Nejste přihlášen/a.
Před časem jsem musela ukončit zaměstnání, z důvodu péče o babičku-tchyni se stále se zhoršujícím Alzheimerem. Nepobírala jsem vůbec nic. Babička měla důchod a příspěvek na péči. Na ÚP jsem se přihlásit nemohla, člověk musí být připraven nastoupit kdykoliv do práce, což při péči o někoho nemůžete. Takže žít z důchodu + příspěvku, případně si vyřídit co nejdřív ten předčasný.
Zažila jsem to, nebyla to snadná léta, ale zvládli jsme to. Přes všechny problémy na babičku dodnes ráda vzpomínám. Jaga.
Opravte mne, pokud se pletu, manžel je důchodce a má starobní důchod a k tomu 3. stupeň nemohoucnost, tedy dostává k starobnímu důchodu (průměrně 15000 Kč?) ještě příspěvek 13 200 Kč na péči?!
Tedy vy můžete buď pracovat, a najmout si pečovatelku, a nebo jít do předčasného důchodu a starat se o manžela.
S čím konkrétně je problém, když píšete, že "částka je malá"?
ps: někdy mi přijde, že lidi už nevědí, jak ten systém vysát na max. Jak se starali o své zdraví a o investice a zajištění? Já myslím že kdybychom vzali všem obézním a kuřákům zdravotní pojištění, tak by bylo vymalováno!
K odpovědím a radám uživatelky @Martinna:
V roce 2010 dostal v případě získání potřebné doby důchodového pojištění podporu v nezaměstnanosti každý > i ten, jehož pracovní poměr zaměstnavatel pracovní poměr zrušil pro závažné porušení pracovních předpisů.
Od roku 2012 se toho dost změnilo, např. při skončení zaměstnání pro nějaké porušování předpisů, neplnění pracovních povinností, opakované neomluvené absence nemá uchazeč o zaměstnání dalších šest měsíců nárok na podporu. To se týká i těch, kdo by nastoupili do nového zaměstnání, které by skončilo během zmíněných 6 měsíců a teprve pak šli na ÚP.
Co "prošlo" v roce 2010, dnes neprojde, uchazeč o zaměstnání musí být schopen třeba hned druhý den po registraci nastoupit do nového zaměstnání.
Je mi líto, ale Vaše rady dělají tazatelce zbytečné naděje. A je mi líto, že jsem tazatelku nepotěšila.
Ještě (nejen) k evidenci na ÚP:
Stát za některé skupiny osob, mj. uchazeče o zaměstnání, hradí zdravotní pojištění. Sociální pojištění za ně nehradí nikdo. Přesto se část doby evidence započítává do náhradních dob důchodového pojištění.
Kdyby uchazeči o zaměstnání chtěli započíst celou dobu, museli by si sami hradit dobrovolné důchodové pojištění.
Odpovím z vlastní zkušenosti-manžel ležák 4st.
Zůstala jsem doma z práce ode dne. Vyřídila jsem si opatrovnictví- a s potvrzením běžte na úřad práce a tam jim na férovku řekněte to co tady. Máte na podporu nárok a nebudou vás nikde honit. V tom věku vás stejně nikdo nezam.Budou za vás platit soc+zdr. a až budete mít po podpoře běžte na důchodové a oni do té doby než půjdete do starobního budou platit pojištění dále. Tak jsem to měla já.Manžel když je star. důchodce tak musí brát star. důchod a ať si vyřídí příspěvek na péči pokud nemá.
Ani v roce 2010 za uchazeče o zaměstnání stát neplatil sociální pojištění. Nějak jste si to popletla.
Martino, píšete: máte na podporu nárok.
Vyřizovala jsem si opatrování také v roce 2010 a skutečně jsem žádný nárok na podporu neměla. Kdo je na ÚP, musí být připraven jít do práce. A to jsem nemohla. Nebrala jsem ani korunu, od června 2010 až do května 2017, kdy se babiččin stav natolik zhoršil, že jsme ji museli umístit do Domova se zvláštním režimem.
Možná jste z jiného kraje, ale přesto se mi zdá nepravděpodobné, že by někde ošetřujícího přijali na ÚP a dali mu podporu a někde ne.
Nebyla to žádná sranda. Až v únoru 2015 jsem získala nárok na starobní důchod a tak už to potom bylo lepší. Ale těch prvních 5 let jsme žili opravdu skromně. Jaga.
Paní Jago ,v jiném příspěvku píšete ,že měla babička příspěvek a péči.Ten náleží tomu kdo pečuje ,tak proč píšete ,že jste neměla ani korunu.To vám nic nedala?
Já to vyřizovala v dubnu 2010 a kdo mi nevěří klidně do SZ přepošlu bez jména co je třeba. Co na to říct. Že by to bylo jak který pracovník na ÚP? Já podporu brala,přišla jsem tam řekla problém,dala ze sociálky listinu opatrovníka a řekla že jsem musela odejít od hodiny protože muž potřebuje 24h. péči. Doložila doklady a podporu brala.Za celou dobu jsem na úřadě byla asi 2-3x se ukázat a nikam mě nehonili. Bylo mi v tu dobu 54 let. Ta byla asi 7 měsíců. Do star. důchodu jsem byla doma a žili jsme z přísp. na péči+manž. důchodu + syn něco přihodil
Paní Futro, příspěvek na péči nenáleží pečujícímu, ale přímo té osobě, která jej pobírá. Je to tak, ověřte si to. Jaga.
Mám to z vlastních zkušeností, ne že někde někdo něco povídal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.