Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění

Od: ah* odpovědí: 3 změna:
Ahoj
Včera ste mi dost pomohly když jsem potřeboval poradit.
Přes noc se mi to rozložilo v hlavě a potřeboval bych poradit znovu.
Mám krbové kamna pritty 2 propojený přes výměník do všech topení v bytě.
Takže s přítelkyní čekáme dítě a já když budu v práci nemůžu chtít po ní aby topila v krbovkách ( chápu že by mohla že jsou tady i tací co by mi napsaly proč by nemohla hi).
Takže já budu topit přes krbové kamna a přítelkyně přes elektrokotel.
Takže prosím na kolik mně vyjde spotřeba elektrokotle využívání jen v zimě a to jen občasné když budu v práci.
Být 85m Čtverečnych.
A
doplněno 02.04.21 09:48: Chci se zeptat jak jinak funguje elektrokotel - vyhriva pomocí elektřiny - nebo musím i tak připojit plyn do něj.
Omlouvám se nerozumím tomu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To poslední "A" asi nebude údaj z energetického štítku budovy, že? :)

Elektrokotel topí pomocí elektřiny. Plynový kotel topí pomocí plynu. K elektrickému kotli tedy žádný plyn ani komín nepotřebujete, jen čistě elektřinu. A můžete ho téměř jistě připojit na svávající rozvody k radiátorům (jen s nějakými úpravami, protože chcete mít dva zdroje tepla).

Hlavní otázka ale je, jak silný máte hlavní jistič a jestli třífázový. Navíc by to znamenalo ke kotli vést úplně nový kabel od jističů, a přidání dalšího třífázového jističe. Navíc pokud nemáte dvoutarif ("noční proud"), tak ještě přidání přijímače HDO, stykače, výměna elektroměru... Elektrokotel není něco, co zapojíte doma do zásuvky. Nejlépe sem nafoťte elektroměr, hlavní jistič a vaše jističe v bytě, ať vidíme, co vše by to obnášelo a zda by to neznamenalo kompletní předělání rozvaděče elektřiny. Taky je možné, že máte v bytě jen jednu fázi a tři vám ani nikdo nepovolí.

ah*
hodnocení

Momentálně v tom bytě nejsem.. Ale zjistím - zeptám se vytápění občasné cca 85 metrové čtverečné místnosti může vyjít na kolik. Dělám na šichty takže cca 15 dní budu topit s kamny a 15 dní když budu v práci se bude topit přes elektrokotel.
Jde mi oto že elektriku platím 1100kč a na kolik bych si ji musel zvednout měsíčně.
Proto mne zajímá Jestly někdo elektrokotel topí a na kolik má nastavenou elektřinu. ( to A není úspora)

jenda22
hodnocení

0x

Spočítejte si zhruba spotřebu dřeva třeba o víkendovém topení. U briket je výkon asi 5 kWh z 1kg. Obdoba 5kWh z elektřiny, i když elektřina má podstatně vyšší účinnost. Počítejte asi 3kWh elektřiny za hodinu. Nejlevnější sazba za elektřinu D57d je asi 2,460 Kč za 1kWh a doba 20 hod denně. Prity 2 je sporák. Název musíte zadat přesně a podle typu lze najít spotřebu dřeva za hodinu, cca 2kg. Ve spotřebě se to tedy přepočte.

Při tepelné ztrátě cca 5kWh a ohřevu TUV pro 3 členy domácnosti by mohly být náklady 7600kWh na otop, 2800kWh na TUV.

Celkem asi 35000 Kč i s poplatky za distribuci aj. Pokud budete topit méně, tak o to méně zaplatíte.

Měsíčně tedy asi 2900 Kč. Hrubý odhad.

Kalkulace vytápěn/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]