Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová zásuvka na 380V, 5. kolík

Od: aloisb® odpovědí: 96 změna:

Dostal jsem od syna prodlužovací kabel na bubnu, kde jsou normální zásuvky na 220 v, ale ta třífázova 16 A má 5 kolíků oproti staršímu typu, který má jen 4 kolíky. K čemu je tam ten 5. kolík a jak se má zapojit, když mám všechny kabely 4 - žílové (zelený + 3 fáze)? To zase nějaký výmysl EU? Budu muset koupit 1 zásuvku 16 A na redukci ze staré ploché 16 A na novou 16 A, kam zastrčím ten kabel z bubnu a 1 vidlici nového typu (aby šla do toho bubnu) k 3- fázovému kalovému čerpadlu, kterým čerpám vodu z potoka a kde je plochá starého typu 16 A. Kde bych to na Internetu levně nakoupil?

doplněno 04.04.21 19:34:

Chtěl bych použít tuto zásuvku :

e1.cz/...

a tuto vidlici :

e1.cz/...

96 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ano, ta zlá EU chce, abychom měli bezpečnější elektroinstalace. Hamba jim!
Motor se dá připojit i na pětikolík, prostě se vynechá N. V žádném případě se nesmí vynechat ochranný (žlutozelený) PE, lidově zem!
Nesmíte z toho pak ale zapojit žádné jednofázové zařízení, protože ty se bez nuly neobejdou.
hodnocení

Tak teď jsi mi zamotal trochu hlavu. Nevím, kde mám vzít v mém rozvodu 400 V tolik vodičů? Vždyť tam mám jen nulák a 3 fázové vodiče ! Kde vezmu ten slavný PE? Ten jsem neměl ani když jsem měl připojenou míchačku a to kalové čerpadlo také má jen plochou vidlici se 4 kontakty. Jak je to možné, že to všechno celá léta bezpečně jelo?

111®
hodnocení

4x

hele s tvým přístupem a vědomostmi to zadej elektrikáři...a zůstaň živ...když budeme radit dál stejně to dodrbeš a na vině budeme my..

doplněno 04.04.21 20:06:

takže já končím a ADMIN ba to měl smazat komplet

hodnocení

To 111 : Kdo se bojí, sedí v koutě. Přece musí existovat způsob, jak zapojit 5 - kolíkovou zásuvku do rozvodu 3f + 0.

111®

já elektru rozumím , ano existuje...ale pro znalé... ale ty to sprasíš už proto že je ti líno se podívat kam který kabel v čerpadle vlastně vede a to bych se já tedy podíval kdybych to měl dělat...pak by jsi neměl takový kecy jako že nebude zapojena zem ale N ano...

hodnocení

Když jsi tak znalý, tak musíš vědět, jak v továrně zapojili kalové čerpadlo kabelem 3 + 0 podle starých předpisů. Nikdo s tím nic nedělal, je to originální. Musí se podle Tebe něco v čerpadle přepojit, když se u něho vymění 4 - kolíková plochá zástrčka za kulatou 5 - kolíkovou? Já se domnívám, že nikoliv !

111®

když je to z fabriky zapojený tak tam jdou 3f ale určitě ten čtvrtej není 0

hodnocení

Musel jsem se podívat do další diskuze : diskuse.elektrika.cz/...

Tam jsem se dozvěděl, že u motorů s pětikolíkem je přechodka z kabelu 3 + 0 nebezpečná, ale u motorů, které 0 nemají ( a to je právě moje kalové čerpadlo) se to dá udělat tak, že se 0 připojí na PE. Je to tak dobře?

Tá 0 nie je v tomto prípade pracovný vodič, ale ochranný. Ak potrebujete vymeniť zástrčku “samca” na pohyblivom prívode “šnúre” k čerpadlu, zapojte ZŽ na kolík PE. Kolík N nechajte nezapojený.
Ak potrebujete zapojiť predlžovací bubon na ktorom sú zásuvky 230 V aj 3F 400 V, tam už je naozaj potrebná 5 vodičov. Ten piaty je modrý N a je využitý práve v tých 1F zásuvkách na bubne ako stredný pracovný vodič. Zamniace kolíky sú zapojené extra na PE/ZŽ ochranný vodič. Nechajte si od elektrikára domontovať na stenu 5 kolíkovú zásuvku “samicu”.
Do zapojenia bubnu ako výrobku nijak nezasahujte. Vy si to síce pamätať môžte, ako je to “sprasené”, ale za 10 rokov skončíte v nemocnici na pár dní s prostatou, znovu si ho požičia syn a ak ho to zabije, zbytočne sa budete hrýzť do pier.
hodnocení

To miso : Děkuji za snahu mi pomoci. Stále mi však nikdo nevysvětlil, co by se stalo, kdybych v té 5- dutinkové zásuvce připojené 4 - žílovým kabelem proklemoval 0 s PE (zemí). Vždyť na rozvaděči se 0 přizemňuje.

