Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupili jsme byt v novostavbě v 6NP v posledním patře. Bohužel jak se navenek dům tváří jako ideální místo pro bydlení, tak uvnitř to již takový komfort není. A ani v posledním patře, kde čekáte, že bude klid.
Máme 4+KK a byt zabírá celou 1/3 patra, pod námi jsou dvě 3+KK. Dispozičně je to tedy uděláno tak, že např. pod naší ložnicí je kuchyň jednoho bytu, pod dětským pokojem je koupelna. Pod našim obývákem je druhá kuchyň z druhého bytu pod námi.
Bohužel od sousedů zespoda slyšíme téměř vše. Chůze, mluva, používání toalety vč. močení do mísy, umývání nádobí a cinkání nádobí atd. Nejvíce se tohle děje pod naší ložnicí, kde bydlí pod námi hluční sousedé. Mají navíc jedináčka, hyperaktivní dítě, se kterým moc nechodí ven a to rodeo se nese silně nahoru. Slyšíme jak ho občas okřiknou, ale on si jede svoje. Jsme nuceni s nimi vstávat, protože jejich rámus nás vždy probudí.
Teď k problému: zvuk se silně nese stěnami. Ani ne tak úplně přes podlahu jak jsem měl možnost poslouchat. Nejhorší jsou ty mezipříčky 15 cm, které oddělují naše pokoje v našem bytě. Hrozně duní a rezonují. I uklízečka, když na chodbě bouchne smetákem do zábradlí, tak to slyšíte úplně všude. Zlatý panelák z 80. let. Tam jsme slyšeli možná stupačkou nějaký hluk, ale po rekonstrukci to odpadlo. A to se jsem někde četl, jak prý panel nejhůře izoluje od hluku a nejlepší jsou duté cihly porotherm, ze kterých je náš dům postaven...no to určitě
Dá se s tím podle vás něco dělat? Podlahy těžko zdvihneme. Stěny obalovat komplet nějakou izolací by asi nebylo úplně rozumné. Mám si na to někoho zavolat, ať změří hluk, případně reklamovat?
Děkuji za rady všem.
Např.Akustická cihla POROTHERM 19 AKU Profi Dryfix P15, má při tl. 15cm laboratorní vzduchovou neprůzvučnost 48 dB. Pochybuju o tom, že po omítnutí bude mít 52dB a to nesmí mít žádné další oslabení v podobě el. krabic pod omítkou!
Taky bydlím v bytovce a běžně slyším , jak soused pouští el. konvici . Holt beton nese zvuk . Paradoxně jsem postavil dřevostavbu a tam když zavřu okna , tak neslyším ani traktory jedoucí okolo . Vata naproti tomu hluk dobře izoluje.
Vešel jsem se do 10tis/m2 . V podlaze 10cm polyš . stěna 15cm vata , strop 20cm . Obytné jen přízemí , pod střechou jen větraná puda. Okna bau bau 1,1 . Dělal jsem vše od základu až po střechu . Akorát oplechování a kanadský šindel firma . Vodu a elektřinu známí . Elektrikář jen nakreslil a já vše nakoupil udělal . Akorát zapojil jistič a zkonroloval. Je to jen na víkendy , tudíž jsem kupoval levné věci . Jak se říká co bylo za socíku standart.
Jinak zajímavá videa jsou zde.
Hodně mě pomohla kniha od Václava Hájka - stavíme ze dřeva . ulozto.cz/... Běžně ji mají i v knhovnách .
Já ale do stěn nepoužíval osb , ale zavětrovával klasicky vloženým prknem stěnu uhlopříčně . Tak jak se to dělalo dříve než bylo osb a zvenku pak prkna na peření. OSB jsem použil jen na podlahu na polyš a na to lino.
Samozřejmě do ceny jsem nepočítal benzín , auto a svuj čas. Jinak jsem si zapisoval všechny utraty do posledního hřebíku. Dnes hodně podražily cihly , ale jinak stavebniny vypadají cenově stejně. Paradoxně řezané dřevo zlevnilo o 1000kč na kubíku díky broučáku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.