Nejste přihlášen/a.
Zdravím, loni na podzim nám odešlo na chatě ponorné čerpadlo ve studni (vrt), respektive jeho elektronika (viz obrázek; nejspíše už vyskratovala v tom letitém vlhku) a mě by zajímalo, jestli se dá podle stávající, koupit nová "krabička s elektronikou" (nejspíš je to tlakový spínač, ale jsem naprostý laik, takže jistý si nejsem). Při telefonické komunikaci s jedním prodejcem příslušenství k pumpám apod. mi bylo řečeno, že musím vědět značku a typ čerpadla, jinak mi nepomůže, nicméně chatu máme druhým rokem a žádný dokument o čerpadlu nemáme a ve studni taky žádný štítek není. Budu tedy muset čerpadlo vytáhnout?
Děkuji za případné podněty.
To vlavo je kondenzatorova skrinka s externym rozbehovym a behovym kondenzatorom, nejakym odpojovacom rozbehoveho kondenzatoru, vypinacom a pravdepodobne aj tepelnou poistkou. To vpravo je motorovy spinac pre trojfazove cerpadlo (vypinac a druh istica). Je mozne, ze tam bol ako prvy a nasledne vymenili cerpadlo za 1-fazove.
Tlakovy spinac na fotke nie je.
Schema zapojenia je z vnutornej strany vicka krabicky vlavo. Na kondenzatoroch - cierny a biely valcek uplne vlavo - budu tiez udaje. Nechytajte sa ich. Aj po odpojeni mozu byt nabite a dat peknu ranu.
Ak sa v tom nevyznate, radsej zavolajte elektrikara. Mal by si vediet poradit komplet to premerat a opravit. Pokial bude cerpadlo v poriadku, nebude ho ani potrebne vytiahnut.
Idealne by bolo schovat tieto krabicky do sucha. Vlhko im nesvedci, hlavne ak sa cerpadlo nepouziva a nezohreju sa, aby priebezne vyschli.
To co je na obrázku a vycházím z logiky věci a zapojení, tak bych to typoval na zřejmě časově (proudově) ovládané odpojení rozběhového kondenzátoru. Pošli to schéma co na deklu, z toho se to dá zřejmě posoudit.. Jeden kondenzátor bude zřejmě provozní a druhý rozběhový... Možná by se našel i údaj na bílé krabičce a kondenzátorech... Černý se na fotce zdá nějaký zderformovaný... Třeba je závada jenom v něm?!
A jinak, co to přesně dělá?
Dělá to, že to v krabici trochu zašramotí, jakoby to probíjelo/skratovalo a pojistka se vypne. Loni na podzim se na to díval soused silnoproudař, trochu ty kontakty utáhl, pohejbal s nimi a pár týdnů to jelo. Pak to zase začalo haprovat. Občas když se s tím trošku "zatřese" tak se to rozjede, ale evidentně to má už nejlepší za sebou. Rez na kontaktech, možná jeden z těch drátů skratovaný. Každopádně bych to rád uvedl do 100% stavu, tak nevím jestli už se do takové komplikovanosti pouštět a nekoupit raději nové a jednodušší čerpadlo. Díky
dyt to je z roku jedna dve, vystrihat, vylomit, zasadrovat, prepojit cokoladou od vypinace, ktery je snad v ok stavu a nove cerpadlo stoji podle delky kabelu 2500-3000, hned nova coulova hadice at to ma poradny prutok, a za hodku prace tece voda, a muze klidne zapojit v dome vodarnu s tlakovym spinacem
A nejaký tajný tip na kvalitné hlbinné čerpadlo 1-1,5 kW do vŕtaných studní za 2500-3000 by nebol?
joudic: A nedá si říct, a nedá si říct...
Vibrační čerpadlo do vrtu je risk. "Miso" totiž má pravdu.
Vibrační čerpadlo do vrtu? Chcete přijít o čerpadlo i vrt?
Bude to italské, výrobce pravděpodobně Sumoto
Z vaší fotky podle údajů na skříňce máte
výkon motoru 1,5kW
kapacita rozběhového kondíku 50 uF
kapacita běhového kondíku 40 uF
Tepelná ochrana nastavena na 12A
Instalační pozice svislá, vývodkami dolů
A provedení máte 50 Hz. ( vyrábí i provedení nastavené na 60Hz motor, pak se trochu liší výkon a proud)
Není čitelné zda máte provedení na 230 nebo 240V , pravděpodobně ale protože jsme v EU tak na 230V.
Tady máte taky obrázek toho boxu pro stejný výkon motoru -, taky ho vyrábí (asi jiná?) italská firma, se od vašeho liší kapacitou rozběhového kondíku a jmenovitým proudem tepelného jističe.
Máte tam i www adresu kde se zkuste zeptat.
No, jak to tak sleduju, tak u těch boxů bývá ten rozběhový kondík kolem zhruba asi dvojnásobné kapacity než běhový. Takže těch vašich 50 se mi potom nezdá, spíš jestli tam nemá spíš být 2x 50uF...
Ono to je tak, že po rozběhu se část kapacity odpojí. Tak při rozběhu budou zapojené paralelně k sobě oba kondenzátory 40+50 = 90uF, po rozběhu se odpojí 50 a motor běží dál jen s 40uF, takže těch 40 se musí dodržet. Takže to bude v pořádku. Váš štítek je rozepsán pro dva samostatné kondíky, na té fotce ode mně pro rozběh je údaj už asi jako celková hodnota, tak to asi výrobce myslel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.