Čo sa stane, to neviem, dnes mám zahmlenú krištáľovú guľu. Čo hrozí, to samozrejme vieme. V prípade poruchy “upadnutie nuly” hrozí výskyt nebezpečného napätia na kostre. Musíte rozlíšiť pevne zabudované okruhy v niekdajšej sústave TN-C a pohyblivé prívody. U nich proste musíte reálne počítať s tým, že môže dôjsť k ich porušeniu. Skracovali ste už zlomený kábel na ručnom náradí? Vietor buchne plechovými vrátami garáže, žvejknú predlžovačku, vodič sa preruší, gumená izolácia to vydrží, ani si toho nevšimnete...
Všimnite si, že aj staré 1- fázové predlžovačky či flexošnúry spotrebičov sú z troch vodičov - pracovnú “nulu” a ochranný sú samostatne.

hodnocení

3x

Redukce z 5koliku na 4kolik zasuvku. dek.cz/... Vy mate jeste stare ploche zasuvky 400V? To si radej predelejte vse na nove zasuvky, at je to dle normy a kompaktibilni...

hodnocení

Já potřebuji zastrčit tu 5- kolíkovou vidlici z toho nového prodlužováku na bubnu do stejné zásuvky, která bude připojena pouze na 4 - žilový kabel, takže ta "zem" tam zapojena nebude. Redukci provedu kouskem kabelu, kde na jednom konci bude stará plochá vidlice 16 A (4 žíly) a na druhém už ta nová 5-kolíková zásuvka. Na kabel čerpadla musím dát už také novou 5-kolíkovou vidlici, aby šla zasunout do zásuvky toho nového bubnu.

Chcete rict, ze nebude zapojen nulovy vodic N a zemnici vodic Pe zapojen bude?

hodnocení

Nulový vodič samozřejmě zapojen bude ! Pouze "zem" (5. kolík) zapojen nebude.

111®

myslím že se chce usmrtit tak bych raději neradil.. do pr**** to se nemlžeš podívat jak je to čerpadlo zapojeno uvnitř? a koupit novou odpovídající vidlici?

hodnocení

Proč bych se měl dívat, jak je čerpadlo zapojeno uvnitř? Vždyť 30 let jede na starou plochou vidlici 16 A, kde je jen nulák a 3 fáze ! Tak snad se dá zapojit na novou 5 - kolíkovou vidlici, kde nebude zapojena ta "zem".

Zem tam právě zapojena bude, ta tam bezpodnínečně kvůli bezpečnosti být musí. Naopak čerpadlo nepotřebuje nulu.

111®

dívat právě proto jak napsal @mikihans: a proto že o tom víš kulový ...

hodnocení

A co když v té 5 - kolíkové zásuvce na té redukci propojím nulák s tou dutinkou určenou pro PE ? Vodič v kabelu bude mít jak nulák, tak PE a budu moci zapojit jak motor, který nulák nemá, ale má PE, tak jednofázové zásuvky, které nulák mít musí. Vždyť pokud vím, tak se nulák v rozvaděči stejně přizemňuje.*palec*

hodnocení

2x

3x fáze,nulák, zem. Přechodku buď vyrobí soused elektrikář, nebo některé typy se dají přímo koupit v prodejnách s elektromateriálem

Levně na internetu - osobně mám do nejbližší speciálky 10 kilometrů a ceny oproti internetovým obchodům mají podstatně nižší,navíc jsou schopni s některýma věcma poradit

hodnocení

Musí ta "zem" být zapojena? U těch starších typů nebyla a já bez ní už čerpám vodu přes 30 let.:-D

Ale bola. Už podľa “komunistických” noriem to bol na 3f pohyblivom prívode ochranný vodič. Pripája sa na kostru a nie je pracovný. Čo tam často nebolo bol stredný pracovný vodič, pretože pre 3f motory na združené napätie 3x400 (3x380) V nebol a nie je potrebný.
hodnocení

Tohle pokládám za solidní odpověď. Uvědomil jsem si, že jsem nerozlišoval nulový vodič a ochranný vodič (PE), který staré rozvody neměly. Předpokládám, že ten soused elektrikář by u té přechodky pravděpodobně propojil v 5 - kolíkové zásuvce nulák s PE. To ale umím také.*jasne*

hodnocení

2x

Aloisb@ alias AVoříšek, máte vyřešeno? Profíci posvětili vámi požadované řešení problému propojením PE a N?

