Nejste přihlášen/a.
Fajn, že jste to vyřešil.
Jen ještě jedna drobná poznámka - vypadlé nebo vypnuté jističe, o kterých na 110 % nevím, k čemu patří zásadně nezapínám. Mohlo by to na druhém konci vedení někoho zabít! Nemůžu totiž vědět, jestli ten jistič někdo nevypnul proto, že se někde zrovna hrabe v elektroinstalaci. Takhle způsobených úrazů je docela dost. Osobně mám zkušenost, že mi to "jen" upálilo štípačky.
A mimochodem - kdy Vám v domě naposledy dělali revizi? Měla by se opakovat pravidelně po 5 letech! Neoznačené jističe by určitě revizí neprošly.
mikihans - To máte samozřejmě pravdu, ale nemůžu riskovat, že někoho zabiju jen proto, že byl líný přelepit jistič.
Pokud je někdo líný aspoň jistič přelepit izolačkou nebo na něj nalepit štítek "nezapínej, na zařízení se pracuje", tak si o to docela koleduje... Na větší jističe s sebou nosím navíc zamykací LOTO zámek se svým jménem a telefonním číslem.
Samozřejmě ve svém bytě jističe neoznačuju, tam jen ostatní obyvatele poučím, ale někde na veřejně přístupné chodbě bych si fakt netroufl nechat shozený jistič bez jakéhokoliv označení, že je shozený záměrně.
Zjistit se to dá tak, že až elektřina pojede, domluvíte se se sousedy a budete postupně vypínat. Potom si jističe popíšete. Není poznat ke kterému elektroměru vede který jistič? Protože elektroměry určitě popsané máte.
Jinak je opravdu zvláštní, aby vypadly jističe všech tří bytů na patře a zároveň i nějaké předjištění hlavního domácího vedení. To snad v praxi ani není možné
A že ty budeš jasnovidec? Jinak bys nemohl podle zapnutí rychlovarné konvice zjistit, který jistič je tvůj
Sakra, já myslel, že máte jističe až v bytě. Kde se najednou vzaly ty na chodbě, které tam dle tvého vyjádření nemáte?
@max
konkrétně v paneláku můžou být v přízemí taky jističe osvětlení sklepů,osvětlení společných prostor,výtahy, STA...nebo třeba v nejvyšším patře jističe pro výtahy ... Anebo taky úplně jinde . Že je to u vás NĚJAK neznamená že je to tak všude
Dobrý den, no, na sousedy se asi nedozvoníte, pokud mají stejný problém (zabouchejte jim na dveře). U některých jističů se po nahození musí ještě zamáčknout ten vyskočený "čudlík" na jističi. Zdravím!
mikihans - mně se už stalo, že nahození páčky nestačilo a musel jsem ten vyskočený "čudlík" zamáčknout ručně. Možná to je chyba toho mého jističe nebo se to může občas stát.
Tak takový jistič neznám. IVJ mají čudlík, ale ten signalizuje vypadení jističe. Zapíná se ale jen páčkou - dolů a nahoru, přičemž se čudlík při zapínání vtáhne dovnitř, určitě se nijak nemačká.
K tomu označení jističů - nedávno jsem dělal byt, jeden z osmi na patře. Zapl jsem tam velkou flexu a byl jsem bez šťávy, jistič dole. Takže jsem velké stroje odvezl a používal jen slabší. Na konci prací jsem potřeboval vyrobit rozvaděč, tak jsem pozval revizáka a ten chtěl samozřejmě venkovní jistič shodit. No jo, jenže jaký? Osm jističů, označených čísly bytů napřeskáčku a já číslo bytu neznal, investor nedostupný... Za můj skvělý nápad, že to v bytě natvrdo vyzkratujem, jsem málem dostal pár facek a šli jsme to přetížit. Zapl jsem vše, co tam bylo - pračku,troubu,MW,rychlovarku, dvě polyfuzky, já v každé ruce jednu vrtačku, on mafla a flexu, furt to drželo. Nakonec to shodila až k tomu všemu zapojená nabíječka akuvrtačky.... Na dalším bytě tři fáze za chráničem, jističe, za nima tři porcelánky a až za tím vším hlavní bytový jistič... Také zajímavé, spadlo to všechno,chránič, jedna porcelánka i ten hlavní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.