Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznám svůj hlavní jistič

Od: davemh odpovědí: 24 změna:
Zdravím,
Vypadl mi v paneláku na chodbě hlavní jistič, respektive vypadly všechny tři (tři byty na patře). Bohužel nejsou popsané, ke kterému bytu patří nadhodil jsem všechny tři, přesto mi elektrika nejde. Na sousedy se nemohu dozvonit, metoda pokus omyl se mi moc nezdá. Nedá se nějak zjistit, který jistič patří k mému bytu?
Díky za rady

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Fajn, že jste to vyřešil.

Jen ještě jedna drobná poznámka - vypadlé nebo vypnuté jističe, o kterých na 110 % nevím, k čemu patří zásadně nezapínám. Mohlo by to na druhém konci vedení někoho zabít! Nemůžu totiž vědět, jestli ten jistič někdo nevypnul proto, že se někde zrovna hrabe v elektroinstalaci. Takhle způsobených úrazů je docela dost. Osobně mám zkušenost, že mi to "jen" upálilo štípačky.

doplněno 02.04.21 11:31:

A mimochodem - kdy Vám v domě naposledy dělali revizi? Měla by se opakovat pravidelně po 5 letech! Neoznačené jističe by určitě revizí neprošly.

doplněno 02.04.21 11:50:

mikihans - To máte samozřejmě pravdu, ale nemůžu riskovat, že někoho zabiju jen proto, že byl líný přelepit jistič.

Pokud je někdo líný aspoň jistič přelepit izolačkou nebo na něj nalepit štítek "nezapínej, na zařízení se pracuje", tak si o to docela koleduje... Na větší jističe s sebou nosím navíc zamykací LOTO zámek se svým jménem a telefonním číslem.

Samozřejmě ve svém bytě jističe neoznačuju, tam jen ostatní obyvatele poučím, ale někde na veřejně přístupné chodbě bych si fakt netroufl nechat shozený jistič bez jakéhokoliv označení, že je shozený záměrně.

hodnocení

2x

Zjistit se to dá tak, že až elektřina pojede, domluvíte se se sousedy a budete postupně vypínat. Potom si jističe popíšete. Není poznat ke kterému elektroměru vede který jistič? Protože elektroměry určitě popsané máte.

Jinak je opravdu zvláštní, aby vypadly jističe všech tří bytů na patře a zároveň i nějaké předjištění hlavního domácího vedení. To snad v praxi ani není možné :)

max*
A proc vypinat jistic, kery funguje?
Ze Ty budes elektrikar?
Staci zapnout rychlovarnou konvici a uvidis, kery je vas.

A že ty budeš jasnovidec? Jinak bys nemohl podle zapnutí rychlovarné konvice zjistit, který jistič je tvůj*zed*

@max prosím o vysvětlení, jak se na JISTIČI projeví zapnutí rychlovarné konvice, rád se poučím.

Ano, jsem elektrikář a dokážu to například pomocí klešťového ampérmetru jednoduše zjistit, ale jak to pozná laik, to by mě teda zajímalo :)

max*
Myslel jsem spolecne elektromery na chodbe. Omlovam se.
Ok maji tedy takto, jasne, ze to meli mit oznacene.
My tady mame spolecnw elwktromery, jistice az v byte.
max*
Jinak v panelaku, jak psal, jsou 3 jistice a jsou prece v poradi jako byty, tezko to tam nekdo prekrizoval v kazdem patre jinak, ze jo?

Sakra, já myslel, že máte jističe až v bytě. Kde se najednou vzaly ty na chodbě, které tam dle tvého vyjádření nemáte?

max*
Dobre, jeste jednou pomaleji.
Stare panelaky maji plechovou skrin na chodbe, kde maji vzdy 3 elektromery s okynkem na sledovani stavu. Pokud je bytu sest, meli 2 skrine.
Kdyz ji otevre, maji poradi zleva doprava jako byty, ted uz nevim zda je jistic pod nebo nad elektromerem, ale budou prece ve stejnem poradi.
Nebo to mate zapojene jinak?
Já to vím. To jen ty píšeš nesmysly: "Myslel jsem spolecne elektromery na chodbe. Omlovam se.Ok maji tedy takto, jasne, ze to meli mit oznacene.My tady mame spolecnw elwktromery, jistice az v byte." *zed*
max*
Ale oni maji panelak, kde to maji po trech, elektromer i jistic. Tak jsem to snad vysvetlil dostatecne nebo to nechapes? Kdyz jsem byl v 6 letech poprve v panelaku, tak jsem si takto zjistili, ktery elektromer je nas.
Vyhodit mi soused bezduvodne jistic, aby si zjistil, ze neni jeho, je krapet drzost!