Jediné správné řešení pro tazatele je zřídit v domě novou pětikolíkovou zásuvku 16A/400V zapojenou přes proudový chránič a na ní připojovat onu novou prodlužovací šňůru. Pak bude její použití bezpečné a v souladu s požadavky norem. Při použití ve venkovním prostředí a se spotřebiči jako je kalové čerpadlo, je každé jiné řešení velice nebezpečný hazard.

hodnocení

To : nick nonek - Tak sis zahackroval a jsi spokojený?

hodnocení

2x

Tazatel má asi něco podobného, určeno pro TN-S a chce to použít pro starou instalaci v domě TN-C...a je tu jeho problém, jak zapojit...

111®
06.04.21 19:34

přesně...

hodnocení

Ano, přesně tuhle prodlužovačku mi syn koupil.

ladis*

Tak to je jasny, syn chce dedit. Tuto prodluzovacku NESMITE zapojovat do 4 polove bakelitove zasuvky pres redukci.

Ta nelegalni redukce se prodava snad pouze k elektroautum, protoze stejne v aute je chranic a na "dobijecim kabelu" k elektroautu je chranic. Mela by byt oznacena "pouze k autu".

kadylo
hodnocení

2x

Je to marný,

je to marný,

je to marný.

Když jsem to vše přečetl, tak jsem omdlel.

kare
hodnocení

0x
hodnocení

Když je čerpadlo v chodu, tak do vody nikdy nelezu.Nejprve vytáhnu vidlici ze zásuvky a teprve potom jdu odpojovat hadici a čerpadlo tahám z potoka.

lll
To jste na sebe hodnej že do toho potoka pod fází vy nelezete, zajistěte prosím ale také aby se tam v inkriminovanou dobu nešel napít sousedův nebo váš nebo jakýkoliv jiný pes, a žádné dítě ani dospělý!
Aby vás vaše lehkomyslnost nemrzela do konce života!
anonymni357

Ano ted si vzpominam,ze v dobach,kdy byly jen ctyri draty,byly brehy potoku posete mrtvolami psu a neposednych deti!

hodnocení

Potok pod fází být nemůže, to by mi fázovka na kostře toho čerpadla musela svítit !

hodnocení

0x

Tak tohle začíná být větší sranda, než můj boj s cirkulou. Když Vám jako ilustrace nestačil odkaz na ponorku v rybníku, zkuste počíst toto. Já si radši dal říct a překopal to celé, ty tři šlehy mi stačily...*smich*

hodnocení

0x

Cielom nie je konzervovat sucasny stav s vacsim rizikom urazu / smrti, cielom by malo byt zvysovanie bezpecnosti instalacie a teda :

3 fazove privody / predlzovacky zasadne 5 zilove, vsade 5 polove zasuvky a zastrcky

Instalovat chranic v rozvadzaci + zrusit stare ploche trojfazove zasuvky a zabudnu na vyrobu "redukcie".

Ak nieco ten chranic vypne, na vine nie je zla EU ani chranic, na vine je prasacky zapojeny spotrebic alebo nejaka zivot ohrozujuca zavada.

hodnocení

Pokud bych měl zabudnúť na výrobu redukcie, tak mohu ten buben s prodlužovačkou rovnou prodat, protože předělávat rozvaděč a všechny zásuvky a vidlice je pro mne neúnosné.

hodnocení

0x

Lojzo, já vám radu nedám,těch tu máte už dost ale stejně si to asi zapojíte po svojem,jenom mě prosím řekněte kde je ten potok-já mám své psi rád.

hodnocení

Já mám psy také rád, ale k potoku chodí pít jen můj kocour a ten má 7 životů.*smich*

hodnocení

Tak milí rádcové elektroodborníci, abste neměli obavy o můj a kocourův život, tak jsem zašel za sousedem, který je revizní technik elektro, má i licenci na odplombování elektroměru od ČEZu a ten mi vyrobil přechodku z ploché 4 - pólové vidlice na novou 5 - pólovou zásuvku. Použil k tomu 5 -žílový kabel a spojil při tom ve vidlici vodiče N a PE. Řekl, že pokud nemám proudový chránič, tak to ničemu nevadí, jen předpisům.*ua*Tak budu moci využívat všechny zásuvky v tom prodlužovacím bubnu.

