Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně provést prostup digestoři zdí, aby nebyl problém?

Od: maestro odpovědí: 9 změna:

Dobrý den kolegové. Rekonstruuji RD, chystám se na zateplení (minerální vata). Ještě před tím bych ale chtěl dodělat digestoř, kterou jsme dosud neměli. Sporák je přímo za obvodovou zdí, takže je to "jen" o proražení zdi. Ta je 45 cm, za ní bude 16 cm vaty. Snažil jsem se něco najít, ale neuspěl jsem. Mohl by mi někdo poradit, na co si dát pozor a jak to (nechat) provést správně tak, aby nebyly problémy? Mám strach z plísně okolo prostupu kvůli kondenzátu.

Děkuji!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevídím jediný problém s kangem. Pokud nejsem hovado.
Vezmu vrták, provrtám zeď ve středu budoucí díry mírně ve sklonu ven (stačí pár stupňů), nakreslím obvod doma i venku a z každé strany to kangem vybourám do poloviny tl. zdi.
Vložím trubku, zkontroluji mírný spád ven a ofouknu pěnou.
Mám to tak deset let a s kondenzací problém nemám. Trubka je tak krátká, že k ničemu dojít nestihne.

Přesně tak *palec*

krtek6
hodnocení

2x

jsou pouze 2 metody... jedna na prase, a druhá tak jak se má

1) metoda na prase...kango a probourat se durch, strčit rouru a zaházet omítkou a zaizolovat...

2) metoda profi ...nechat si od odbordelníka vykroužit speciálním vykružovákem přímo díru na odtah a do ní vsadit rouru...

A už jste někdy viděl vykružovák 160 mm a profi firmu, která to dělá a hlavně jak to dělá? A pokud by to dělala tak jak? Já to dělám profi taky a dělám to vrtákem z obou stran zbytek ručním majzlíkem odsekám.

ladis*

Jmenuje se to jádrové vrtání a digestoř potřebuje díru typicky 130 mm.

krtek6

ingjirimanes: viděl..a znám...zrovna asi 3 týdny to dělali kamarádovi na baráku...proto říkám odbordelník a ne neumětel s vykružovákem na zásuvky a vrtačkou z lidlu...a jak píše kolega...jmenuje se to "jádrové vrtání"

asiemil
hodnocení

2x

Jestli jak píšete není hotová fasáda doporučuji odvod kondenzu dolů nekam do pryč.

Jestli není hotová fasáda a zateplení, trubku vyspádujte ven a nechte ji delší. Zařízne se až po zateplení, před tím než se bude nahotovo dělat fasáda.

makk
hodnocení

2x

Ty nejjednodušší věci bývají nejproblémovější. Standardně se to dělá tak, že se trubka od digestoře vystrčí do fasády a zakončí tzv. samočinnou žaluzií, která výdech zabezpečí jednak proti dešti a jednak proti samotížnému proudění v době nečinnosti. Je to jednoduché a ve většině případů postačující. Někdy ale v trubce vzniká více kondenzátu a ten je třeba odvést (minimálně vyspádováním trubky směrem ven), někdy zase páry podporují vznik plísní na fasádě. Ale jak to bude v konkrétním případě, to ukýže jedině praxe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]