Já o voze, ty o koze. Jen reaguji na nesmysly, které píšeš. Končím.

max*
Dobre ja Ti to vyfotim, az pujdu za pulrok do panelaku.
Jak nepoznas 2 elektromery a 2 jistice ktere patri k sobe, no.

@max

konkrétně v paneláku můžou být v přízemí taky jističe osvětlení sklepů,osvětlení společných prostor,výtahy, STA...nebo třeba v nejvyšším patře jističe pro výtahy ... Anebo taky úplně jinde . Že je to u vás NĚJAK neznamená že je to tak všude

max*
No zrovna panelaky to mely typizovane,
takze nejspis vsechny stejne.
Jistice na spolecne prostory a osvetleni tam nebudou vedle bytu.
A jistic na vytah v prizemi a zaroven nahore, to bude taky pekny nesmysl, to by se pak jeden ubehal, az se vytah zastavi, ze?

hodnocení

2x

1. Jističe mají být popsané! Myslím, že dokonce povinně!

2. Všechny tři jističe na patře jen tak nevypadnou, znamenalo by to "závady" ve všech třech bytech najednou.

3. Připadá mi to jako schválnost nějakého vtipálka. Nemá váš panelák ještě centrální jistič, který také někdo vypnul?

joudic*
hodnocení

2x
pokud se pri vecernim vypinani jisticu ozvou nadavky, je vas ten druhej

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, no, na sousedy se asi nedozvoníte, pokud mají stejný problém (zabouchejte jim na dveře). U některých jističů se po nahození musí ještě zamáčknout ten vyskočený "čudlík" na jističi. Zdravím!

doplněno 02.04.21 10:14:

mikihans - mně se už stalo, že nahození páčky nestačilo a musel jsem ten vyskočený "čudlík" zamáčknout ručně. Možná to je chyba toho mého jističe nebo se to může občas stát.

Tak takový jistič neznám. IVJ mají čudlík, ale ten signalizuje vypadení jističe. Zapíná se ale jen páčkou - dolů a nahoru, přičemž se čudlík při zapínání vtáhne dovnitř, určitě se nijak nemačká.

Jen doplním, že bez "natažení" jističe ho nelze nahodit, páčka prostě v horní poloze nezacvakne.

davemh
hodnocení

Chlapi díky moc, byl to dokonce nějaký předjistič před hlavním jističem...

hodnocení

0x

K tomu označení jističů - nedávno jsem dělal byt, jeden z osmi na patře. Zapl jsem tam velkou flexu a byl jsem bez šťávy, jistič dole. Takže jsem velké stroje odvezl a používal jen slabší. Na konci prací jsem potřeboval vyrobit rozvaděč, tak jsem pozval revizáka a ten chtěl samozřejmě venkovní jistič shodit. No jo, jenže jaký? Osm jističů, označených čísly bytů napřeskáčku a já číslo bytu neznal, investor nedostupný... Za můj skvělý nápad, že to v bytě natvrdo vyzkratujem, jsem málem dostal pár facek a šli jsme to přetížit. Zapl jsem vše, co tam bylo - pračku,troubu,MW,rychlovarku, dvě polyfuzky, já v každé ruce jednu vrtačku, on mafla a flexu, furt to drželo. Nakonec to shodila až k tomu všemu zapojená nabíječka akuvrtačky...*smich2*. Na dalším bytě tři fáze za chráničem, jističe, za nima tři porcelánky a až za tím vším hlavní bytový jistič... Také zajímavé, spadlo to všechno,chránič, jedna porcelánka i ten hlavní.

max*
Uff, masakr!
To je duvod, proc se elektrice vyhybam obloukem.
Jednak to neni moje hobby a pak kdyz tam radi takovy Pat a Mat, co si na nich clovek vezme, ze?
Nekolikrat jsem musel durazne upozornovat, ze ta rychlovarna konvice nesmi byt zapojena na stalo, z duvodu pozaru.
No vypadal jsem jako blbec, pry to ma vypinac, ehh. Pritom dle hasicu, konvice je pricinou asi 1/3 pozaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]