Pokiaľ by ste ten susedov vynález zapojili vždy do pevnej zásuvky na stene, v podstate sa nič až tak nedeje. Problém je v tom, že sa to dá “šikovne” zapojiť na 4-žilový predlžovací kábel...
Keď už máte takého super suseda, prekecajte ho, nech Vám radšej pridá 5-kolíkovú zásuvku na stenu.
hodnocení

To miso : A jaký je rozdíl mezi 4 -žílovou zásuvkou přišroubovanou na stěně a identickou zásuvkou přišroubovanou na konci prodlužovacího kabelu na dřevěném prkénku?*zmateny*

Rozdíl je velký. V prodlužovací přívodu nesmi být vodič PEN, ve zdi ano. V prodlužce je totiž mnohem větší riziko jeho přerušení a potom se určitá zařízení stávají při dotyku životu nebezpečná.
Zásuvka určená pro pevnou instalaci se nesmí používat na pohyblivých přívodech protože nemá zajištění proti vytržení kabelu ale jen vývodku aby se dovnitř nedostal prach a voda.
hodnocení

Tak já mám na 3 - fázové prodlužovačce starý typ 4 - pólové zásuvky určené pro pevný rozvod, která je přišroubovaná na dřevěné prkénko, už přes 30 let a připojoval jsem na ní jak kalové čerpadlo, tak cirkulárku - a bez problémů. Faktem je, že kabel navinutý na to prkénko jsem nikdy nerozvinul úplně do konce, takže ta průchodka nebyla namáhána na tah a kabel se nemohl vytrhnout. Právě pro ulehčení manipulace s těžkým klubkem měděného kabelu při navíjení na to prkénko, mi syn zakoupil ten prodlužovací buben. Ta plochá 4- pólová vidlice té přechodky, kde jsou spojeny vodiče N a PE má příložku, která chrání kabel proti vytržení, takže přerušení spojení těchto vodičů nehrozí.

Dříve prodlužky s prknem na konci dělaly všichni protože tovární výrobek byl nedostatkovým zbožím a byl drahý.
Při zapojování pohyblivého přívodu do zásuvky či vydlice musí být ochranný vodič o třetinu delší oproti pracovním aby při případném vytržení kabelu se urval jako poslední.
hodnocení

To : ra20z : Přesně tak mi to udělal ten soused elektrikář v té kulaté 5 - pólové zásuvce (PE vodič delší).

hodnocení

To mikihans : říkáš, že v prodlužovačce nesmí být vodič PEN, ale ve zdi být může. Ale já v té prodlužovačce nebudu mít vodič PEN, protože je 5 -žílová ( 3 fáze + N + PE). Tak kde je problém?

111®
hodnocení

0x

aspoň že to udělal odborník, ale to jsi mohla zajít už včera...

hodnocení

0x

Vymente všetky 5-kolikové zásuvky za 4-kolíkové,na kábli použijete len 4 žili a v bubnu zásukach na 220 V prepojíte nulovaciu dierku s zo zemiacím kolíkom. Zjednodušenie povedané,že to prerobíte podľa starej normy. pokiaľ si na to netrúfate,tak to si dajte prerobiť elektrikárovi.

doplněno 06.04.21 10:51:

Dobre,tak mi láskavo vysvetlite,že ako fungovali antoníčky po stavbách v minulosti,keď ešte nebol 5 žílový rozvod a norma TN-S? Alebo my vysvetlite prečo by to nemohol po výmene zásuviek prerobiť na toto : : murat.sk/...

06.04.21 00:00
Nie
Ani podle dříve platných norem nemohl být v pohyblivých přívodech PEN vodič, který má funkci pracovní a ochrannou, to jest ani na spotřebičích ani na prodlužovakách.
hodnocení

To ra20z : Ale vždyť ten kabel v té prodložovačce bude mít samostatný vodič N i PE, při čemž vodič N nebude ve vidlici kabelu pro čerpadlo zapojen. Vodič PE je zem a vodič N je nulák, který se v rozvaděčích přizemňuje. Tak kde je problém?

