Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Máma mi pučila fritézu olejovou. Čistil jsem jí nějakou chemkou - nechal jsem to tam třeba 15 minut , pak vylil, proplách vodou, dočistil kartáčem/štětkou zevnitř no a ono mi to začalo reznout.. tak uplně nechápu, jak to? měl jsem to po očištění prolejt olejem, aby to nerezlo? zřejmě to nemá ochranu proti korozi, jako jiný materiály. Nebo jsem to ani neměl proplachovat vodou? přecejen, po použití tý chemky to pročistit musim, vždyť by mě to zabilo.
Nějaká rada? díky. případné nutné informace, které mi unikají doplnim, manuál na název fritézy nemám, je to noname pravděpodobně z nějaké slevy v lidlu nebo tak, hodně staré, tedy ani na webu to nenacházim, bohužel.
Jste si jistým že je to rez? Ona fotka sice zkresluje, ale mně to připadá, že čisticí chemie sežrala část povrchové úpravy a pod ní vylézá cosi s obsahem mědi?! Je to možné?
tyo, možný to určitě je. vzhledem k tomu, že to má stejnou barvu, tak jsem to nepoznal. zkusil jsem v ní chvíli nechat dělat olej, jestli se ta rez neuvolní a ono nic, tudíž varianta, že je to měď pod povrchovou úpravou je asi možná.
a teď už to je asi nepoužitelné, nebo bych to musel něčim opětovně "natřít"?
bohužel jak píšu ,je to noname friťák bez manuálu a na webu jsem jí nenašel.
"Nějaká chemka" - to je poněkud vágní označení, ani nevím z jakého materiálu je ten friťák. Pokud by ta chemka obsahovala nějakou kyselou složku, pak bylo třeba nejdřív její zbytky neutralizovat sodou a pak teprve propláchnout vodou. Můžeš ale to čištění opakovat popsaným postupem a na samý závěr zbytky vody ještě opláchnout lihem, ale ruku do ohně za to nedám. Stejně je mi ale divné, kde se tam ta rez vzala (jestli to je opravdu rez?), mám za to, že nádoby friťáku bývají hliníkové, nebo nerezové.
Nerez taky rezne (může reznout). Pravda, rez na nerezi není rezavá .
Nejsem chemik, ale v rafinerii v Kralupech i v Záluží běžně proreznou i nerezové aparáty, v Rakovníku u Procter & Gamble je zase žere koncentrát pro výrobu saponátů. Pokud se do nerezové fritézy sáhne něčím, co zas tak úplně nerezové není, stává se z ní fritéza obyčejná a reznout může. Tím spíš, že jí někdo pomohl nějakou neznámou chemií.
Doplnim:
Chemie: - odkaz na manuál:
Na fotce pak vnitřek, pokud by to snad ujasnilo materiál.
Ještě dodám, že když jsem jí čistil asi před měsícem, tak jsem jí čistil aspoň dle mě podobnym postupem a to tam rez nevznikala, tudíž mě to mate.
Mluvit o minulosti neni moc co (je stará x let, ale doma jí máma nikdy moc nepoužívala, ani nikdy moc nemyla předpokládám..
Zničená nádoba, odrbaná nepřilnavá vrstva typu Teflon až na měď. Měď je pro přímý styk s potravinami nepřípustná. Vyhodit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.