Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ako vycistit zanesenu ruru odvodu dazdovej vody?

Od: seanx® odpovědí: 11 změna:

Pre odvod dazdovej vody mam betonovu ruru cca 2,5 - 3 m, ktora sa za par rokov zaniesla zeminou,

bahnom, kamenami ...a voda teraz cez nu neodteka.

Vedeli by ste mi poradit ako/cim by sa dala zemina-nanosy v nej prerazit?
Vyzera to priblizne ako je na ilustracnom obrazku, pristup k obidvom koncom rury je mozny bez dalsieho kopania.

Dakujem.

Ako vycistit zanesenu ruru odvodu dazdovej vody?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
Chtelo by to uvest do stavu, kdy nebude v trubce tak vysoka hladina. Pak si vzit motycku na dlouhe nasade a bordel postupne vyhrabat ven a nekam vyhazet. Kdysi jsem totez delal u odtoku z okapu do reky, vypadalo to presne jako na obrazku, odtok do reky ucpany bordelem. Postavil jsem si prehradu, vodu vykybloval, bordel vyhrabal, vycistil a za odtokem udelal betonove koryto ze starych desek, ktere nekdo vyhodil. Do dneska je to ve stejnem stavu, jak jsem to nechal. Jestli se ti tam splavuje hlina, mel bys neco podobneho udelat i na strane pritoku.

hodnocení

0x
Začal by som s motykou. Prípadne ju predĺžil za pomoci druhej násady či late a lepiacej pásky. Ak je to skôr bahno, môžete tam poslať aj ručný záhradný postrekovač v tvare malej hasičskej prúdnice tiež pripáskovaný k nejakej dlhšej násade.

ja1
hodnocení

0x

Sežeňte si tlustý plech, ořežte ho karboflexkou do kruhu trochu menším než je vnitřní průměr trubky.

Sežeňte si ocelovou trubku dlouhou asi 3m a na konec přvařte kratší, aby to tvořilo písmeno T.

Plechový kruh uprostřed vyvrtejte podle průměru ocelové trubky, a současně ho prořízněte karboflexkou kolmo od obvodu ke středové díře.

Plechový kruh v proříznuté mezeře rozehněte, aby tvořil závit (jako u mlýnku na maso).

Nasaďte kruh na konec trubky a dobře jej přivařte.

Nyní máte vrták na vyčištění trubky. Zašroubujte vrták kousek do nánosu a prostě jej za ten příčný T-konec vytáhněte..:)

hodnocení

0x

Docela Vám závidím, že tam máte přístup z obou stran. Mám na dvoře v nejnižším místě kanál, vede to asi metr kolmo dolů,potom je koleno 90°(*zed*) a asi sedm metrů do kanalizace. Nad tímto zázrakem stojí borovice. Jehličí mi to ucpe tak jednou za rok. Zatím jediné, co funguje - dvě svařené čtyřmetrové trubky PPR 25, na jednou konci tryska, na druhém připojena hadicí voda z vodovodu. Narvu to do kanálu, pustím vodu a čekám, až to tlak rozemele a protlačí. Ze začátku se mi voda vrací, tu odčerpám ponorkou.

Re4zon, to koryto - to mě zajímá. Funguje na zachycení bordelu a jednou za občas ho vybíráte?

doplněno 04.04.21 14:14:

Tak dík, svezl jsem se v otázce někoho jiného, o tom korytu jsem uvažoval, tím to považuji za dobrý nápad a vybuduji...;)

max*
Tak urcite udelat koryto nebo malou jimku a tu vybirat.
Pokud pres to nejezdite autem, tak staci ta nejlevnejsi varianta. Vyrobce treba ACO Pribyslav.
Ihličnany sú na toto prevít. Zrušil som pri tujach jednu vpusť a testujem líniovú drenáž - spodná vrstva dren. trubka obsypaná štrkom a zabalená do geotextílie. Na tom vrstva kačírku položená na ďaľšej geotextílii. Zatiaľ stačilo likvidovať len ihličie na povrchu, ale mám to krátko. Výhľadovo mám v pláne ho vybrať a vyprať od bordelu. Ak by som to nepotreboval mať zatrubnené, určite by som to pustil korýtkom len voľne na trávu a raz za čas odtiaľ vymietol ihličie.
re4zon
@berger nevybiram ho vubec. Ted uz protoze tam nejezdim, ale ani predtim nebylo treba se o to starag. Jen obcas pri sekani travy se tam hrablo, kdyz tam spadla vetsi hromadka. Jde to do reky, koryto je prakticky v urovni hladiny a ta kdyz se obcas zvedne, pekne to vymeje. Driv se to usazovalo hlavne kvuli tomu, ze se v bahne vzpricil nejaky klacek a na nej se zacal nabalovat bordel. Ted jak je to relativne hladke (hodne relativne, ten beton byl uz dost hruby, kdyz jsem to tam daval, cumely z nej centimetrove kameny), nema se to na cem chytit. Ma to asi metr delku a 50cm boky, je to z panelu 50*50, vytvoril jsem z toho takove ucko, usazene je to jen v hline a ani se to nehne.

hodnocení

0x

Skusil by som to vyplavit vysokym tlakom, bud wapkou alebo zaplatit pivo miestnym hasicom. Najlepsie je na to cistiace auto na kanalizacie, akurat to bude dost drahe, kvoli jednej rure.

hodnocení

Dakujem za rady, nieco mi pomohlo.

Zabudol som upresnit, ze rura je polozena na zemi ako na obrazku, neda sa tam teda napr. otacat,

cez nu je naliaty beton (ako pevny podklad, po ktorom sa prechadza) a k jednemu jej koncu je pristup

asi 0,5 m a k druhemu koncu asi 1 m.

K dalsej rure, ktora je polozena rovnako, mam zase pristup iba k jednemu koncu asi 0,5m.

Elektrina sa neda dotiahnut.

Asi skusim upravit a rozbit to nejakym kultivatorom. /2x obr./

Ako vycistit zanesenu ruru odvodu dazdovej vody? #2
Ako vycistit zanesenu ruru odvodu dazdovej vody? #3

joudic*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]