Rozdělení PEN vodiče musí být v pevné instalaci a ideálně místo rozdělení přizemnit. Ze zásuvky musí jít samostatný N vodič a samostatný ochranný vodič.
V rozvaděči se přizemňuje především ochranný vodič.
hodnocení

To : ra20z : Té elektřině je to kupodivu jedno, kde se rozdělí ten N na PE. U mne to bude už v té vidlici, co se zapojuje do pevné zásuvky ve zdi. Když budu patřičně opatrný a s prodlužkou budu slušně zacházet, tak by se nemělo nic stát.*uf*

ja1
hodnocení

0x

Dříve, ve čtyřpólových zásuvkách i vidlicích NIKDY NEBYL vodič PEN, ale PE. Že se používal jako PEN, bylo (s jednou výjimkou pro spotřebiče které potřebovaly k funkci střední vodič N..."do doby zavedení pětipólových zásuvek a vidlic"...) vždy špatně.

Nová zásuvka na 380V, 5. kolík
Nová zásuvka na 380V, 5. kolík #2
ja1

pardón - "do doby zavedení výroby pětipólových zásuvek a vidlic". A ta byla zavedena už hodně dávno. *hi*

ja1

Tady v knížce je označený jako PEN, ale už jsem o tom měl debatu na odborném fóru, a tam potvrdili že vodič ve čtyřpólové zásuvce byl vždy pouze PE - ochranný.

ladis*

V zásuvce ve zdi (ze strany do zdi) je ještě PEN :) Tam ho připojením nové 5P zásuvky rozdělíš a ven ze zásuvky už vede PE a N a L1, 2, 3 :))

hodnocení

To ladis : Takže moje přechodka funguje přesně jako zásuvka ve zdi !*palec*

hodnocení

Takže, jak řekl Palacký : Kdyby nebyl PE, tak bychom si ho museli vytvořit !*smich*

Vytvořit vlastní PE vodič je možné, stačí zakopat zemnič, z přívodu PEN vodič zapojit jen jako pracovní N a zapojit přes proudový chránič a máte s toho síť TT.

111®
hodnocení

0x

no a máme to objasněné i na elektrice.cz, nicméně tazatel je asi spokojen, páč to bylo ZADARA...ušetřené penízky schová na rakev...

hodnocení

Zadara to nebylo, zásuvka, kabel a práce mě stála 200 Kč.

ladis*
hodnocení

0x

Alois, pošli foto toho rozvaděče od syna.

Má vestavěné FÍčko?

Nejspíše by rozvaděč šlo snadno a levně upravit tak, aby to bylo podle normy a bezpečné. S tím, že pokud nemá Fíčko, tak ty 230V zásuvky musíte odpojit (má li to vyhovovat normě).

Úprava: na přívodní vodič prodlužky dáte bakelitovou hrušku z čerpadla (přičemž modrý vodič prodlužky nezapojíte, není ani kam do 4P hrušky - vidlice) a na kabel z čerpadla dáte sundanou 5P vidlici z prodlužky (pin N nebudete zapojovat, čerpadlo nepotřebuje N). Odpojit hlavně fáze z 230V zásuvek a je to i bezpečno. Fungovat to bude pouze pro 3F motory! Nic jiného do toho nesmíte připojovat.

Vida. Nic kupovat nemusíte. Ale měl byste to nechat udělat elektrikáře, protože evidentně nevíte, o co jde a proč.

111®

měl by ty zásuvky ještě odstranit , když už radíš takto , tak pořádně a otvory zaslepit...

hodnocení

Nevím, co je to Fíčko. Co kdybych používal ty 220 V zásuvky jen pro spotřebiče s dvojitou izolací? Jinak ten RT mi potvrdil, že spojením kontaktů N a PE v přechodce ze 4 kolíku na 5 kolík nehrozí žádné nebezpečí, pokud nemám proudový chránič a ten skutečně nemám. Také na přerušení spojení N a PE si dám velký pozor. Uvedené provedení přechodky je prý pouze proti předpisům. Víme všichni, že některé předpisy jsou papežštější než papež.*bzum*

hodnocení

To : ladis - podle Tvojí rady bych znehodnotil celou bubnovou prodlužovačku. Spojením N a PE budu moci používat i 220 V zásuvky, které budou mít nulu ! Foto té bubnové prodlužovačky je výše v jednom odkazu na link.

ladis*

Nesmiš za prodlužkou spojit N+PE :)

Nesmíš to takto udělat, jak to popisuješ, pokud to nezabije tebe, zabije to někoho v budoucnu.

