Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlahové topení začalo více hučet v jedné místnosti

Od: vn odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

bydlím v RD, stáří 15 let. V přízemí RD je podlahové vytápění. V jedné místnosti (koupelně) se nyní zvýšil hluk (hučení) z podlahy.

Oběhové čerpadlo je stále OK. Když v rozvaděči podlahovky uzavřu průtok vody, tak hluk přestane. Někdy mám pocit, že je hluk větší, někdy nižší. Do koupelny mám otevřen průtok na maximum. Na rozvodech jsou samoodvzdušňovací ventily asi tak, jak to má být (u čerpadel, u expanzky a v rozvaděči).

Co s tím? Nemáte nějaké tipy, jak zjistit příčinu zvýšeného hluku a jak odstranit?

Díky za snahu.

VN

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hydraulický hluk vzniká jako produkt vysoké rychlosti proudění. Předpokládám, že v současném teplejším počasí je nějaká část topného systému uzvařena z důvodu vytopení těchto prostor a pak ve zbylém systému dojde ke zvýšení průtoku a tím rychlosti proudění. Řešením by bylo vyvážení topné soustavy , snížení rychlosti čerpadla, snížení / pokud je využita/ teploty ekvitermní křivky, použití čerpadla s proměnlivým průtokem .

vn

Průtok vody v systému je stále stejný.

Regulace je nastavena tak, že se mění teplota vody, která se míchá a jde do systému. Když je venku -20, tak jde do podlahy voda +30 stupňů, nyní třeba jenom +24.

Průtok vody v topném systému je nastaven škrtícími ventily pořád stejně.

hodnocení

0x

Jen taková možná hloupá otázka.
Píšete, že v koupelně máte puštěný průtok na maximum.
Tzn. zbytek máte nějak přiškrcený. To děláte otáčením uzavíracího ventilu, nebo na průhledném průtokoměru?

vn

v rozvaděči podlahového topení jsou jednotlivé větve. Tyto jednotlivé větve jsou ovládány škrtícími ventily, které jsem si po zprovoznění topení před 15 lety nastavil a komfort v domě (v jednotlivých místnostech) vzájemně vyvážil. Tzn. do koupelny jde přívod na plný průtok, do obýváku na 2/3, do kuchyně na 1/2 atd.

Když jsem nyní uzavřel přívod do koupelny, tak hluk zmizel. Kdž jsem to pustil naplno, tak hluk zmizel. Za nějakou dobu se to zase zvýšilo.

Když vypnu a zapnu oběhové čerpadlo, tak se to zase utiší. Během dne se zase však hluk v koupelně zvýší.

Takže zregulováno máte přes průhledné průtokoměry s červenou pojistkou (viz obr.). To je správně.

Napíšu svoji zkušenost.
Mám podlahovku a radiátory dole a v patře jen radiátory.

Při topení mi v určitých situacích docházelo k takovému hučení v otopném systému.
Neslo se to přes radiátory po celém domě.
Přišel jsem na to, že to dělá vždy, když kotli termostat řekl, že je dosažena nastavená teplota a kotel vypnul.
Čerpadlo podlahovky jsem ale měl nastálo puštěné, takže docházelo k cirkulaci i v radiátorovém okruhu a nějakým způsobem to rozkmitávalo termostatický ventil v radiátoru. Stačilo trošku pohnout hlavicí radiátoru doprava či doleva a hluk přestal.

Vyřešil jsem to termostatem, který je přiložený na přívodní trubku teplé vody k rozdělovači podlahovky a pokud kotel vypne, vychladne i trubka a termostat rozepne přívod el. pro čerpadlo podlahovky.

gamashop.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]