Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzký pásek obkladu 2 cm - ano/ne?

Od: iskfp* odpovědí: 13 změna:

Mám koupelnu navrženou architektkou, ale zdá se, že neprovedla moc dobrou práci. Až teď jsem zjistil, že by bylo dobré si vypracovat kladečský plán a moc mi to nevychází.

Mezi WC a vanou mám postavenou příčku ze sádrokartonu. Za WC tím vznikl prostor 83 cm, který chci obložit. Mám nakonec trochu jiné obkladačky než ve vizualizaci ( rako.cz/... - mají rozměr 20 x 40 cm. Co ty přebývající 2-3 cm? Má smysl řezat obkladačku na tak úzký pásek?

Nutno říct, že instalatér mi WC neumístil přesně doprostřed , od SDK příčky je osa 40 cm, na druhou stranu k Ytongové příčce je to 43 cm.

Úzký pásek obkladu 2 cm - ano/ne?
Úzký pásek obkladu 2 cm - ano/ne? #2
Úzký pásek obkladu 2 cm - ano/ne? #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

7x

Čelní stěnu WC bych začal obkádat tak, aby celá dlaždice byla uprostřed mísy (nikoli uprostřed místnosti). Vyhnete se malým dořezům a částečně zamaskujete nesouměrné umístění mísy ve výklenku.

Úzký pásek obkladu 2 cm - ano/ne? #4
iskfp*
hodnocení

Tohle je fajn nápad. Akorát mi vznikne spousta odpadu (napravo dám 23 cm a 17 cm můžu vyhodit :( )

Bohužel další neštěstí jsou ta revizní dvířka 60 x 60, které jsou určené pro kachličky 30 x 60 nebo 20 x 60. Budu muset podle toho kachličky nařezat a tu spáru přiznat taky. Když budou ty dvě spáry blízko sebe, tak to asi nebude vypadat hezky.

Zkusím ten kladečský plán nakreslit a uvidím jak to vyjde :)

hop®

Odřezky možná půjdou využít na boční stěny WC, nevím, jaká je hloubka výklenku.

Mimochodem, my při panelákových rekonstrukcích většinou "přiznáme" vestavnou konstrukci, ve výšce cca 110cm vznikne nad mísou odkládací polička, nad ní vyjde jedna řada obkladu a revizní dvířka už bývají bez obkladu, a nevypadá to zle. Ale na to už je u vás teď pozdě...

iskfp*
hodnocení

Tahle dvířka byl trochu (můj) zbrklý nápad, koupil jsem je bez patřičných znalostí. Přiznané dvířka v sádrokartonu by vypadala dobře. Předělávat to nebudu, to se tomu už radši přizpůsobím. Bohužel budu muset i seříznout obklad zespodu, aby to vyšlo (jsou asi ve výšce 138 cm).

Však kúpte jedno balenie 20x60 a dajte to tam od zeme až po vrch.

hodnocení

0x

Co třeba trošku zvětšit spáry tak, abyste se zbavil toho prázdného proužku. Nevím, jak úzké se prodávají listely, asi nejménš 4 cm, to by vám nepomohlo.

hodnocení

0x

Zatím se mi nedostala do rukou vizualizace, podle které bych ve skutečnosti obkládal, vždy byly zmršené... Na té vaší je zmršená i podlaha. Obkládejte podle Hopa, bude to daleko hezčí, úzké pásky jsou hnus. Mmchdm, šířka 83cm, to je také od té architektky? Projde to kolaudací, pokud tedy bude?

Maky,tři spáry aby pokryly tři centimetry? To neklapne...

iskfp*
hodnocení

Kolaudaci dělat nebudu, je to rekonstrukce panelákové koupelny. Těch 83 cm není taková hrůza, instalatér mi řekl, že norma na WC je 80 cm.

Ale máte pravdu, kdybych to dělal znovu, asi bych radši zmenšil vanu a zvětšil tenhle prostor na 90 cm.

max*
hodnocení

0x
A proc to neni oblozene az do stropu?
Chapu drive, kdyz nebyla dlazba k sehnani, ale dnes? Ne tech par metru Vas to nezabije a nemusite resit vlhost na zdi a udrzba je pak vzdy snazsi.
zaseja

Jak souvisí sehnání DLAŽBY s obložením zdi ke stropu, zdi se většinou obkládají OBKLADEM

re4zon
@zaseja nehraj si na chytraka a neslovickar. Ja mam treba vsechny koupelny, wc i stenu v garazi oblozene dlazbou.
max*
zaseja Dobre, dlazdice, obkkady.
Jedno cim si to oblozi, v Nemecku treba casto delaji oblezeni ke stropu jednim kusem, to asi taky dlazdicka nebude.
Jen se divam na tu vizualizaci a konci to kousek nad zachodem, to vymysli bytovy architekt? No potes koste. Na fakultu architektury jsem dochazel se spoluzaky kreslit drive, nez jsi cvrnkal kulicky.
iskfp*
hodnocení

Vím co myslíte, říká se tomu velkoformátové obklady. Ale je to docela drahá záležitost a žádný jsem nevybral.

S těmi obklady až po strop, to je věc vkusu, mně se to třeba nelíbí. Dnes se ani nemusí obkládat všechny zdi ohrožené vlhkostí - místo obkladů se často používají voděodolné nátěry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak řezat obklady

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]