Pokud ti to udělal soused elektrikář redukcí, jednoznačně se tě chce zbavit. Anebo to je IQtykve s 3 letým učňákem?

Velice snadno skončíš jak ti tři mrtví v rybníce! Nebudu vysvětlovat jak!

Buď to udělej jak jsem napsal já a pokud toho nejso schopen, protože jsi držgrešle, tak rovnou i spolu s odstraněním a zaslepením 230V zásuvek jak píše

111® 06.04.21 19:35

, a NEPIŠ HOVADINY, které až ty budeš už mrtvý, někdo zreprodukuje podle tvých nesmyslů!

To je fakt životu ohrožující věc, kterou zkrátka laikové nechápou!

Ps: Do těch 230V nic nezapojuj, rozhodně ne nic s větším příkonem!

ladis,

Ps: Do těch 230V nic nezapojuj, rozhodně ne nic s větším příkonem!
A co třeba nabíječku na telefon, či nabíječku pro auto. Co třeba vrtačku 500W?

Děkuji

ladis*

Nabijecku na mobil na chvili muze ;)

Bude to defakto plnit funkci zkousecky - detekovat, ze PE jeste funguje a ze ho cerpadlo u rybnika zatim (pri poruse) nezabije :)

hodnocení

Za prodlužkou rozhodně nebudou spojeny vodiče N a PE. Ty jsou spojeny jen ve vidlici té prodlužky, která se zasune do staré 4 - pólové zásuvky. Z té vidlice už jde 5- žílový kabel do 5 - pólové zásuvky, která už odpovídá předpisům.

ladis*

To je sice skvele, ale v zasuvce na zdi je chatrny PE a az ten upadne, zatezovanim v rozporu s predpisy, razem bude motor neuzemeny a pri poruse zabije vsechny ryby v rybnice i cloveka, co na nej sahne.

Schvalne si dohledente podobne urazy v sokolovnach primruznych koncertech, a pricina je, prekvapive, zapojeni ruznych "rozvadecu" napajejicich PA aparatury kabel, prave na ten stary 4 kolik :)

hodnocení

0x
Kdyz vidim zdejsi hysterii, tak si ooravdu nedokazu predstavit, jak lide mohli fungovat napriklad s dvouvodicovym rozvodem v byte a dozili se zaslouzeneho veku. To snad neni ani realne podle zdejsi diskuze. Nechapu to. Dneska pokid nejsou aspon tri chranice za sebou, tak vas to okamzite zabije.. pokud jste tak vydeseni, tak jedina jistota je nechat odpojit elektromer a zazehnout svicky. Tam zas muzete uhoret. Sakra tak ja nevim, jak z toho ven...
V době kdy se zřizovali instalace z 2(4) vodiči jste si nemohl vybírat, to bylo za studené války a měď šla do zbrojního průmyslu, proto soudruzi vymysleli že jeden drát ušetří za cenu zvýšeného nebezpečí úrazu, dnes technika pokročila a lidský život má větší cenu. Za další instalace provedené podle dřívějších předpisů jsou povětšinou v nevyhovujícím stavu.
Ale prosim vas, delate jak kdyby vas nekdo chtel umyslne zabit. Tech nevyhovujicich instalaci je dodnes mraky a nikomu to zily netrha. Nekdo resi prodluzku na stare instalaci a vy by jste mu nejradsi vytrhali draty ze zdi. Prijde mi docela komicke, jak se tady handrkujete o zneuziti nebo nezneuziti pe vodice v prodluzovaku a pokud se prerusi tak jste prakticky mrtvi, ale ze pokud se prerusi pe vodic tak je vce v pohode a nic se nemuze stat..? Hahaha. Ja jsem pro bezpecne elektroinstalace, ale tohle mi prijde smesne. Pokud z tohoto chci udelat bezpecnejsi instapaci, tak jesine ty draty vyskubat. Handrkovat se jestli pripojit vrtacku na ctyrzilovy prodluzovak je nebezpecne nebo ne je vazne komicke.

Když jsme kupovali barák,byla tu studna s 3f čerpadlem, přívod 3 samostatné dráty v plátně,nad čerpadlem 3 pojistky na dřevěné desce . Fungovalo...

hodnocení

Já se domnívám, že ten samostatný vodič PE byl zaveden v souvislosti s použitím proudových chráničů. Já žádný proudový chránič v instalaci nemám a tak je spojení N a PE ve vidlici, která jde do 4-pólové zásuvky ve zdi a pokračuje 5 -žílovým kabelem bezproblémové. A v té vidlici rozpojení N a PE nehrozí, vodiče jsou smotané a zajištěné šroubkem.

