Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Demontáž staré vodovodní baterie

Od: ivanh* odpovědí: 8 změna:

Nějak jsem už vyšel ze cviku při opravě vodoinstalace, tak se chci zeptat, jak bezpečně odmontovat starou vodvodní baterii, aby se nepoškodily trubky (samotná baterie je na místě min. 20 let, trubky budou zřejmě ještě starší).

Bude to samozřejmě zatuhlé, lze tedy použít nějaký trik (chemie, nahřátí apod.), aby závit povolil?

Díky za radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud jde o baterii montovanou na "etážky", tak je uchycena převlečnými maticemi, které pomocí vhodného klíče (tuším že to je 32 mm), případně nastvitelného, nebo sykovkami s podložením kůží, normálně povolíš a odmontuješ. S vlastními trubkami to podle mne nemá nic společného. Nahřívání, případně nějaká chemie , zde je až to poslední. Těsnění je "na kroužek", materiál mosaz a většinou to jde bez problémů. Pokud to máš jinak, chtělo by to upřesnit, přípaně dát fotku.

111®
hodnocení

2x

podle mne klíč 32 a kladivo a poklepat...

hodnocení

0x

Pozor najma na nahrievanie, ak je nastenka z PP / PE s kovovou vlozkou, teplo ju moze znicit. Ohrev pri zavite, kde su materialy nepodliehajuce korozii, nema zmysel, skor narobi viac skody.

Nieco ine by bol stary zavitovy spoj na kovovom potrubi, tam to casto bez ohrevu nejde.

ivanh*
hodnocení

Právě o to staré kovové potrubí se jednalo (jeden z nejstarších paneláků v Brně, rozvody zřejmě původní, baterie tak z 80. let), ale nakonec to šlo bez problémů.

ivanh*
hodnocení

Dík všem za nápady. Šlo to nakonec opravdu bez problémů povolit (vzhledem ke stráží bytu a instalace jsem z toho měl trochu obavy), nová baterie už je v rutinním provozu.

111®

Nejstarší panelák je na Provaznikove asi z roku 1958

oldi
hodnocení

0x
Když si nevíte rady, tak nechat baterii odborně vyměnit od instalatéra. Nebezpečí vytopení nájemníka pod vámi.
ivanh*
hodnocení

Nevím, jak jste přišel na to, že si nevím rady.

Nedělal jsem to poprvé, jen od poslední výměny už nějaký čas uplynul, tak jsem se jen poptal, abych si ty zkušenosti osvěžil. Ostatně to, že vlastníé výměna pak proběhla bez problémů během necelých 10 minut, to dokládá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]