vodou a utěrkou) postavím na plech uzavřené sklenice s ořechy. Po cca 10 minutách jsou víčka přichycena a je hotovo.
Zavařování ořechů ve vodě v zavařovacím hrnci bych vám nedoporučovala. Zkoušela jsem to sice jen jedenkrát, ale výsledek byl tristní, ořechy se mi totiž úplně v těch sklenicích uvařily (ten tuk z nich tekl až na dno sklenic) a to byly ty sklenice v té ne úplně vřelé vodě asi 15 minut. Navíc musíte počítat se zatížením sklenic s ořechy, protože ač plné ořechů, budou mít tendenci plavat.
Vedle zasterilování ořechů tzv. na sucho, ač s tou trochou vody na dně v troubě, je velmi dobrá volba k jejich uchování, jak píše rádce výše, dát je do mrazáku. Přeji vám úspěch a spokojenost s výsledkem své práce.
Znam jeste dva zpusoby.
Houby ,myslim ze orechy by sly take,dam v otevrenych sroubovacich zavarovacich sklenicich na kratkou chvili,pod stalym dohledem do mikrovlnky na max. tak dlouho,dokud neucitim vyraznou vuni.Potom co nejrychleji zavickuji.Vzdy je tam nejaka vlhkost,ktera premenou na paru vatesni vzduch.U orechu bych mozna mililitr vody dodal,nevim.
Take existuje tzv nemecky,u nas vetsinou neznamy zpusob.Je potreba nadoba,na kterou lze pripojit hadicku,treba stara cajova konvice.Vicko naplnene sklenice se na jedne strane nadzvedne tak,aby se hadickou dala naplnit parou.Chvilku se necha proudit para,aby se castecne vyplnila parou sklenice, a rychle se utahne vicko.Timto zpusobem,ktery vlastne obsah priliz neprehreje je mozne uchovat i ruzne zbyle potraviny,jako uzeniny a pod.Sklenice je lepe ulozit do chladu a mrazak muze splasknout.
Jeste na konec te hadicky je dobre dat kolinko 90 st,aba se para nasmerovala dolu do sklenice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.