Na našem domě byla první instalace z měděných vodičů průřezu 1mm s opletovou izolací, pro jednofázové zásuvky třívodičově, a pro třífázové čtyř vodičově protože u motorů nebyl potřeba střední pracovní vodič a čtvrtý byl pouze jako ochranný a ten byl připojen na napěťový chránič (síť TT), tato instalace byla z pohledu ochrany před úrazem bezpečnější nez ochrana nulováním.
Honzasi- každá věc má svou životnost a u elektroinstalace z hliníkových vodičů které byly mnohdy nekvalitní se počítalo 30 let, navíc nebyly spotřebiče s velkým příkonem což vede k přetěžování vedení a k poruchám.
111®

vložím jinak

111®
hodnocení

0x

no ono toho bylo k neuvědření daleko více, třeba elektroinstalace holými dráty v sádže jak udělal Křižík v brněnském divadle a předělávalo se to někdy v roce 1974-5

hodnocení

To se muselo připojit teprve až sádra vytvrdla a řádně vyschla !*smich*

111®
hodnocení

0x

@aloisb: to se domíváš špatně, protože o tom nic nevíš. Neobjevil se PE ale PEN v okamžiku, kdy se přizemnil střed transformátoru. A to je sakra hodn dávno...Existují 2 typy sítí v současnosti používané. Jedna je TN-C / s centrálním vodičem společnám jak N +PE/ a druhá TN-S / separátní N a samostatný PE / Distribuce starší přitáhne do domu vodiče 4,

distribuce nově přitáhne vodičů 5. Upozrňujo do domu! Z důvody úspor se k elektroměrné skříni obvykle přitáhne kabel 4x Tedy 3+PEN a tam se rozdělí na samostatný N a samostatný PE, který se tam přizemí a do domu se přitáhne 3+N+PE...takže asi tak.. To rozdělení se označuje jako TN-C-S tedy přechod ze sostavy TNC na TNS.
A proč se to udělalo? Proto aby se snížil odpor poruchové smyčky na níž může vzniknout dovolené dotykové napětí , které ještě neohrozí život a to je 50V při poruše nebo zkratu.
Proudový chránič má fukci hlídat, jestli někde neuniká proud , kudy nemá. Ta hodnota je stanovena na 30mA /0,03A/ . pokud někde proud uniká, třeba i v klidu, proudový chránič to vyhodnotí a vybaví odpojení okruhu. Ale aby to fungovalo, NESMÍ SE N a PE už nikde znovu spojit.

A ještě k prodlužkám. Když už musí být, na dobu nezbytně nutnou, ne na furt, MUSÍ BÝT VZŽDY PRO SÍŤ TNS tedy 3 žilová nebo 5 žilová a takové vyhoví i pro síť TNC , ale opačně to nefunguje.. Takže méně vodičové prodlužky jsiu ZAKÁZANÉ!

hodnocení

To 111: Moc děkuji za odborný výklad. Nejsem profesí elektrikář, ale pochopil jsem, že vodiče PE a N mají někde na síti společný kontakt. Pokud se používá proudový chránič, tak je ten společný kontakt v elektroměrové skříni. Já nemám nikde proudový chránič a tak budu mít tento společný kontakt N a PE ve staré 4 -kolíkové zásuvce na zdi, do které budu zapojovat 5-žilový kabel ukončený 5 - kolíkovou zásuvkou podle platných předpisů. Do této předpisové zásuvky budu zapojovat ten prodlužovací buben, který je vyroben také již podle nových platných předpisů. Zásuvky 220 V budou nulovány a zásuvka 400 V bude mít jak N, tak PE. Do této zásuvky budu zapojovat kalové čerpadlo, u kterého nebude ve vidlici zapojen kontakt N. Moje prodlužka bude celá 5 - žílová, tedy povolená. Co je podle Tebe špatně?

hodnocení

Ještě jsem si uvědomil, že i zásuvky 220 V na tom bubnu budou asi mít samostatné kontakty N a PE. To ale nevím určitě, protože 3 vodičové 220 V rozvody jsem dosud v žádném bytě neměl. *nene*

