Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Při čištění fritézy mi uvnitř zrezla

Od: vitecek® odpovědí: 15 změna:

Zdravim. Máma mi pučila fritézu olejovou. Čistil jsem jí nějakou chemkou - nechal jsem to tam třeba 15 minut , pak vylil, proplách vodou, dočistil kartáčem/štětkou zevnitř no a ono mi to začalo reznout.. tak uplně nechápu, jak to? měl jsem to po očištění prolejt olejem, aby to nerezlo? zřejmě to nemá ochranu proti korozi, jako jiný materiály. Nebo jsem to ani neměl proplachovat vodou? přecejen, po použití tý chemky to pročistit musim, vždyť by mě to zabilo.

Nějaká rada? díky. případné nutné informace, které mi unikají doplnim, manuál na název fritézy nemám, je to noname pravděpodobně z nějaké slevy v lidlu nebo tak, hodně staré, tedy ani na webu to nenacházim, bohužel.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

asd1
hodnocení

2x

Co chceš radit? Kup novou když jsi jí zničil...

Fritézy (lidl-sho/...

 

hodnocení

2x
avatar amper

Jste si jistým že je to rez? Ona fotka sice zkresluje, ale mně to připadá, že čisticí chemie sežrala část povrchové úpravy a pod ní vylézá cosi s obsahem mědi?! Je to možné?

Amper@ je to možné... Pod dnem je kruhové topné těleso, bývá v Cu pro dobrý přenos tepla... takže chemií sežraná povrchová úprava, případně i mechanickým čištěním..
hodnocení

tyo, možný to určitě je. vzhledem k tomu, že to má stejnou barvu, tak jsem to nepoznal. zkusil jsem v ní chvíli nechat dělat olej, jestli se ta rez neuvolní a ono nic, tudíž varianta, že je to měď pod povrchovou úpravou je asi možná.

a teď už to je asi nepoužitelné, nebo bych to musel něčim opětovně "natřít"?

bohužel jak píšu ,je to noname friťák bez manuálu a na webu jsem jí nenašel.

Dá se normálně používat, nehrotil bych to; sice se někteří ozvou, ale friteza se používá občas a...

 

hodnocení

2x

Znicene. Nabuduce :

1. Nepouzivat nic abrazivnre na neprilnave povrchy (kuchynske drsne hubky, tvrde kefy ...)

2. Zistit, z coho je povrchova uprava a precitat si navod "na nejaku chemiu"

 

kepler*
hodnocení

0x

"Nějaká chemka" - to je poněkud vágní označení, ani nevím z jakého materiálu je ten friťák. Pokud by ta chemka obsahovala nějakou kyselou složku, pak bylo třeba nejdřív její zbytky neutralizovat sodou a pak teprve propláchnout vodou. Můžeš ale to čištění opakovat popsaným postupem a na samý závěr zbytky vody ještě opláchnout lihem, ale ruku do ohně za to nedám. Stejně je mi ale divné, kde se tam ta rez vzala (jestli to je opravdu rez?), mám za to, že nádoby friťáku bývají hliníkové, nebo nerezové.

Nerez taky rezne (může reznout). Pravda, rez na nerezi není rezavá *vtip*.

Nejsem chemik, ale v rafinerii v Kralupech i v Záluží běžně proreznou i nerezové aparáty, v Rakovníku u Procter & Gamble je zase žere koncentrát pro výrobu saponátů. Pokud se do nerezové fritézy sáhne něčím, co zas tak úplně nerezové není, stává se z ní fritéza obyčejná a reznout může. Tím spíš, že jí někdo pomohl nějakou neznámou chemií.

 

hodnocení

Doplnim:

Chemie: - odkaz na manuál:

gastro-styl.cz/...

Na fotce pak vnitřek, pokud by to snad ujasnilo materiál.

Ještě dodám, že když jsem jí čistil asi před měsícem, tak jsem jí čistil aspoň dle mě podobnym postupem a to tam rez nevznikala, tudíž mě to mate.

Mluvit o minulosti neni moc co (je stará x let, ale doma jí máma nikdy moc nepoužívala, ani nikdy moc nemyla předpokládám..

Při čištění fritézy mi uvnitř zrezla
anonymni357

Vubec bych to neresil a fritoval vesele dal!Tak krasne cistou fritezu,krome nove,jsem nikdy nemel.

 

hodnocení

0x

Zničená nádoba, odrbaná nepřilnavá vrstva typu Teflon až na měď. Měď je pro přímý styk s potravinami nepřípustná. Vyhodit!

Ano, přesně tak, nevyhazovat rehabilitace.info/... A žádné měděné trubky na pitnou vodu m.tzb-info.cz/...
hodnocení

určitě je dobrej nápad pít uvolněný kousky mědi? no já nevim.

A z čeho se uvolní kousky Cu? Dělají se běžně trubky Cu pro pitnou vodu...viz druhý odkaz výše..a měď jako prvek potřebujeme k životu...

 

hodnocení

0x
avatar libor007
Pokud máš takto brutálně zničený teflon, je to na vyhození. Hodně lidí používá i totálně poničené teflonové pánvičky u kterých ani nejde poznat, jestli je jen oškrábaný teflon, nebo je tak brutálně špinavá. A tady to ti stejní rádci vidí podobně. Zdravé to rozhodně není. Nejde ani tak o jádro nádoby, ale o to, že se při narušení do jídla uvolňuje ten teflon samotný. A to fakt jest nechceš.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]