Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komin/šachta zasypání polyšem teplá voda

Od: jana222® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Rekonstrujeme spodní byt včetně rozvodů vody.Při té příležitosti a v jednom bordelu se natáhla do horního bytu do jedné místnosti trubka s teplou vodou.Vedeno je to až ze sklepa v jednom z průduchu komína.Komín nikdy nepoužíván,ubourán pod střechou,zaslepenej.

Trubka v šachtě je obalena Tubexem 22mm.Abych trochu prodloužil zchladnutí vody v trubce (vím že vychladne i tak a cirkulaci nechci) mám v plánu ještě vysypat šachtičku cca 5 metru drceným polystyrenem.

Můžu se zeptat myslíte že to má smysl a doba ochlazování spolu s tubexem se ještě prodlouží?

A druhou otázečku čím se balí na plastových rozvodech kolena spoje atd..Dělá se to taky z tubexu jsme koukal to mi moc nejde...plstěné omotávky prý nemají význam.Mužu koupit třeba skelnout vatu a dobalit kolínka spoje vatou a přetáhnout stavební folií?

Děkuju za rady a doporučení.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Doba ochladnutia sa predĺži. Či to však bude citeľné aj bez použitia stopiek a teplomeru, neviem...
Kolená sa obaľujú tiež izoláciou. Z tubexu o dimenziu väčšieho ako potrubie si (za pomoci pokosnice) narežte a zlepte kolená. Lepiť môžete chemoprénom. Následne ho pozdĺžne narežte a navlečte na hotové potrubie. K nemu ho tiež prilepte kombináciou chemoprénu a PVC pásky.
Druhá možnosť je omotať ich pásikom mirelonu alebo samolepiacou penovou páskou, ktorá sa používa po SDK profily alebo kontralate.
Napokon môžete použiť aj tú plsť, vatu, polyuretánovú penu. Okrem izolácie má zabalenie ešte jeden význam. Pri zabetónovaní umožňuje potrubiu dilatovať. Značne tým znížite riziko, že by prasklo a začalo tiecť.

hodnocení

0x

Zasypání polystyrenem už nic výrazně nevylepší ani těch pár izolovaných kolínek.Vůbec bych to neřešil

hodnocení

díky oběma za odpovědi.

Aha tak co ted...A co si vybrat.To jsou situace

Někde píšou jak se neizoluje vše včetně aramatur poctivě že to ztrácí smysl.A vy mi píšete že je to uplně jedno.Ale samozřejmě to respektuju a třeba máte pravdu.

Já si jen selským a hloupým rozumem myslím když tu šachtičku vysypu ještě polysterenem že tam musí být teplo větší a tím pádem to vychladnutí delší i když asi je fakt že zanedbatelné.Ale určitě tam rozdíl být musí proti tomu když tu trubku nechám holou.

Fakt nevím jestli se s tím babrat dál nebo ne.

max*
Vyberte variantu 2.
Vubec to nereste. Plast izoluje sam dostatecne. Drive to bylo v kovu, to chladlo mnohem rychleji. Mimochodem polysterenove kulicky casem degraduji, proc si chcete domek zbytecne zamorovat vice? To nikdy nepochopim.

Polystyren degraduje je a pouze působením tepla na cca70°C . vlivem počasí pak minimálně .Pokud je v konstrukci nedegraduje vůbec-teda pokud na něj nepůsobí teplota 70°+

anonymni357

Vas selsky rozum ma samozrejme pravdu,lepsi to bude zcela jiste.Zalezi na vice vecech,pro priklad,jak je ta trubka daleko od steny.Oni vubec nevedi o kolik to bude lepsi,stejne jako vy ,pouze spekuluji.Je tedy otazka jak velky vliv,jestli to bude ekonomicky zajimave,ale treba i o spotrebe vody,kdy na teplou nebudete muset tolik odtacet.Zalezi na tom za jak dlouho budete chtit podruhe teplou.Take nebude potreba resit ta kolinka,jen bych to zasypal.

Uvnitr kominu nic degradovat nebude,to je dlouhodoby mytus.Ja bych ale na vasem miste uvazoval o perlitu,je jemnejsi a nehorlavy,ale jeste bych to zkonzultoval,nejsem stavar.

Na zaver zbytecna poznamka,ale ja bych v pripade komina myslel na zadni vratka a jiz zbudovany komin nevratne nelikvidoval!

hodnocení

@anonymní357 "

Děkuju za názor.Uvažuju podobně jako bez výpočtů a propočtů.

Izolování kolínek jsem myslel ve sklepě tam nemám nic hotového do toho se ted jdu dát.Ponavlíkat tubex to je dáno to udělám a kolínka nevím někdo píše jo někdo zbytečnost.

Ta jedna trubka nahoru vedená v šachtě to je jiná kapitola..To je samozřejmě nejdelší a tím pádem "nejproblematičtější"usek.Jak jsem psal trubka už je v tubexu já to chci je vylepšit tím zásypem.Samozřejmě je mi jsasný že když nikdo 2 hodiny neodpustí že to vbude ledový jak psí čumák.Ale uživatel Miso mi nahlodal kde ve starším příspěvku poradte.cz/...

uvádí že se poctivým izolováním dostal z 15 min na cca 1 hodiny a to už je ok.

No ok uvidím díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]