111®

no když je na zdi 4dutinová zásuvka tak do ní nezapojíš 5kolíkovou vidlici začátku prodlužky , bez nějaké redukce nebo výměny té zásuvky, a aby jsi připojil čerpadlo musíš na něj nainstalovat 5kolíkovou vidlic , nebo opět redukci.
K té druhé části ano zásuvka má 3 vodiče fázi - Nulák a zem tedy pro fázi jednu z varev černá, hnědá, čedá +modrá + zelenožlutá. Takže podle mne je nejjednodušší výměna na zdi a u čerpadla, než nějaké redukce..

ladis*

Ale on uz nelegalni redukci ma a nic menit nebude. Nevadi, o duchodce bude brzo min :)

Takova redukce se muze pouzivat vyhradne na vlastni nebezpeci a jen poucenym majitelem k jasne danemu ucelu a ne na obecnou prodluzovacku laikem. V pripade vypadku / upaleni PEN vodice v chatrne instalaci domu (a to se stane prave pouzivanim PE vodice jako N) hrozi smrt z neuzemeneho elektromotoru.

hodnocení

To 111 : Pokud bych dal na zeď 5 - kolíkovou zásuvku, tak bych stejně musel v ní rozdělit PEN na N a PE, protože v pevném rozvodu nemám samostatný vodič PE . A není to totéž, jako když dám tu 5 - kolíkovou zásuvku na kousek 5 - žilového kabelu, který se zapojí do 4 - pólové pevné zásuvky 4 - pólovou vidlicí, která má spojené vodiče N a PE?

A že u čerpadla nebude zapojen vodič N, to jsem už psal. A vypálení vodiče PEN je havárií u každého rozvodu.

hodnocení

A jak je připojena každá trojžilová prodlužovačka do zásuvky 250 V? V zásuvce je zaveden vodič PEN na pravou zdířku, která je propojena na zemnící kolík, na který se připojí vodič PE prodlužovačky. A to předpisům vyhovuje? Takže úplně stejný způsob jako u mé trojfázové přechodky !

Už som Vám to raz vysvetľoval. Nie je to to isté. Vašu prechodku môžete zobrať a bez náradia nasadiť na koniec 4-žilového predlžovacieho kábla, kde je riziko jeho zalomenia podstatne vyššie. So zásuvkou prišroubovanou na stene to urobíte s o dosť menšou pravdepodobnosťou. Poznám príliš veľa ľudí, ktorých už potriaslo a už aj príliš veľa vdov na to, aby som mohol tvrdiť, že sa Vám to nestane.

ladis*

On to udela treba jeho potomek za 10 let a brzy se pak setka s dedou.

ladis*
hodnocení

0x

ÁLOIS, nepochopil, že jde o to, že je nebezpečné používat PE vodič chránící spotřebič jako N vodič.

Někdo přijde, něco zapojí, flexu, topidlo, chatrný hliník u vás ve zdi vedoucí k 4P stařičké zásuvce se přepálí a časem upadne a někoho to zabije (při poruše toho čerpadla).

Což vy žádnou fázovkou na motoru čerpadla nezjistíte člověče! Myslete hlavou! Musel byste vždycky pokaždé testovat vadaskou fázi proti obalu elektromotoru. Vůbec nevíte vo co tady jde a jaká jsou rizika!

I když malá (musela by nastat destrukce PEN ve zdi, což u hliníku je při zátěži otázka času a pak porucha na motoru čerpadla).

Ve Vašem případě bych koupil 4 žilový kabel a 4P zásuvku a zástrčku a vyrobil prodlužovací 4P kabel.

kolik potřebujete přesně metrů? spočítám vám to, to musí vyjít na zlomek ceny toho bubnu!

Vy jste nepochopil rizika...

doplněno 10.04.21 08:34:

Viz foto. Komponenty na kabel k elektromotoru podle normy, asi tak za polovinu. Ještě přidat 8 dutinek za pár haléřů.

a ne redukce + buben to muselo stát přes 2 litry :)

Nová zásuvka na 380V, 5. kolík #3

hodnocení

0x

Aloisi, namontujte si vedľa svojej štvorkolíkovej zásuvky ešte jednú päťkolíkovu v ktorej si PEN rozdelíte na PE a N,predlžovačku nebudete musieť upravovať a všetci tu budú spokojný.

hodnocení

To slavco31 : To jsem přesně udělal, jen ta 5- kolíková není vedle na zdi, ale je na konci 1 m dlouhého 5-žilového kabelu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]